Meikkeinä kiellettyjä aineita on vielä saanut pistää ihon alle EU-maissakin, mutta pian tuhansien vaarallisten kemikaalien käyttöä tatuoinneissa ja kesto­meikeissä aletaan rajoittaa - Kotimaa | HS.fi

Meikkeinä kiellettyjä aineita on vielä saanut pistää ihon alle EU-maissakin, mutta pian tuhansien vaarallisten kemikaalien käyttöä tatuoinneissa ja kesto­meikeissä aletaan rajoittaa

EU:n laajuisella sääntelyllä käytännössä kielletään esimerkiksi lyijyn ja nikkelin käyttö väriaineissa. Moni sääntelyn piiriin tuleva aine on jo ollut kielletty kosmetiikassa, mutta ihon alle samoja väriaineita on saanut pistää.

Uusien rajoitusten avulla on tarkoitus yhdenmukaistaa tatuointivärejä ja kestopigmenttejä koskeva lainsäädäntö EU:ssa. Lahdessa tehtiin tatuointia 10. joulukuuta 2020.­

13.2. 2:00 | Päivitetty 13.2. 6:17

Vaarallisten kemikaalien käyttöä aletaan rajoittaa tatuoinneissa ja kestomeikeissä eli kestopigmentoinneissa EU:n laajuisesti. Uusi asetus rajoittaa yli 4 000 vaarallisen aineen käyttöä ja kieltää käytännössä esimerkiksi lyijyn, kadmiumin ja nikkelin käytön ihon alle pistettävissä väreissä.

EU-komission hyväksymä rajoitus tuli voimaan tammikuussa, ja sitä aletaan jäsenmaissa soveltaa käytäntöön vuoden 2022 tammikuussa. Tavoitteena on ollut yhdenmukaistaa tatuointivärejä ja kestopigmenttejä koskeva lainsäädäntö EU:ssa.

Rajoitusten taustalla ovat terveysriskit. Rajoitukset koskevat syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia sekä silmiä vahingoittavia ja ihoa herkistäviä aineryhmiä. Useille terveydelle vaarallisille aineille on asetuksessa määritelty niin tiukat pitoisuusarvot, että ne tarkoittavat käytännössä kieltoa.

Tatuointivärejä koskeva asetus perustuu Euroopan kemikaaliviraston (Echa) esitykseen, jonka tavoitteena on parantaa tatuointien turvallisuutta. Echa arvioi, että rajoituksen avulla voidaan estää vuosittain yli tuhat krooniseen allergiaan liittyvää reaktiota ja vähentää useita ihoreaktioita ja muita vakavia terveyshaittoja.

Uudistus on Suomessakin tarpeellinen, sanoo ylitarkastaja Petteri Talasniemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

”Turvallisempaan suuntaan mennään. Herkistäville aineille tulee rajoituksia ja raskasmetalleille pitoisuusrajat”, Talasniemi kertoo.

Esimerkiksi lyijyn, kadmiumin ja nikkelin pitoisuusrajat ovat niin tiukat, että ne tarkoittavat käytännössä kieltoa. Myös PAH-yhdisteille eli polysyklisille aromaattisille hiilivedyille tulee tiukkoja rajoituksia. PAH-yhdisteet voivat ärsyttää ihoa ja hengitysteitä, ja osa niistä saattaa aiheuttaa syöpää ja perimän muutoksia.

Vaatimuksia tulee myös värien pakkausmerkinnöille ja käyttöohjeille. Pakkauksessa esimerkiksi tulee olla ainesosaluettelo.

”Valvonta helpottuu, kun sääntely on selkeää. Asetus selkeyttää tilannetta huomattavasti”, Talasniemi sanoo.

Sääntelyyn piiriin tulevien aineiden joukossa on monia, jotka ovat jo olleet kiellettyjä tai joiden pitoisuutta on jo pitkään rajoitettu ihon pintaan tarkoitetussa kosmetiikassa, kertoo neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Onhan se ollut hassua, että jotkin pigmentit on kielletty esimerkiksi luomiväreissä, mutta niitä on saanut pistää ihon sisään”, Korhonen sanoo.

Uudistus on Korhosen mielestä tarpeellinen. Hänen mukaansa EU:n jäsenmaat olisivat halunneet rajoittaa tatuointeja jo viisi vuotta sitten laajemminkin, myös muun muassa hygieenisen laadun suhteen. EU:n komissio kuitenkin päätti tällöin, että rajoitukset koskevat vain kemikaaleja. Nyt sääntely tulee kuitenkin yhtenäiseksi.

”Touhu on ollut aika villiä”, Korhonen toteaa.

Lue myös: Kosmetiikassa käytetyille aineille on tarkat säädökset, mutta ihoon hakatuissa voi olla vaikka lyijyä tai arseenia – nyt EU haluaa tatuointiväreille rajoituksia

Tatuoinnit ovat yleistyneet viime vuosina. Echan mukaan niitä on noin 12 prosentilla eurooppalaisista.

Tatuointi tehdään lävistämällä ihon uloin kerros neulalla ja pistämällä väriä sen alla olevalle alueelle. Ihon pintakerros eli orvaskesi uudistuu jatkuvasti, joten tatuoinnista tehdään pysyvä pistämällä väri syvemmällä olevaan kerrokseen eli verinahkaan.

Kestopigmentointi vastaa tatuointia, mutta jäljen on tarkoitus muistuttaa meikkiä, esimerkiksi silmien rajausta.

Koska kemikaalit voivat pysyä kehossa koko elämän ajan, tatuointi- ja kesto­pigmentointi­tuotteisiin liittyy Echan mukaan pitkäaikaisen altistumisen riski. Käytön seurauksista on kuitenkin saatu vasta vähän tietoa.

Tatuointiväreissä käytettäviä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon alle, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa, kertoo Tukesin Talasniemi. Värien ainesosista vain osa jää tatuointikohtaan ja suuri osa kulkeutuu eri puolille elimistöä. Aineille altistuminen voi kestää koko eliniän ajan.

Värien sisältämät herkistävät aineet ja ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa ja muita paikallisia ihoreaktioita. Tatuointivärien ja syövän välisestä yhteydestä ei ole saatavilla varmaa tietoa.

 Euroopan kemikaaliviraston mukaan tatuointeja on noin 12 prosentilla eurooppalaisista.

Suomessa tilanne ei Talasniemen mukaan ole hälyttävä. Havaitut terveyshaitat ovat olleet ennen kaikkea allergisia oireita ja ärsytysoireita sekä bakteeritulehduksia.

Vaarallisia aineita väreistä sen sijaan on löytynyt. Tukes testautti tatuointi- ja kesto­pigmentti­värejä syksyllä 2019. 20 testatusta väristä kahdeksasta löytyi terveydelle vaarallisia aineita määriä, jotka ylittävät uuden asetuksen enimmäispitoisuusrajat.

Tukes velvoitti värejä myyneitä yrityksiä ottamaan terveydelle vaaralliset värit pois myynnistä.

Lue lisää: Tukes listasi kahdeksan tatuointi- ja kestopigmentointiväriä, joista löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Rajoitukset tulevat voimaan 4. tammikuuta 2022 kaikkien muiden aineiden kohdalla paitsi kahden pigmentin, sinisen ja vihreän. Niiden siirtymäaika on kaksi vuotta, jotta tavarantoimittajat voivat täyttää uudet vaatimukset ja musteenvalmistajat löytävät turvallisempia vaihtoehtoja.

Uudet säännökset koskevat kaikkia EU:n markkinoille tulevia värejä. Viranomaiset eivät kuitenkin arvioi värejä ennen kuin ne tulevat markkinoille, vaan valvontaa tehdään pistokokeilla. Kuluttaja on itse vastuussa tuotteesta tilatessaan värejä itse EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Kiinasta, Talasniemi muistuttaa.

”Tatuointivärien tilaaminen verkkokaupasta on aikamoista riskihommaa. Tatuointi kannattaa muutenkin jättää ammattilaisille”, hän sanoo.

Tatuointialan toimintaan Suomessa uusilla rajoituksilla ei ole suurta vaikutusta, kertoo Suomen tatuointiartistien liiton puheenjohtaja Tony Raita.

”Ainostaan sininen ja vihreä väri ovat tällä hetkellä ainoat, joihin ei vielä ole saatavana asetusten täyttämiä vaatimuksia, mutta värivalmistajat varmasti löytävät ratkaisun asian suhteen”, Raita sanoo.

Raidan mukaan Suomessa käytettävät tatuointivärit ovat olleet turvallisia jo pidemmän aikaa.

”Jos uudistus vie värien turvallisuutta vielä turvallisemmaksi, niin silloin se on tarpeellinen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat