Hoitajaliitto Super vaatii vanhusten­hoitoon nykyistä tehokkaampia kasvo­maskeja: ”Monessa hoiva­kodissa tartuntoja on lukuisia” - Kotimaa | HS.fi

Hoitajaliitto Super vaatii vanhusten­hoitoon nykyistä tehokkaampia kasvo­maskeja: ”Monessa hoiva­kodissa tartuntoja on lukuisia”

Noin 1 500 lähi- ja perushoitajaa on jo sairastunut koronavirukseen, Super arvioi.

FFP2- ja FFP3-standardoidut maskit suojaavat VTT:n mukaan käyttäjäänsä viruksilta lähes kolme kertaa paremmin kuin kirurginen lappumaski.­

2.2. 8:14

Hoitajien liitto vaatii vanhustenhoitoon parempia kasvomaskeja, vähintään FFP2-mallisia, sekä muita suojavarusteita.

”Vanhustenhoidossa on epäonnistuttu suojaamaan riittävästi asiakkaita ja työntekijöitä. Monessa hoivakodissa tartuntoja on lukuisia, asiakkailla ja työntekijöillä. Varusteiden puute ei oikeuta työturvallisuuslainsäädännön rikkomiseen”, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Siksi kasvomaskin pitää olla hänen mukaansa vanhustenhoidossa vähintään FFP2-standardoitu, jotta hoitotyötä voidaan tehdä turvallisesti. Sellainen maski peittää nenän ja suun seudun ikään kuin kuonokoppa. Se on tiiviimpi kuin lappumaski eli kirurginen maski eikä siinä siten ole niin suurta mahdollisuutta sivuvuotoon.

Superin mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä koronavirukseen oli sairastunut lähes 1 500 lähi- ja perushoitajaa.

FFP2-maskeja suositteli vastikään Helsingin Sanomissa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen, jonka mielestä niiden käyttö esimerkiksi palvelutaloissa ja sairaaloissa on erityisen perusteltua.

”Kirurginen maski ei suojaa käyttäjäänsä ja myös sen suoja käyttäjän lähellä oleviin ihmisiin on liian heikko. Vanhusten hoivapaikoissa työskennellään jatkuvasti keskellä tartuntariskiä ja tartunnat koituvat suurella todennäköisyydellä asukkaiden kohtaloksi”, Paavola sanoo.

”Tauti voi olla kohtalokas myös hoitajalle ja se voi lievempänäkin aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn, myös työkykyyn. Kun huolehditaan työntekijöiden tehokkaasta suojautumisesta, suojataan myös asiakasta.”

Super kertoo saaneensa yhteydenottoja jäseniltään, jotka kertovat puutteellisista suojavarusteista. Heidän mukaansa kasvomaskeja ei saa vaihtaa riittävän usein, ne eivät ole riittävän tehokkaita, ja suojatakit eivät ole hihallisia.

Liiton tietoon on tullut jopa tapauksia, joissa koronapotilaiden hoitajat ovat joutuneet käyttämään kirurgisia maskeja eivätkä ole saaneet käyttää FFP2-standardoituja maskeja.

Syyksi on kerrottu usein rahapula tai varusteiden saantiongelmat. Ne eivät Paavolan mielestä ole riittäviä syitä siihen, ettei potilasturvallisuus toteudu ja että työturvallisuuslainsäädäntöä rikotaan.

Liitto myös katsoo, että kun hoitaja sairastuu työssään koronavirukseen, on se todettava ammattitaudiksi. Tammikuun loppuun mennessä Tapaturma-asiain korvauslautakunta oli käsitellyt kaikkiaan 206 tapausta, joista 167 hyväksyttiin ammattitautina, Super kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat