Jengiläisten jakamat joulukinkut johtivat epäillyn petos­vyyhdin paljastumiseen: kaksi miestä saa syytteet huijauksista - Kotimaa | HS.fi

Jengiläisten jakamat joulukinkut johtivat epäillyn petos­vyyhdin paljastumiseen: kaksi miestä saa syytteet huijauksista

Katiska-huumejutun toinen pääsyytetty Janne Tranberg vapautui rikosepäilyistä.

Myllypuron metroasemalla jaettiin joulukinkkuja ja -kalkkunoita ilmaiseksi 7. joulukuuta 2016. Tapaus johti epäillyn tilauspetosvyyhdin paljastumiseen.­

11.2. 16:37

Kahta henkilöä vastaan on nostettu syytteitä tilauspetosvyyhdistä, jonka tutkinta sai alkunsa Cannonball-jengin jakamista joulukinkuista.

Syytteiden mukaan petosvyyhdissä on hankittu erilaista omaisuutta joulukinkuista elektroniikkaan neljän yhtiön ja niiden vastuuhenkilöiksi ilmoitettujen henkilöiden nimissä vuosina 2016–2017.

Syytteitä on nostettu rekisteri­merkintä­rikoksista, törkeistä petoksista ja petoksista.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan syytettyinä ovat vuosina 1990 ja 1989 syntyneet miehet. Heistä nuorempi on syyttäjien mukaan pääepäilty ja vanhemman osuus rikoksista on vähäisempi.

Vaikka tutkinta sai aikanaan alkunsa Cannonball-jengin jakamista joulukinkuista, nyt nostetut syytteet eivät liity syyttäjien mukaan jengiin.

”Tulkintani mukaan yksityishenkilöt ovat omin päin tehneet nämä teot. Esitutkinnassa ei ole tullut viitteitä, että heillä olisi yhteyksiä Cannonballiin”, sanoo aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti.

Cannonball-jengi jakoi ihmisille joulukinkkuja Myllypuron metroasemalla Helsingissä joulukuussa 2016.

Poliisi käynnisti joulukinkkujen jakamisesta esitutkinnan, koska kinkkujen epäiltiin jääneen maksamatta.

Poliisin mukaan kinkkututkinnan yhteydessä paljastui huomattavasti laajempi tilauspetos­kokonaisuus. Esitutkinnan mukaan teot aiheuttivat yhteensä noin 170 000 euron vahingot.

Osa rikosepäilyistä kuitenkin raukesi syyteharkinnassa.

Rikosepäilyistä vapautui samalla kolme henkilöä, joista yksi on Katiska-huumejutun toinen pääsyytetty Janne Tranberg. Hän kuului aiemmin Cannonball-jengiin.

Tranbergia epäiltiin törkeän petoksen yrityksestä ja kahdesta petoksesta. Rikosepäilyt koskivat muun muassa lihatuotteiden hankintaa Myllypuron metroaseman tapahtumaan.

Joulukinkkujen osalta syyttäjä jätti syyttämättä Tranbergia, koska mahdollinen rangaistus ei olisi vaikuttanut hänen muista rikoksistaan saamansa vankeusrangaistukseen pituuteen. Yhdestä muusta petosepäilystä hän vapautui, koska rikoksesta ei ollut riittävästi näyttöä.

Tapauksen oikeudenkäynti järjestetään alustavan suunnitelman mukaan elo–syyskuussa 2021.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat