THL: Suurin osa sosiaali­päivystysten tehtävistä liittyi loppuvuonna lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin - Kotimaa | HS.fi

THL: Suurin osa sosiaali­päivystysten tehtävistä liittyi loppuvuonna lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin

Koronavirusepidemia ja ikääntyneiden ongelmat lisäsivät yhteydenottoja sosiaalipäivystyksiin

Sosiaalipäivystyksissä näkyivät viime vuoden lopussa nuorten ja lasten ongelmat ja hätätilanteet.­

22.2. 13:49

Yhteydenotot sosiaalipäivystyksiin lisääntyivät vuoden 2020 lopulla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sosiaalipäivystyksille lähettämästä kyselystä.

Sosiaalipäivystysten työntekijöiden mukaan yhteydenottojen lisääntymisen syinä olivat koronavirusepidemian pitkittyminen ja ikääntyneiden kohtaamat ongelmat, kertoo THL tiedotteessaan.

Kuntien sosiaalipäivystykset arvioivat kiireellisen sosiaalipalvelujen tarpeen virka-ajan ulkopuolella. Ne menevät tarvittaessa myös paikalle.

Viime vuoden neljän viimeisen kuukauden aikana sosiaalipäivystysten työtehtävistä liittyi 36 prosenttia lasten ja nuorten, 28 prosenttia lapsiperheiden, 21 prosenttia iäkkäiden ja loput työikäisten asioihin.

Yhteydenotot lisääntyivät eniten iäkkäiden ja muistisairaiden osalta. Mielenterveyteen ja yksinäisyyteen liittyvät yhteydenotot olivat myös kasvussa.

Voimakkainta uusien asiakkaiden yhteydenottojen kasvu oli Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan alueella.

Vaihtelu eri alueiden välillä oli melko suurta.

THL:n mukaan lasten, nuorten ja perheiden asiat nousivat tuoreessa kyselyssä selkeämmin esille kuin viime keväänä järjestetyssä vastaavassa kyselyssä.

”Korona-aika vaikuttaa kuormittaneen perheitä monin tavoin. Kuormittavina tekijöinä tuotiin esiin muiden muassa etäkoulu ja hankaluudet yhteishuoltajuuden järjestelyissä”, THL kertoo.

THL pyysi myös vastaajilta vapaamuotoisia huomioita koronavirusepidemian ajalta. Vastaajien kokemus koronavirusepidemian vaikutuksista sosiaalipäivystysten työhön vaihteli suuresti.

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että muuttuvat ohjeet, epätietoisuus ja koronavirukselle altistuneiden ihmisten auttaminen olivat kuormittaneet heitä. Osa taas oli sitä mieltä, ettei koronavirusepidemia ollut vaikuttanut merkittävästi sosiaalipäivystyksen työhön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat