Liituraitapukuinen mies saapui kuulemaan poikkeukselliset sotarikossyytteet Tampereella - Kotimaa | HS.fi

Liituraitapukuinen mies saapui kuulemaan poikkeukselliset sotarikossyytteet Tampereella

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi yli puoli vuotta kestävä käräjöinti, jossa puidaan Tampereella asuneen miehen tekoja Liberian sisällissodassa parikymmentä vuotta sitten.

Sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies Gibril Massaquoi, 51, Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.­

3.2. 10:41 | Päivitetty 3.2. 13:42

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona harvinaisen sotarikoskokonaisuuden käsittely. Jutun keskiössä on sierraleonelaisen Gibril Massaquoin teot Liberian toisessa sisällissodassa parikymmentä vuotta sitten.

Mies saapui aamukymmeneltä tamperelaiseen käräjäsaliin kahden poliisivankilan vartijan saattelemana hieman ryppyisessä liituraitapuvussa sekä kasvomaskissa ja istuutui rauhallisesti tulkkinsa ja avustajiensa viereen. Hän ei peitellyt kasvojaan medialta, josta osa on ulkomaalaista.

Massaquoin sai syytteet valtavasta määrästä poikkeuksellisia tekoja. Syytelistalla on kymmeniä murhia, törkeitä raiskauksia, törkeä sodankäyntirikos ja törkeä ihmisoikeuksien loukkaaminen poikkeuksellisissa oloissa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Liberiassa vuosina 1999–2003.

Oikeudenkäynti alkoi valtionsyyttäjä Tom Laitisen lukemalla haastehakemuksen viitekehysosalla, jossa hän kertoi, millainen tilanne Liberiassa tuolloin oli.

Siitä hän eteni lukemaan varsinaisia syytteitä, jotka tulivat julkiseksi jo maanantaina. Niissä luetellaan tilanteita, joissa Massaquoi käskytti tai teki itse kymmeniä henkirikoksia. Teot kohdistuivat siviileihin ja osin myös sotilaisiin.

Kaikkia uhreja ei ole voitu tunnistaa. Tilanne on siis suomalaisen käräjäoikeuden kannalta katsottuna erikoinen, kun syytteet kohdistuvat osin henkirikoksiin, joiden uhreja ei edes tunneta.

Joka tapauksessa Laitisella meni hetki, kun hän luki useita afrikkalaisperäisiä nimiä ääneen ja pahoitteli, ettei välttämättä osaa lausua nimiä oikein.

Yksi tapauksista on esimerkiksi tilanne, jossa Massaquoi on syytteiden mukaan sulkenut sotilaidensa kanssa lapsia kylän keskuskeittiöön, joka sitten poltettiin.

Miehen puolustus, asianajaja Kaarle Gummerus sanoo, että mies kiistää kaikki rikokset. Puolustuksen mukaan hän ei ole edes ollut paikalla väitettyjen tekojen aikaan. Massaquoi pääsee itse kertomaan asiasta ensi viikolla. Hän kuunteli tyynenä ja rauhallisena, kun tulkki käänsi hänelle puheenvuorot.

Gummerus kiinnitti huomiota siihen, että tekoajat esimerkiksi ovat hyvin laajoja, niillä ei ole tarkkaa päivämäärää.

”Hän ei ole ollut osallisena näissä”, Gummerus sanoi.

Massaquoi ei puolustuksensa mukaan ollut ylipäänsä Liberiassa kesäkuun 2001 jälkeen. Osa syytteistä sijoittuu aikaan tämän jälkeen.

Syyttäjän mukaan useat todistajat sitovat miehen tapahtumiin, minkä puolustus taas kyseenalaistaa.

Syytteet koskevat siis useita tilanteita, joissa Massaquoi on joko itse tappanut tai käskenyt sotilaidensa tappaa tai sekä että. Syyttäjän mukaan sisällissodan muutenkin runtelemat siviiliuhrit olivat täysin aseistettujen sotilaiden vallassa eikä heillä ollut mahdollisuutta puolustautua.

Syyttäjä katsoo, että jokainen henkirikos tapauksessa täyttää murhan tunnusmerkit. Teot kohdistuivat eivät vain yksittäisiin ihmisiin vaan koko ihmisyyteen. Perheille ja suvuille teot aiheuttivat korvaamatonta menetystä.

Törkeä sodankäyntirikos tarkoittaa tässä tapauksessa miehen syytteitä murhista, raiskauksista, pakkotyön teettämisestä, lapsisotilaan käyttämisestä vihollisuuksissa, kuolleiden henkilöiden arvokkuuden loukkausta ja ruumiiden asiatonta kohtelua eli ihmisruumiin osien syöntiä, kidutusta ja pahoinpitelyitä.

Mies on syyttäjän mukaan myös raiskannut ja sallinut sotilaidensa raiskata useita naisia.

Oikeus käsittelee asiaa kahden viikon ajan Tampereella. Sen jälkeen oikeus, syyttäjät ja puolustus siirtyvät Liberiaan kuulemaan todistajia, joita on yli 70. He ovat tapahtumien silminnäkijöitä ja kokijoita.

Toukokuussa istunto jatkuu Tampereella muutamien todistajien kuulemisella ja loppulausunnoilla. Tuomio annetaan syksyllä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat