Yhdelle syyte Pekka Katajaan kohdistuneesta murhan yrityksestä, Teemu Torssoselle ei syytettä – Torssosen hallusta löytyi hahmotelmia rikollis­järjestöstä ja sissi­armeijasta - Kotimaa | HS.fi

Yhdelle syyte Pekka Katajaan kohdistuneesta murhan yrityksestä, Teemu Torssoselle ei syytettä – Torssosen hallusta löytyi hahmotelmia rikollis­järjestöstä ja sissi­armeijasta

Teon motiivin epäillään liittyvän uhrin poliittiseen toimintaan. Tutkintavankeudessakin olleen Torssosen hallusta takavarikoitiin käsinkirjoitettuja suunnitelmia. Niiden mukaan hän hahmotteli liittoumaa, jonka toimintamuotoja olisivat muun ohella rikollisjärjestö ja sissiarmeija.

Perussuomalaisten Keski-Suomen-vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui pahoinpidellyksi Jämsänkoskella elokuussa 2020. Hänet kuvattiin Jämsän torilla kuukautta myöhemmin.­

9.2. 14:05 | Päivitetty 9.2. 15:10

Yksi mies joutuu syytteeseen perussuomalaiseen vaikuttajaan Pekka Katajaan kohdistuneesta murhan yrityksestä. Murhan yrityksen lisäksi 41-vuotias mies saa syytteen törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Väkivallanteon motiivi liittyy epäilyjen mukaan Katajan poliittiseen toimintaan. Kataja on toiminut perussuomalaisten vaalipäällikkönä Keski-Suomessa.

Syytteen saanut mies kiistää teon. Hän on asian takia edelleen vangittuna.

Sen sijaan pitkään tutkintavankeudessakin ollut jyväskyläläinen paikallispoliitikko Teemu Torssonen ei saa syytettä. Syyttäjien mukaan hänen syyllisyydestään ei ole näyttöä.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että asiassa oli vahvoja perusteita epäillä Torssosta. Tutkinnassa saatiin kuitenkin näyttöä siitä, että Torssonen on ollut rikoksen aikaan aivan muualla.

Poliisitutkinnassa on selvitetty sitä, liittyikö rikos Torssosen erottamiseen perussuomalaisista vuonna 2019. Kataja oli tässä prosessissa aktiivinen.

Appelsinin mukaan ainoa mahdollinen motiivi näin vakavalle rikokselle on jokin hyvin henkilökohtainen syy.

”Tällaista ei varmaan tehdä hetken mielijohteesta, joten sille täytyy olla vahva vaikutin.”

Appelsin luonnehtii tutkintaa vaikeaksi ja haastavaksi.

”Näyttää siltä, että tämä oli varsin hyvin suunniteltu rikos.”

Esitutkinnassa löytyi myös seikkoja, jotka viittasivat Torssosen suuntaan.

Katajan asuntoon päästiin niin, että hänelle oltiin muka toimittamassa pakettia. Kun Kataja avasi oven, hänen päälleen käytiin saman tien ja häneen alettiin kohdistaa voimakasta väkivaltaa.

Toisella tekijällä ollut tyhjä postipaketti jäi Katajan asuntoon. Sen päällä olleen kontaktimuovin pinnalta löytyi Torssosen sormenjälki, joka syyttäjien mukaan osoittaa Torssosen käsitelleen kyseistä pakettia tai vähintäänkin kontaktimuovia.

Samasta paketista löytyi Torssosen läheisen poliittisen tukijan sormenjälkiä, syyttäjät jatkavat.

”Siten on ollut pääteltävissä, että Torssonen olisi todennäköisesti ollut valmistamassa pakettia tai käsitellyt pakettia sen valmistamisen jälkeen tai ainakin koskenut paketissa käytettyä kontaktimuovia.”

Paketti valmistettiin nimenomaan sen takia, että sen varjolla päästäisiin Katajan asuntoon. Tämän takia syyttäjien mielestä on ollut syytä epäillä, että Torssonen olisi ollut rikoksessa tai sen suunnittelussa jollain tavoin osallinen.

Poliisi löysi myös näyttöä siitä, että teko olisi liittynyt Torssosen vastoinkäymisiin perussuomalaisissa.

Erään Torssosen vahvan poliittisen tukijan hallusta löytyi syyttäjien mukaan kaksisivuinen asiakirja, johon oli otsikolla "pääroistot" liitetty ensimmäiseksi Katajan kuva ja yhteystiedot, syyttäjät kuvailevat.

Samassa yhteydessä oli muitakin perussuomalaisten vaikuttajia eri tavoin luokiteltuna.

”Kyseisen Torssosen tukijan kertoman mukaan tuo asiakirja oli Torssosen laatima niihin aikoihin, kun selvisi, ettei tätä valita eduskuntavaaliehdokkaaksi”, syyttäjien päätöksessä kerrotaan.

Kataja itse arvioi, ettei kenelläkään ollut motiivia hyökätä häntä vastaan hänen yksityiselämänsä takia. Sen sijaan politiikassa hän sanoi olevansa räväkkä ja suhtautuneensa jyrkästi puolueen äärioikeistolaiseen laitaan. Keskeisimmäksi oikeistosiipeen kuuluvaksi henkilöksi Kataja nimesi Torssosen.

”Katajan mukaan Torssonen oli erittäin suivaantunut siitä, että häntä ei valittu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kataja ei ole kuitenkaan pystynyt tunnistamaan hyvin tuntemaansa Torssosta asuntoonsa tunkeutuneeksi tekijäksi.”

Esitutkinnassa selvisi myös, että Torssonen oli vaihtanut puhelimiaan ja hävittänyt tietoja tietokoneelta ulkoiselle kovalevylle.

Torssonen selitti tietojen katoamista salamaniskulla, mutta poliisitutkinnan mukaan väitettynä ajankohtana ei ollut salamoinut siellä, missä tietokone oli.

”Edellä kerrottu antaa aiheen epäillä, että Torssonen olisi siirrettyään itselleen tärkeät tiedostot ulkoiselle kovalevylle tarkoituksellisesti hävittänyt käytössään olleen tietokoneen, jotta hänen liikkumisiaan, tietovälineillä tekemiään toimia ja yhteydenpitoaan ei pystyttäisi jälkikäteen selvittämään”, syyttäjät toteavat.

Torssosen hallusta takavarikoitiin myös käsinkirjoitettuja suunnitelmia. Niiden mukaan hän hahmotteli liittoumaa, jonka toimintamuotoja olisivat muun ohella rikollisjärjestö ja sissiarmeija.

”Muistiinpanoista on pääteltävissä, että Torssonen ja mitä ilmeisimmin myös jotkut hänen tukijansa voisivat hyväksyä rikollisen toiminnan keinona tavoitteisiinsa pääsemiseksi.”

Esitutkinnassa ei saatu näyttöä siitä, että Torssonen olisi ollut ainakaan Katajan asunnolla pahoinpitelyn aikaan. Hän oli selvitysten mukaan muun muassa aurinkolasiostoksilla.

Valepaketti ei myöskään sitonut Torssosta riittävällä varmuudella rikokseen, sillä ei ole selvitystä siitä, missä vaiheessa hänen sormenjälkensä päätyi pakettiin.

”Esitutkinta-aineistosta ilmenee, että Torssosella on vahvasti samanmielistä kannattajakuntaa. Poissuljettua ei ole sekään, etteikö joku tai jotkut Torssosen kannattajista olisi kokeneet Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden eväämistä ja puolueesta erottamista niin voimakkaasti, että olisivat ryhtyneet oma-aloitteisesti yllä kuvattuihin toimiin Torssosen puolesta ilman tämän itsensä myötävaikutusta”, syyttäjät summaavat.

Esitutkinnassa on siis jäänyt selvittämättä vähintään se, kuka toinen Katajan kotiin tunkeutunut henkilö oli.

Molemmat poliisin alun perin epäilemät miehet on nyt vapautettu rikosepäilyistä. Vangittuna oli Torssosen lisäksi eräs äärioikeistovaikuttaja, mutta hän vapautui rikosepäilystä jo aiemmin.

Kataja joutui hyökkäyksen kohteeksi kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Kahden miehen epäillään tunkeutuneen Katajan asuntoon ja tehneen hänelle vakavaa väkivaltaa.

Lue lisää: Heinäkuisena aamuna Pekka Katajan ovikelloa soitettiin ja hänet yritettiin murhata – Nyt Kataja ja muut perussuomalaiset kertovat, miten äärioikeisto yritti vuosien ajan tunkeutua puolueen ytimeen Keski-Suomessa

Kataja on kertonut, että häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Poliisi ei ole löytänyt teossa käytettyä esinettä.

Väkivallanteon jälkeen Kataja vietiin sairaalahoitoon Tampereelle. Kataja on kertonut, että hänellä havaittiin tuolloin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto.

Poliisi on luonnehtinut uhrin vammoja hengenvaarallisiksi. Poliisi on myös kuvaillut tekoa suunnitelmalliseksi.

Myös Torssosta koskevassa syyttämättäjättämispäätöksessä kuvaillaan, että teko on tehty vakaasti harkiten sekä erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

”Vakaata harkintaa osoittaa teon suunnitelmallisuus eli muun ohella tyhjän postipaketin valmistaminen ja toimittaminen asuntoon pääsyn varmistamiseksi, varustautuminen lyömäaseella, tekijöiden naamioituminen sekä teon toteuttaminen yhdessä.”

Raaka ja julma tekotapa ilmenee päätöksen mukaan myös siitä, että fyysisesti ylivoimaiset tekijät ovat kohdistaneet pitkäkestoista ja voimakasta, sitkeää surmaamispyrkimystä osoittavaa väkivaltaa Katajan pään alueelle uhrin ollessa lähes puolustuskyvytön.

HS on julkaissut Torssosen nimen jo tutkinnan aikana hänen yhteiskunnallisen asemansa takia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat