Sotarikoksista syytetty sierra­leonelainen mies puhui pitkästi vaiheistaan ja sotilas­koulutuksestaan – väittää poistuneensa Liberiasta ennen rikosten tapahtumista - Kotimaa | HS.fi

Sotarikoksista syytetty sierra­leonelainen mies puhui pitkästi vaiheistaan ja sotilas­koulutuksestaan – väittää poistuneensa Liberiasta ennen rikosten tapahtumista

Oikeus sai kuulla pitkän tarinan miehen vaiheista Liberiassa ja Sierra Leonessa 2000-luvun vaihteessa. Syyttäjät ottavat vuoron perjantaina.

Syytetty Gibril Massaquoi käräjäoikeudessa Tampereella viime viikolla.­

11.2. 16:27

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi torstaina Liberian sisällissodan aikaisista sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen kuuleminen. Mies pääsi nyt ensi kertaa oikeudessa itse kertomaan asiasta ja kertoi pitkän tarinan elämänvaiheistaan.

Gibril Massaquoi kiistää täysin syytteet, jotka hänelle viime viikolla luettiin. Hän sanoo, ettei edes ollut paikalla Liberiassa tekoaikoina.

Torstaina oli puolustuksen kyselyvuoro, jolloin mies sai kertoa vapaasti tilanteestaan 2000-luvun vaihteessa. Puolustus haluaa koostaa oikeudelle aikajanan tapahtumista ja tapahtumapaikoista.

Syyttäjät pääsevät kyselemään vastauksia varsinaisiin syytteisiin perjantaina.

Salissa kuultiin ensin pitkä tarina miehen elämästä 1990-luvulla ja siitä, miten hän meni mukaan kapinallisjärjestö RUF:n toimintaan. Hän myös kertoi opiskelleensa opettajaksi tätä ennen.

Kertomuksensa mukaan Massaquoi oli RUF:ssä ensin toimistotehtävissä mutta osallistui myöhemmin sotilaskoulutukseen, joka kesti kolme viikkoa. Lopulta hänestä tuli komentaja. Hän kertoi RUF:n sisäisistä valtataisteluista ja sen jakautumisesta. Massaquoin mukaan hänen oma henkensä oli välillä uhattuna.

Lopuksi hän kertoi ottaneensa etäisyyttä RUF:ään vuonna 2001 eikä halunnut enää jatkaa sen poliittisessa siivessä.

Yksi olennainen miehen kertoma asia oli, että hän väitti osallistuneensa taisteluihin viimeisen kerran vuonna 1999. Tämä on tärkeä väite, sillä miestä syytetään sotarikoksista ajalla 1999–2003.

Lue lisää: Vihje tuli Sveitsistä, ja sen mukaan tamperelaissiivoojaa oli syytä epäillä hirveistä rikoksista – Toimittaja Anu Nousiainen seurasi poikkeuksellista rikostutkintaa, joka vei suomalaispoliisit ihmisen pahuuden ytimeen

Mies puhui salissa englantia voimakkaalla aksentilla. Vaikka paikalla oli kaksi tulkkia, aluksi osapuolilla ilmeni ongelmia ymmärtää miehen kerrontaa.

Tilanne parani jonkin verran, kun hän sai viereensä lehtiötaulun, johon hän sai kirjoittaa muun muassa ihmisten ja paikkojen nimiä, joista hän kertoi.

Hän kertoi pitkästi ja rauhalliseen tyyliin osallisuudestaan rauhanneuvotteluissa ja RUF:n aseistariisunnassa vuosina 2000 ja 2001, tapaamistaan poliitikoista ja sotilaista sekä tekemistään matkoista kokouksiin muun muassa Sierra Leonessa ja Liberiassa.

Välillä hän kirjoitti kulloinkin vierailemiensa kylien ja paikkakuntien nimiä taululle samalla kun oikeus koetti hahmottaa kertomuksen aikajanaa.

Kertomuksen yksi tärkeä seikka on miehen väite, että hän olisi poistunut Liberiasta ennen kuin syytteessä väitetyt rikokset tapahtuivat siellä kesällä 2001.

Oikeudella on edessään mittava urakka ennen kuin se joskus ensi syksynä voi antaa asiassa tuomionsa. Oikeus matkustaa ensi viikolla Liberiaan kuulemaan kymmeniä todistajia, joilla on tietoa vuosituhannen vaihteen tapahtumista.

Oikeudenkäynti jatkuu Tampereella sen jälkeen vasta toukokuussa.

Miehen syytelistalla on kymmeniä murhia, törkeitä raiskauksia, törkeä sodankäyntirikos ja törkeä ihmisoikeuksien loukkaaminen poikkeuksellisissa oloissa.

Syytteet koskevat useita tilanteita, joissa Massaquoin väitetään joko itse tappaneen tai käskeneen sotilaidensa tappaa. Syyttäjän mukaan sisällissodan muutenkin runtelemat siviiliuhrit olivat aseistettujen sotilaiden vallassa täysin eikä heillä ollut mahdollisuutta puolustautua.

Teot kohdistuivat siviileihin ja osin myös sotilaisiin. Kaikkia uhreja ei ole voitu tunnistaa.

Yksi tapauksista on esimerkiksi tilanne, jossa Massaquoi on syytteiden mukaan sulkenut sotilaidensa kanssa lapsia kylän keskuskeittiöön, joka sitten poltettiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat