WHO antaa suosituksensa Astra Zenecan rokotteesta torstaina – THL:n Nohynek: Tämä ei ole mikään hätä­tilanne - Kotimaa | HS.fi

WHO antaa suosituksensa Astra Zenecan rokotteesta torstaina – THL:n Nohynek: Tämä ei ole mikään hätä­tilanne

WHO:n kokouksen lopputulosta odotetaan suurella kiinnostuksella, sillä viime viikolla vuodettiin huolestuttavia tietoja Astra Zenecan rokotteen tehotutkimuksesta.

Astra Zenecan koronaroketta brittiläisen terveysalan yrityksen jääkaapissa.­

8.2. 19:43 | Päivitetty 8.2. 20:39

Maailman terveysjärjestön WHO:n rokotusasiantuntijaryhmä kertoo torstaina rokotussuosituksensa lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotteesta.

Asiantuntijatyöryhmä kokoontui maanantaina iltapäivällä käsittelemään lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämää rokotetta. Kokoukseen osallistui myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynek kertoi HS:lle maanantai-iltana, että asiantuntijatyöryhmän suositukset julkaistaan torstaina. Muuten hän ei juuri avannut kokouksen yksityiskohtia.

Kokouksen lopputulosta odotetaan suurella kiinnostuksella, sillä viime viikolla vuodettiin huolestuttavia tietoja Astra Zenecan rokotteen tehotutkimuksesta. Alustavien tietojen mukaan Astra Zenecan rokote ei suojaisi eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen lieviltä ja keskivaikeilta tautimuodoilta.

Sunnuntaina Etelä-Afrikka ilmoitti keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön. Nyt maan terveysasiantuntijat kuitenkin ehdottavat, että rokotetta voisi antaa testimielessä muutamille tuhansille ihmisille. Näiden tilaa seuraamalla voitaisiin saada selville, suojaako Astra Zenecan rokote vakavalta sairastumiselta, jonka on aiheuttanut alueella levinnyt virusmuunnos, kertoo uutistoimisto AFP.

Nohynek ei kertonut, mitä tietoja rokotteen tehotutkimuksesta ilmeni kokouksessa.

”Tutkimusta ei ole julkaistu vielä, joten en pysty sanomaan sitä. Tutkijoiden mukaan tutkimus julkaistaan tällä viikolla”, hän sanoo.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.­

Nohynekin mukaan WHO:n rokotusasiantuntijaryhmä ei kokoontunut nyt vuodettujen tietojen takia, vaan sen oli alunperinkin määrä käsitellä maanantaina Astra Zenecan rokotussuositusta.

Ryhmä tekee suosituksensa jokaisesta maailmalla laajaan käyttöön tulevasta koronarokotteesta, joka läpäisee WHO:n hätätilakäyttölupajärjestelmän ja Euroopan lääkeviranomaisen myyntilupajärjestelmän.

”Niitä [suosituksia] on tehty jo kahdesta rna-rokotteesta ja nyt oli Astra Zenecan vuoro. Tässä oli sattumaa, että virologisia tietoja oli juuri nyt vuotanut julkisuuteen. Johtuen tästä tilanteesta jouduttiin ottamaan kantaa myös siihen”, Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan Suomessa rokotuksia jatketaan rokotusohjelman mukaisesti.

”Suomessahan tätä varianttia [Etelä-Afrikan virusmuunnosta] on hyvin vähän. Meidän näkökulmasta tämä ei ole mikään hätätilanne ja jatkamme rokotusohjelmaa niin kuin tähänkin asti. Tietysti olemme kuulolla siitä, mitä WHO omassa suosituksessaan sanoo”, Nohynek sanoo.

”Meillä jatkuu myös viruskantojen tyypitys, jotta ymmärrämme, minkälaisia virusvariantteja meillä Suomessa on liikenteessä.”

THL:n mukaan Suomessa oli maanantaina todettu 17 tapausta Etelä-Afrikan virusmuunnosta ja 207 tapausta Britannian virusmuunnosta.

Ensimmäiset Astra Zenecan rokotteet saapuivat Suomeen sunnuntaina.

Rokotteilla on tarkoitus rokottaa perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia, alle 70-vuotiaita vanhimmista ikäryhmistä alkaen sekä terveydenhuollon kantokyvyn kannalta keskeisiä sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat