Kiristyneet maahantulorajoitukset hidastavat raja-asiointia – Rajatarkastusyksikön päällikön mukaan päivittäisiltä käännytyksiltä ei voida välttyä - Kotimaa | HS.fi

Kiristyneet maahantulorajoitukset hidastavat raja-asiointia – Rajatarkastusyksikön päällikön mukaan päivittäisiltä käännytyksiltä ei voida välttyä

Keskiviikkoaamuna maahantulon edellytystä selvitettiin 16 matkustajalta. Länsiterminaalissa terveydenhuollon työntekijät kohtaavat matkustajat ja suosittelevat tarvittaessa koronatestiä.

Venäläinen merimies Arkadi Ermolajev Länsiterminaalin rajatarkastuksessa keskiviikkona 27. tammikuuta. Kiristetyt maahantulorajoitukset tulivat voimaan keskiyöllä.­

27.1. 16:21

Uudet maahantulorajoitukset tulivat voimaan keskiviikkona. Länsiterminaalissa se on tarkoittanut rajatarkastusten hidastumista, sillä saapuneet matkustajat joutuvat todistamaan oikeutensa maahantuloon.

Helmikuun 25. päivään asti voimassa olevien rajoitusten mukaan rajan ylitys on sallittua vain niille ulkomaalaisille, joiden työpanos on huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi virolaisia terveydenhuollon työntekijöitä, jotka työskentelevät Suomessa. Lisäksi kriteerit täyttävät muun muassa logistiikka-alalla sekä maatalouden ja energiahuollon parissa työskentelevät henkilöt.

Maahan saavuttuaan nämä työntekijät todistavat välttämättömyytensä muun muassa työnantajan täyttämällä perustelulomakkeella. Lisäksi heiltä vaaditaan esimerkiksi työsopimusta.

”Nämä ovat ensisijaiset todisteet, mutta apua on kaikista todisteista, joilla he pystyvät edesauttamaan työperusteensa selvittämistä”, toteaa sataman rajatarkastusyksikön päällikkö Joona Castrén keskiviikkoaamuna Länsiterminaalissa.

Sataman rajatarkastusyksikön päällikkö Joona Castrèn.­

Castrénin mukaan rajatarkastuksessa kestää nyt ”hieman kauemmin” kuin tilanteessa, jossa kaikki työmatkaliikenne on sallittua.

Suomi tekee sisärajavalvonnan aikana tiivistä yhteistyötä Viron viranomaisten kanssa. Tällä hetkellä Virossa on kaksi suomalaista rajavartijaa ohjeistamassa Suomeen saapuvia matkustajia voimassa olevista rajoituksista. Päätökset maahan pääsystä tehdään kuitenkin vasta Suomen päässä.

Keskiviikkoaamuna ennen kello kymmentä Suomeen oli saapunut hieman vajaat 300 matkustajaa. Heistä 16:n maahantuloedellytyksiä selvitetään, Castrén kertoo. Päätöksiä käännytyksistä ei olla vielä tehty.

”Yleisellä tasolla arvioni on, että käännytyksiä tulee varmasti päivittäin. Niiltä ei voida välttyä.”

Uudet rajoitukset vaativat Rajavartiolaitokselta henkilöstöresursseja.

”Toimimme Länsisatamassa, Katajanokalla ja Vuosaaressa, jolloin henkilöstöä täytyy osoittaa näihin kaikkiin paikkoihin. Muuten operointi on sinällään ennallaan”, Castrén sanoo.

Puoli kymmeneltä terminaaliin tulee elämää, kun Suomeen saapuva Tallink Siljan Megastar-alus tuo mukanaan 61 matkustajaa. Valtaosa tulee maahan autoilla.

Terveysneuvonta kohtaa jokaisen jalan kulkevan matkustajan ennen rajatarkastusta. Jos heillä ei ole esittää todistusta tuoreesta negatiivisesta koronatestistä tai puolen vuoden sisään sairastetusta taudista, heille suositellaan vahvasti testin ottamista.

Matkustajille annettiin terveysneuvontaa Länsiterminaalissa. Oikealla oranssissa takissa virolainen Tõnis Mäe.­

Terminaaliin on pystytetty testauspiste, jota vielä tiistaina ei ollut. Testaus on vapaaehtoista. Terveysneuvontaa tarjotaan terminaaleissa niin pitkään kuin nykyiset rajoitukset ovat voimassa.

Neuvonnasta kerrotaan, että testiä suositellaan, vaikka matkustaja olisikin saanut jo koronarokotteen. Tämä tullee muuttumaan, kunhan rokotekattavuus nousee.

Lääkäriksi itsensä esittelevä virolaismies levittää lomakkeensa ja todisteensa neuvonnan pöydälle. Hän kertoo, ettei aio mennä testiin, mutta sen enempää kommentteja ei tipu.

”On kiire, en ehdi.”

Tõnis Mäe puolestaan menee vapaaehtoiseen testiin, mutta hänelläkin on kiire, eikä haastattelu terminaalissa onnistu.

Virolainen Tõnis Mäe kävi laivamatkan jälkeen vapaaehtoisessa koronatestissä.­

Mäe kuitenkin kertoo myöhemmin puhelimitse päässeensä rajan yli, koska hänellä on asunto Joensuussa. Hän kertoo asuneensa Suomessa jo lähes kymmenen vuotta.

Ulkomaan kansalaisten maahantulo on sallittua myös välttämättömästä ja perustellusta syystä. Esimerkiksi asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa oikeuttaa rajanylitykseen.

”Rajatarkastuksessa kysyttiin henkilökortti ja sitä, minne olen menossa. Näytin vuokrasopimukseni ja sillä pääsin Suomeen”, Mäe kertoo.

Mäen perhe ja sukulaiset ovat kuitenkin edelleen Virossa, eivätkä he pääse Mäen tavoin Suomeen.

”Kyllähän tämä tekee esimerkiksi monen virolaisen rakennustyöläisen elämästä vaikeaa. He eivät pääse kotiinsa vaikka haluaisivat. Hankalaksi tämä on tehty.”

Nyt Mäe odottaa koronatestinsä tulosta. Se luvattiin hänelle viimeistään torstain aikana.

Terminaalin liukuportaat vievät matkustajat alempaan kerrokseen, jossa rajatarkastus tapahtuu. Siellä Arkadi Jermolajev, Aleksandr Ryšakov ja Ilja Gromov esittävät rajavartioille todisteensa ja lomakkeensa, jotta pääsevät maahan.

Venäläismiehet eivät kuitenkaan viivy kauaa Suomessa, korkeintaan pari tuntia. Merimiehet jatkavat matkaansa toiseen laivaan, ja matka jatkuu tavaran lastaamisen jälkeen Ranskaan.

Merimiehet Arkadi Jermolejev (vas.) Aleksandr Ryšakov ja Ilja Gromov pääsivät maahan.­

Tavallisesti heidän ei tarvitsisi näyttää näin montaa asiakirjaa päästäkseen miehistönvaihtoon. Rajavartijoille on kaivettava esille muun muassa työsopimus ja merimiespassi.

Ilja Grumovin asiakirja maahantulon tarkoituksesta.­

Esimerkiksi vuonna 2019 he olisivat kävelleet terminaalista ulos huomattavasti nopeammin, kun sisärajavalvontaa ei ollut.

”Mutta ei tässä ole mitään ongelmaa”, Gromov sanoo.

Jos rajatarkastuksessa selviää, että matkustajalla ei ole edellytystä päästä maahan, hänet ohjataan Rajavartiolaitoksen tiloihin. Siellä tehtävän selvityksen kesto vaihtelee.

”Selvittelyssä voi kestää tunnista eteenpäin, mutta totta kai pyrimme, että mahdollinen käännytys tapahtuu mahdollisimman pian. Se on tarkoituksenmukaista sekä matkustajalle että meille”, Rajavartiolaitoksen Castrén kertoo.

Kun maasta poistettu henkilö astuu laivaan, Rajavartiolaitoksen vastuu hänestä päättyy.

”Siitä eteenpäin he ovat tavallisia matkustajia”, Castrén sanoo.

Keskiviikosta eteenpäin Länsiterminaalissa noudatetaan tiukennettua sisärajavalvontaa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat