KKV haluaa Veikkauksen sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle, jotta pelihaittojen vähentämisestä tulisi tehokkaampaa - Kotimaa | HS.fi

KKV haluaa Veikkauksen sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle, jotta pelihaittojen vähentämisestä tulisi tehokkaampaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) julkaisi keskiviikkona mittavan rahapeliselvityksensä loppuraportin.

Suomalaisten asenteet rahapelaamista kohtaan olivat loppusyksystä 2019 kielteisemmät kuin vuonna 2015.­

17.2. 10:58

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) suosittelee Veikkauksen tuottojen siirtämistä osaksi valtion budjettia. Samalla virasto haluaisi siirtää Veikkauksen omistajaohjausvastuun sosiaali- ja terveysministeriölle, kertoo tuore raportti.

KKV julkaisi keskiviikkona laajan rahapeliselvityksensä viimeisen osaraportin ja loppuraportin. Yksi selvityksen keskeinen kysymys oli, miten rahapelien tuomia haittoja voitaisiin vähentää ja ennaltaehkäistä.

KKV perustelee Veikkauksen tuottojen siirtämistä osaksi valtion budjettia muun muassa edunsaajien taloudellisen aseman vahvistamisella sekä rahapeliongelmien ehkäisyn ja vähentämisen helpottamisella.

Suosituksen mukaan Veikkauksen tuottojen käyttökohteet päätettäisiin osana valtion talousarvioprosessia.

”Edunsaajien autonomisuudenkaan kannalta on tuskin merkitystä, tuleeko niiden rahoitus valtion budjetista vai suoraan rahapelituotoista. Tämäkään näkökohta ei siis puolla sitä, että Veikkauksen voittovaroja olisi syytä ohjata yleishyödyllisiin tarkoituksiin erityissäännöksin”, todetaan loppuraportissa.

Lisäksi KKV suosittaa Veikkauksen omistajaohjauksen siirtämistä valtionneuvoston kanslian omistajaohjausyksiköltä sosiaali- ja terveysministeriölle. Omistajaohjaus viittaa valtion yhtiöomistusten hoitamiseen.

Viraston mukaan ministeriöllä olisi vahvuuksia ohjata Veikkauksen toimintaa kohti tehokkaampaa pelihaittojen ehkäisemistä ja vähentämistä. Vaikka rahapelituottoja ei siirrettäisi valtion budjettiin, KKV pitää silti perusteltuna omistajaohjauksen vastuun siirtämistä ministeriölle.

Osaraportissa KKV ehdottaa, että haittoja voitaisiin ehkäistä ja vähentää asettamalla tavoitteita sykleittäin. Tuloksia voitaisiin seurata käyttämällä Veikkauksen pelaajadataa, johon on yhdistetty haittakyselytutkimuksia.

Samalla seurattaisiin myös rahapelituottojen ja muiden hyötyjen kehitystä. Tulosten jälkeen arvioitaisiin tavoitteessa onnistuminen ja aloitettaisiin uusi sykli.

Viraston rahapelimarkkinoiden toimivuutta selvittävä hanke käynnistyi keväällä 2019.

Saman vuoden lopussa KKV totesi, ettei Suomessa tehdä tarpeeksi rahapelihaittojen ennaltaehkäisemiseksi. Virasto myös havaitsi puutteita Veikkauksen markkinoinnin vastuullisuudessa. Kesällä 2019 Veikkaus ehti kohauttaa epäeettisellä radiomainonnalla.

Loppuraportissaan KKV toteaa, että viime aikoina on tapahtunut paljon myönteistä esimerkiksi Veikkauksen vastuullisuudessa ja suomalaisten asenteissa pelaamista kohtaan. Suomalaisten asenteet rahapelaamista kohtaan olivat loppusyksystä 2019 kielteisemmät kuin vuonna 2015.

KKV on myös yleisesti ottaen tyytyväinen siihen, miten arpajaislainsäädännön uudistus on edennyt. Uudistus keskittyy rahapelihaittojen torjuntaan, arpajaislain vastaisen rahapelitarjonnan torjumiseen ja yksinoikeusjärjestelmän vahvistamiseen.

Hallituksen esitys lain uudistuksesta on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat