Karanteeni­määräysten rikkomisesta voi olla seurauksena jopa vankeutta - Kotimaa | HS.fi

Karanteeni­määräysten rikkomisesta voi olla seurauksena jopa vankeutta

Virallisen karanteenin määräysten rikkomisessa on kyse terveydensuojelurikkomuksesta, josta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme kuukautta vankeutta. Jos covid-19-tautia puolestaan levittää tietoisesti, rikosnimike voi olla toinen.

Helsinki-Vantaan lentoaseman saapuvien lentojen aulassa tiedotetaan matkustamisesta ja koronaviruksesta.­

26.1. 2:00 | Päivitetty 26.1. 6:18

Tartuntatautiviranomaisen asettaman koronaviruskaranteenin määräyksiä rikkoessaan voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta on seurauksena sakko tai vankeutta. Jos virusta levittää tahallisesti, rangaistus voidaan antaa monien eri lakipykälien nojalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi perjantaina hallituksen uusia rajarajoituksia koskevassa tiedotustilaisuudessa, että karanteeneihin liittyviä mahdollisia sanktioita punnitaan vielä tämän viikon alussa.

Viime torstaina uutisoitiin, että virusmuunnos on aiheuttanut Suomessa laajan tartuntaketjun, johon liittyy noin 30 jatkotartuntaa ja noin 400 karanteenipäätöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan tapauksessa ei ollut noudatettu karanteeniohjeita.

Millaisia rangaistuksia karanteenin rikkomisesta voi käytännössä seurata?

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta kertoo, että lainsäädännössä tartuntataudit on otettu huomioon, sillä kulkutauteja on kiertänyt ihmiskunnassa ennenkin.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.­

”On ajateltu, ettei rikosoikeudellinen säätely ole tällaisissa tapauksissa keskeistä. Suomen lainsäädännön lähtökohta on, että ihmiset ovat vastuullisia.”

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on estää koronaviruksen leviäminen. Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sitä suositellaan esimerkiksi silloin kun odottaa koronavirustestin tulosta tai palaa Suomeen runsaan koronailmaantuvuuden maasta.

Virallinen karanteeni taas tarkoittaa tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia, josta saa tartuntatautipäivärahaa. Karanteenin kesto on 14 vuorokautta.

Virallisen karanteenin määräysten rikkomisessa on kyse terveydensuojelurikkomuksesta, josta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Jos covid-19-tautia puolestaan levittää tietoisesti, rikosnimike voi olla toinen.

Tahallinen levittäminen voidaan tulkita esimerkiksi terveyden vaarantamisrikokseksi. Nimike kuuluu yleisvaarallisiin rikoksiin. Yleisvaarallisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että tartuntavaaraa aiheutuu monille ihmisille.

”Terveyden vaarantamisrikos edellyttäisi, että menee esimerkiksi metroon levittämään nenäliinojaan tai pärskimään bussiin”, Nuotio sanoo.

”Henkilön on tiedettävä oma statuksensa ja toimittava niin, että tietää levittävänsä sairautta.”

Terveyden vaarantamisrikoksesta voi saada enintään neljä vuotta vankeutta. Astetta vakavampi rikosnimike on törkeä terveyden vaarantaminen, josta voidaan tuomita jopa kymmenen vuotta vankeutta.

”Törkeä terveyden vaarantaminen tarkoittaisi, että oikeasti tietoisesti aiheuttaa suurelle ihmismäärälle vakavaa terveysvaaraa.”

Henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista voidaan soveltaa pahoinpitelynkin nimikettä, jos tahallaan vahingoittaa toisen terveyttä. Myös pahoinpitelyn yritys on rangaistavaa.

”Pahoinpitely kohdistuu enemmän yksilöön. Sen soveltaminen edellyttäisi, että toinen on sairastunut ja terveys kärsinyt”, Nuotio kertoo.

Näiden lisäksi viranomaisten valikoimassa on vaaran aiheuttamisen rikosnimike. Siinä ihminen aiheuttaa toiselle vakavan hengen tai terveyden vaaran törkeällä huolimattomuudella. Vaaran aiheuttamisesta voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

”Nämä ovat aika erilaisia pykäliä, mutta kaikki edellyttävät tahallisuutta vaaran aiheuttamista lukuun ottamatta. Vaararikoskin melkein edellyttää, että ihminen olisi itse päätellyt sairastavansa covid-19-tautia”, Nuotio sanoo.

”Teoriassa tahallisuuden voi ajatella olevan sitä, että joku nimenomaan tarkoituksellisesti pysyy tietämättömänä tartunnastaan. On päätellyt, että tartunta on, mutta ei mene testeihin.”

Rikosoikeudellisia seurauksia voi tulla nimenomaan virallisen karanteenin määräysten rikkomisesta. Omaehtoisen karanteenin rikkomisesta ei ole samalla tavalla rangaistusuhkaa, ellei henkilö lähde tartuttamaan muita tahallisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat