Kissojen yleisimmän tulehduskipulääkkeen saatavuudessa on suuria ongelmia - Kotimaa | HS.fi

Kissojen yleisimmän tulehduskipulääkkeen saatavuudessa on suuria ongelmia

Häiriöiden taustalla on kysynnän kasvu ja koronaviruspandemia.

Kissa tarvitsee tulehduskipulääkettä esimerkiksi leikkauksen jälkeen ja nivelrikon hoitoon.­

5.2. 15:39

Kissojen yleisin tulehduskipulääke on kärsinyt mittavista saatavuushäiriöistä jo viime vuoden loppupuolelta alkaen. Meloksikaamivalmisteiden toimitusvaikeuksien taustalla ovat niin lääkkeen lisääntynyt käyttö kuin koronaviruspandemian aiheuttamat tuotanto-ongelmatkin.

Meloksikaamia sisältäviä lääkkeitä käytetään kivunhoidossa monilla lemmikeillä sekä tuotantoeläimillä. Kissoille tarkoitettuja suun kautta annosteltavia lääkkeitä myydään Suomessa neljällä eri markkinointinimellä.

Orion Pharma Eläinlääkkeet myy Suomessa ranskalaisen Cevan valmistamaa Meloxidyliä. Sen saatavuudessa on ollut häiriöitä marraskuusta alkaen.

”Pieneläinten meloksikaamivalmisteiden kysyntä on viime aikoina noussut Suomessa. Meloxidylin osalta olemme nostaneet tilausmääriä, mutta tämä vaikuttaa valmisteen saatavuuteen vasta hieman pidemmällä aikavälillä”, myyntijohtaja, eläinlääkäri Hannu Marttila Orion Pharma Eläinlääkkeistä kertoo.

Hänen mukaansa kissojen terveydenhoito on ollut jo pitkään voimistuva suuntaus, mikä heijastuu edelleen kissoille rekisteröityjen lääkevalmisteiden kysyntään.

”Meloxidylin kysyntää ovat ajoittain kasvattaneet myös muiden valmisteiden toimituskatkokset, joiden ennakointi omissa tilausmäärissämme on vaikeaa”, Marttila kertoo.

Meloxidylin lisäksi Fimealle on ilmoitettu Metacam-nimellä myytävän meloksikaamivalmisteen saatavuushäiriöistä.

Klinikanjohtaja Teija Immonen helsinkiläisestä Evidensia Kissaklinikka Felinalta kertoo, että hetkittäin yhdenkään valmistajan tekemää, kissoille tarkoitettua lääkettä ei ole ollut tarjolla.

”Kun kissoille tarkoitettuja oraalisuspensioita ei ole saanut ollenkaan, olemme käyttäneet koirille tarkoitettua purutablettia. Niistä on pystynyt annostelemaan kohtalaisen tarkasti annoksen normaalikokoiselle kissalle, mutta ei pienikokoiselle kissalle”, Immonen kertoo.

Meloksikaamivalmisteita käytetään kissoilla kivun lievittämiseen esimerkiksi kuumeen tai tulehdustaudin yhteydessä. Lisäksi lääkettä määrätään leikkauspotilaille sekä kroonisen kivun hoitoon esimerkiksi nivelrikkopotilaille.

”Omistaja annostelee lääkkeen kissalle suun kautta kotona”, Immonen sanoo.

Kissoille voidaan käyttää myös toista kipulääkettä, mutta Immosen mukaan sen käyttö vaatii eläinlääkäriltä jo soveltamiskykyä.

Meloksikaamin injektiovalmisteita on ollut onneksi koko ajan saatavilla.

”Meillä ei yksikään kissa ole jäänyt pulaan meloksikaamipuutteiden takia. Tarvittaessa kissa voi käydä klinikalla kerran vuorokaudessa niin, että hoitaja pistää lääkkeen sille nahanalaisesti”, Immonen kertoo.

Lääkkeen kysynnän kasvu ei ole ainoa syy sen saatavuusvaikeuksiin, vaan myös koronaviruspandemialla on osansa asiaan. Metacam-nimellä myytäviä lääkkeitä valmistetaan Meksikossa. Molemmat kissoille tarkoitetut Metacam-sarjan pakkauskoot ovat lopussa lääketukuista.

”Valmistaja Boehringer Ingelheim on tiedottanut meille covid-19-pandemian vaikuttaneen ja vaikuttavan edelleen Meksikossa sijaitsevan valmistuspaikan toimintoihin. Tilanne on edelleen epävarma”, johtaja, eläinlääkäri Susanna Peiponen Vetcare Finlandista kertoo.

Peiposen mukaan lääkevalmistaja odottaa tilanteen parantuvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Teija Immonen neuvoo kissanomistajia tarvittaessa konsultoimaan eläinlääkäriä lemmikin kivunhoidossa.

”Kroonisen kivun hoidossa meloksikaamin voi jättää tarvittaessa hetkeksi pois, sillä nivelrikkoisella kissalla on käytössä yleensä muitakin kivunlievitysmuotoja kuten gabapentiinivalmisteita”, Immonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat