EK laskee, että parhaassa tapauksessa 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu jo heinäkuussa - Kotimaa | HS.fi

EK laskee, että parhaassa tapauksessa 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu jo heinäkuussa

Kesän osalta monet päätökset pitää tehdä jo maaliskuussa, muistutti EK:n Häkämies.

EK katsoo, että valtaosa suomalaisista voisi olla rokotettu jo kesän lopulla.­

10.2. 10:20

Elinkeinoelämän keskusliitto laskee, että parhaassa tapauksessa 80 prosenttia suomalaisista on rokotettu jo heinäkuussa. EK:n pessimistisimmässä skenaariossa sen sijaan 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan vasta syyskuun aikana.

Laskelmat EK esitteli keskiviikkona tilaisuudessaan, jossa se muutenkin patisti päättäjiä ryhtymään entistä päättäväisempiin toimiin, jotta kansa saadaan rokotettua tehokkaasti ja jotta esimerkiksi rajoitteiden purun suunnitteluun ryhdytään riittävän ajoissa.

Sen mukaan esimerkiksi tällainen kolmen kuukauden ero skenaarioiden välillä tarkoittaisi ainakin kahden miljardin vaikutusta bruttokansantuotteeseen. Siksi on kiire.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa asiaa on pohtinut sen Restart-työryhmä. Nimi tulee talouskasvun uudelleen käynnistämisestä ja se onnistuu ryhmän mukaan vain, jos rokottamisessa onnistutaan.

Se puolestaan edellyttää rokotusprosessin voimakasta valtakunnallista ohjausta ja työterveyshuollon mukanaoloa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi. Hänen mukaansa nyt tarvitaan näkymää eteenpäin, koska näkyvissä on myös jo ihmisten väsymistä tilanteeseen.

”Kesän osalta monet päätökset pitää tehdä jo maaliskuussa, esimerkiksi se järjestetäänkö kesätapahtumia”, hän sanoi tilaisuudessa.

”Kiire on ja käänne on saatava aikaiseksi lähiviikkoina.”

Hän tähdensi työterveyden roolia tehokkaassa rokottamisessa. Hänen mukaansa työterveys on otettava mukaan työikäisten rokottamisessa koko maassa ja rokotteiden jako on suunniteltava keskitetysti, tehokkaasti ja yhdenmukaisesti.

Samoin tärkeää olisi saada aikaan digitaalinen rokotustodistus, jotta yritykset pääsevät matkustamaan ja ihmiset matkailemaan ensi kesänä.

Hän patisteli yrityksiä viranomaisten avuksi kehittämään ratkaisuja esimerkiksi pankkikorttijärjestelmän ja kännykkäsovellusten kautta. EU ja WHO ovat hänen mukaansa liian hitaita tähän.

Tällaisen rokotetodistuksen olisi myös mahdollistettava EK:n mukaan matkustus ilman karanteenia ja testausta, jos lääketieteellinen näyttö tukee sitä.

Ja kun rokotekattavuus paranee, pitää Häkämiehen katsoa jo aikaan, jolloin rajoituksia voidaan alkaa purkaa.

”Jotta voimme olla valmiina ajoissa, rajoitteiden purun ja tarvittavien tukitoimien suunnittelu on aloitettava nyt. Rokotuskattavuuden kehittyessä rajoituksia pitää purkaa asteittain, jotta pääsemme kiinni kasvuun”, Häkämies kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat