Rikollisjärjestö kiellettiin nyt Suomessa ensimmäistä kertaa: Oikeus määräsi United Brotherhoodin lakkautettavaksi - Kotimaa | HS.fi

Rikollisjärjestö kiellettiin nyt Suomessa ensimmäistä kertaa: Oikeus määräsi United Brotherhoodin lakkautettavaksi

Oikeuden mukaan jengin toiminta on ollut räikeällä tavalla rikoslain vastaista.

United Brotherhoodia johtanut Tero Holopainen vastasi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Poliisihallituksen ja syyttäjän kanteeseen, jossa vaadittiin jengin lakkauttamista.­

15.2. 15:23 | Päivitetty 15.2. 19:53

United Brotherhood -jengi määrätään lakkautettavaksi lain ja hyvien tapojen vastaisena. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus linjasi asian maanantaina julkaistussa päätöksessä.

Päätöstä voi pitää historiallisena, koska oikeus ei ole aiemmin määrännyt rikollisjärjestöä lakkautettavaksi Suomessa. Päätös koskee myös United Brotherhoodin alajengiä Bad Unionia.

Poliisi on pitänyt United Brotherhoodia Suomen vahingollisimpana jenginä, eikä myöskään Itä-Uudenmaan käräjäoikeus luonnehdi sitä lempein sanakääntein.

Käräjäoikeus katsoi, että United Brotherhood ja Bad Union ovat vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä. Oikeuden mukaan ne olivat hierarkkisesti järjestäytyneitä, niillä on ollut ulkoiset tunnusmerkit ja ne ovat olleet aseellisesti varustautuneita.

”UB:n ja BU:n toiminta on selvästi ollut räikeällä tavalla rikoslain vastaista, josta osoituksena ovat lukuisat edellä mainitut tuomiot törkeistä rikoksista”, oikeus totesi.

Käräjäpäätöksen perusteella voi ennakoida, että vastaavista kanteista saattaa tulla viranomaisille uusi työkalu jengirikollisuuden torjunnassa. Kanne saattaa silti yhä edetä ylempien oikeusasteiden käsittelyyn.

Käytännössä oikeuden päätös voi vaikeuttaa esimerkiksi jengitilojen vuokraamista, jengitunnusten käyttämistä ja muuta näkyvää toimintaa.

Toissa syksynä poliisi tiedotti mittavista tutkintaoperaatioista, jotka kohdistuivat United Brotherhoodiin. Poliisihallitus ja syyttäjä pyrkivät myös heikentämään jengin toimintamahdollisuuksia lakkauttamiskanteella.

Kanteeseen vastasi jengin johtaja Tero Holopainen. Hän kiisti, että kyse olisi lain ja hyvien tapojen vastaisesta rikollisjärjestöstä. Holopainen myös kiisti, että hän johtaisi jengiä.

Liivijengien toimintatyyliin ei ole perinteisesti kuulunut tiedotteiden lähettely toimituksiin, mutta tällainenkin viesti lähti liikkeelle viime vuoden tammikuussa: United Brotherhood kertoi, että se on lopettanut toimintansa.

Tiedote tulkittiin tuoreeltaan peliliikkeeksi. Myöhemmin oikeudenkäynnissä sillä haluttiin todistaa toiminnan omaehtoista loppumista.

Lue lisää: HS-analyysi: Suomen pahamaineisin jengi United Brotherhood yrittää estää alamaailmaa halvaantumasta, mutta sen peliliike saattoi tulla liian myöhään

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että Holopainen oli United Brotherhoodin ja Bad Unionin johtaja.

Oikeus arvioi, että United Brotherhoodin toiminta jatkuu edelleen. Tätä tuki oikeuden mukaan muun muassa jengin värien käyttäminen vankilassa.

Oikeus ei myöskään hyväksynyt todistelua siitä, että jengin toiminta esimerkiksi Joensuussa olisi lakannut.

Muuallakin Euroopassa on ollut viime vuosina vireillä erilaisia jengien kielto-oikeudenkäyntejä. Suomessa lähin vastaava päätös on kuitenkin koskenut uusnatsijärjestöä.

Joulukuussa korkein oikeus määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi. Se katsoi, että uusnatsijärjestön tavoitteet olivat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen yhteiskunnan perusteiden vastaisia.

Lue lisää: ”Lainvastainen toiminta oli merkittävä osa yhdistyksen toimintaa” – Korkein oikeus määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi

Ennen Pohjoismaista vastarintaliikettä Suomessa oli määrätty vastaavilla perusteilla yhdistys lakkautettavaksi 1970-luvulla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat