Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin epäillään laskuttaneen perusteettomasti 280 000 euroa - Kotimaa | HS.fi

Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin epäillään laskuttaneen perusteettomasti 280 000 euroa

Tapauksen esitutkinnat ovat valmistuneet. Johtava lääkäri kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Vanhan Vaasan sairaala on oikeuspsykiatrinen sairaala, jossa hoidetaan kriminaalipotilaita ja tehdään mielentilatutkimuksia.­

26.1. 12:31

Vanhan Vaasan sairaalan johtavana lääkärinä työskennellyttä miestä epäillään yhteensä noin 280 000 euron perusteettomasta työhön liittyvästä laskutuksesta. Poliisi on saanut tapausta koskevat esitutkinnat valmiiksi.

Poliisi ei vahvista perusteettomasta laskutuksesta epäillyn työntekijän nimeä eikä asemaa, mutta HS:n tietojen mukaan kyseessä on sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen.

Eronen vahvistaa HS:lle olevansa rikoksesta epäiltynä tapauksessa sekä virasta pidätettynä näiden rikosepäilyjen vuoksi. Hän kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Vanhan Vaasan sairaala tuottaa valtakunnallisia oikeuspsykiatrisia erityistason palveluita Vaasassa. Sairaalassa hoidetaan ensisijaisesti niin sanottuja kriminaalipotilaita, jotka ovat syyllistyneet tyypillisesti väkivaltarikokseen mutta jätetty syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta.

Erosen epäillään laskuttaneen perusteettomasti sekä mielentilatutkimusten lausuntopalkkioita että matkakuluja vuosina 2009–2019. Mielentilalausuntojen osalta kyse on noin 180 000 eurosta ja matkalaskujen osalta 100 000 eurosta.

Lisäksi epäiltyinä on yhteensä neljä muuta henkilöä, joiden epäillään mahdollistaneen menettelyn hyväksymällä laskuja.

Lausuntopalkkioiden osalta rikosnimikkeenä esitutkinnassa on törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen ja matkakulujen osalta törkeä petos.

Erosen epäillään siten laskuttaneen mielentilalausunnoista ulkopuolisille lääkäreille tarkoitetuilla kymmenkertaisilla hinnoilla, vaikka hän on työskennellyt sairaalan virassa.

Ulkopuolisten lääkäreiden palkkio on ollut yksittäisissä tapauksissa noin 2 500 euroa, kun sairaalan omalle työntekijälle palkkio olisi ollut noin 250 euroa.

”Kyse on tehdystä työstä, josta on maksettu palkkio. Kyse ei ole rikoksesta”, Markku Eronen kommentoi rikosepäilyä HS:lle tiistaina.

Hän kiistää menetelleensä rikollisesti myöskään matkalaskujen osalta.

Mielentilalausuntojen palkkioita koskeva esitutkinta siirtyy tällä viikolla syyteharkintaan. Matkalaskuja koskeva tutkinta valmistui puolestaan viime vuoden lopulla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat