Tiistaina moni Suomessa työskentelevä virolainen pääsi viimeisen kerran vapaasti Suomeen: ”Tyttöystäväni asuu Virossa, joten en näe häntä nyt ainakaan kuukauteen” - Kotimaa | HS.fi

Tiistaina moni Suomessa työskentelevä virolainen pääsi viimeisen kerran vapaasti Suomeen: ”Tyttöystäväni asuu Virossa, joten en näe häntä nyt ainakaan kuukauteen”

Hallitus kiristää maahantulorajoituksia keskiviikosta lähtien. Rajojen yli sallitaan vain välttämätön, esimerkiksi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työmatkaliikenne.

Suomessa työskentelevä Erika Telvik on epävarma, olisiko hän päässyt enää keskiviikkona rajan yli.­

26.1. 19:16 | Päivitetty 27.1. 7:22

Länsiterminaali on tiistaina iltapäivällä hiljainen, eikä lähtevien terminaalissa ole kuin kourallinen ihmisiä.

Iltapäiväkolmen jälkeen satamaan saapuu laiva, jonka matkustajat jonottavat pääsyä rajatarkastukseen. Jonotusta säestävät kuulutukset, jotka kertovat terveysturvallisuusohjeet neljällä kielellä.

Eckerö Linen Finlandia-aluksen matkustajia saapui tiistai-iltapäivällä Länsiterminaaliin.­

Hallitus kiristää maahantulorajoituksia keskiviikosta lähtien. Rajojen yli sallitaan vain välttämätön, esimerkiksi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työmatkaliikenne.

Rajoitukset ovat voimassa helmikuun 25. päivään asti. Tiistai on viimeinen päivä, jolloin moni Suomessa työskentelevä virolainen pääsee vapaasti Suomeen.

Siksi esimerkiksi rakennustyömaalla työskentelevä Mart Bernhardt on tullut tiistaina Virosta Suomeen.

”En vielä tiedä, kuinka kauan olen Suomessa. Ainakin nyt kuukauden, kun rajoitukset ovat voimassa”, Bernhardt sanoo.

”Tyttöystäväni asuu Virossa, joten en näe häntä nyt ainakaan kuukauteen.”

Mart Bernhardt työskentelee Suomessa rakennustyömaalla.­

Bernhardt kertoo, että tilanne on tuttu jo viime keväältä, kun matkustusrajoituksia tiukennettiin. Hän ymmärtää ja kannattaa rajoituksia.

”Näin täytyy tehdä, muita vaihtoehtoja oikein ole. Pandemia on edelleen käynnissä.”

Hallituksen päätös näkyy laivayhtiöiden matkustajamäärissä vaihtelevasti.

Tallink Siljalta kerrotaan HS:lle, että yhtiön Tallinnan-laivojen matkustajamäärissä on ollut sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina huomattava nousu viime viikkoon verrattuna.

Esimerkiksi viime viikon tiistai-iltana Helsinkiin saapuneella laivalla oli vajaat 200 matkustajaa, kun tänä iltana vastaavalla laivalla on noin 900 matkustajaa.

Keskiviikosta alkaen määrät putoavat entisestään. Keskiviikkona vastaavalla reitillä Tallinkin laivalla Suomeen saapuu noin 30 matkustajaa.

Myös Viking Linella alkuviikon matkustajamäärissä on nousua, mutta ei räjähdysmäisesti. Matkustajavirta on ollut viime kuukaudet tasainen, mutta viime päivinä matkustajamäärät ovat kasvaneet noin 10–15 prosenttia, yhtiöstä arvioidaan.

Eckerö Linelta puolestaan kerrotaan, ettei alkuviikon matkoissa ole havaittu varauspiikkiä. Keskimäärin yhtiön Tallinnan-laivalla on ollut viime päivinä noin 300 matkustajaa lähtöä kohden.

Tiistai-iltapäivän matkustajien joukossa on myös Erika Telvik, joka jatkaa Helsingistä matkaansa kohti Imatraa, missä odottaa työ kaupan myyjänä.

Erika Telvik jatkoi Helsingistä matkaansa Imatralle.­

Telvik kertoo työskennelleensä Suomessa jo kahdeksan vuotta. Vakituinen työ, asunto ja oleskelupaikkakin löytyvät, mutta hän ei ole silti varma, olisiko päässyt enää keskiviikkona rajan yli.

”Samanlaisessa tilanteessa olevat virolaiset ovat epätietoisia: pääsemmekö rajan yli? Tästä ei ole selkeää informaatiota. Kaikki pelkäävät, että eivät pääse huomenna takaisin Suomeen”, Telvik sanoo.

”Otin varman päälle ja tulin jo tänään, koska huomenna pitäisi päästä töihin.”

Telvik kertoo, että hänen suunnitelmansa menivät uusiksi hallituksen päätöksen jälkeen. Hän oli suunnitellut lomailevansa Virossa paljon pidempään.

Länsiterminaalin parkkipaikalla seisoo auto, jonka rekisterikilvet vihjaavat kuskin olevan virolainen.

Rakennustyömies Kenno Kangro suunnittelee lähtevänsä Viroon, tosin vasta perjantaina. Suomenlahden yli on päästävä, sillä Tallinna liepeillä odottaa oman talon rakennusurakka, Kangro kertoo.

”En voi jättää taloa kuukaudeksi niin, ettei kukaan käy siellä”, Kangro sanoo.

Kenno Kangro rakentaa taloa Viroon ja aikoo siksi matkustaa perjantaina ainakin kuukaudeksi Tallinnaan.­

Kangro kertoo nyt etsivänsä töitä kuukauden ajaksi Virosta.

”Tulen takaisin Suomeen, kun rajat taas aukeavat.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat