Luumäen rekkaturmasta nostettiin syytteitä: onnettomuudessa loukkaantunut henkilöauton matkustaja saa yllättäen syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta - Kotimaa | HS.fi

Luumäen rekkaturmasta nostettiin syytteitä: onnettomuudessa loukkaantunut henkilöauton matkustaja saa yllättäen syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta

Kaksi kuoli ja yksi loukkaantui vuonna 2019, kun rekka-auto törmäsi heihin Kuutostiellä.

27.1. 14:54

Kaksi ihmishenkeä vaatineesta Luumäen liikenneturmasta nostettiin keskiviikkona syytteet rekka-auton kuljettajaa ja kahta muuta henkilöä vastaan.

Poliisin esitutkinnassa vain rekka-auton kuljettajaa epäiltiin kuolemantapausten aiheuttamisesta, mutta syyteharkinnassa myös turmassa loukkaantunut henkilöauton matkustaja katsottiin vastuulliseksi toisesta kuolemasta.

Turmassa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui yksi heinäkuussa 2019, kun rekka-auto törmäsi heihin Kuutostiellä Etelä-Karjalan Luumäellä.

Syyttäjä katsoo turmassa loukkaantuneen miehen estäneen toiminnallaan toista henkilöä pääsemästä pois moottoriliikennetieltä ennen turmaa. Esitutkinnan mukaan he olivat jalkautuneet henkilöautosta tielle selvittämään erimielisyyksiä.

Tilanteessa loukkaantunut matkustaja saa siksi syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Turmassa kuolleet ja loukkaantunut olivat matkustaneet ennen onnettomuutta henkilöauton kyydissä Kouvolan suuntaan, kun autossa syntyi erimielisyyksiä.

Poliisin esitutkinnan mukaan henkilöauton kuljettaja pysäytti auton moottoriliikennetien reunaan osittain ajoradan puolelle. Henkilöauton kolme matkustajaa astuivat ulos autosta selvittelemään erimielisyyksiä.

”Esitutkinnassa on tullut esille jonkinlaista riitelyä ja tönimistä tiellä”, sanoo aluesyyttäjä Riikka Loukonen.

Turmassa kuolleet olivat esitutkinnan mukaan henkilöauton takana tai vasemmalla sivulla silloin, kun rekka-auto tuli takaa ja törmäsi heihin ajoradalla 89 kilometrin tuntinopeudella.

Vuonna 1979 syntynyt nainen ja vuonna 1996 syntynyt mies kuolivat heti. Onnettomuudessa loukkaantunut mies on syntynyt vuonna 1982.

Turman aikaan oli pimeää eikä pysähtyneessä autossa ollut valoja päällä.

Esitutkinnassa kuultiin todistajina kolmea henkilöä, jotka olivat ohittaneet tienreunaan pysähtyneen auton ennen turmaa. Valotonta autoa ja ihmisiä sen ulkopuolella oli todistajien mukaan vaikea havaita.

Rekka-auton kuljettaja kertoi kuulusteluissa ajaneensa lähivaloilla ja havainneensa auton ja ihmiset liian myöhään. Vuonna 1983 syntynyt venäläismies ei kertomansa mukaan ehtinyt jarruttaa tai väistää ennen törmäystä.

Poliisin mukaan rekka-auton kuljettaja ei ollut päihtynyt.

Syyttäjä nosti keskiviikkona rekka-auton kuljettajaa vastaan syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja yhdestä vammantuottamuksesta.

Turmassa loukkaantunut matkustaja sai syytteen törkeän kuolemantuottamuksen lisäksi liikennerikkomuksesta. Henkilöauton kuljettajaa syytetään puolestaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syytteet käsitellään aikanaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat