Pudasjärven mönkijätapon tekijälle 13 vuotta vankeutta – hovioikeus piti tuomion ennallaan - Kotimaa | HS.fi

Pudasjärven mönkijätapon tekijälle 13 vuotta vankeutta – hovioikeus piti tuomion ennallaan

Anastettua mönkijäänsä takaisin vaatinut mies ammuttiin kuoliaaksi, ja uhrin vaimo pakotettiin aseella uhaten tekemään tilisiirtoja. Vaimo kuljetettiin Ruotsiin, ja pariskunnan omakotitalo sytytettiin tuleen.

Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut rangaistuksia Pudasjärven tappojutussa.­

22.2. 14:43

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa oululaiskolmikolle tuomitut rangaistukset poikkeuksellista tapahtumasarjasta, jonka aikana yksi kolmikosta ampui 1960 syntyneen pudasjärveläisen miehen kuoliaaksi.

Tapahtumat alkoivat, kun kolmikon auto suistui ojaan Pudasjärvellä tammikuussa 2019. Kim Steve Christian Johnsen, 36, kävi anastamassa läheisen omakotitalon autotallista mönkijän, jonka avulla auto yritettiin saada takaisin tielle.

Kun mönkijän omistaja ilmestyi vaatimaan mönkijää takaisin, Johnsen ampui kiväärillä miehen autoa. Miehen noustua autosta Johnsen ampui tämän kuoliaaksi.

Johnsen väitti, että ase oli lauennut vahingossa, mutta sen enempää Oulun käräjäoikeus kuin Rovaniemen hovioikeus eivät uskoneet tähän.

Hovioikeus huomautti, että laukaus oli osunut uhriin lyhyeltä etäisyydeltä ja Johnsen on kokenut aseen käyttäjä. Nämä osoittavat, että Johnsen on tarkoituksellisesti ja tahallisesti kohdistanut laukauksen kohti uhrin keskivartaloa.

Tapon jälkeen kolmikko tunkeutui miehen kotiin, ja siellä vaimo pakotettiin aseella uhaten tekemään tilisiirtoja ja lainahakemuksia kolmikon hyväksi. Välillä nainen lyötiin tajuttomaksi kiväärinperällä.

Lopulta nainen siepattiin, ja Johnsen kuljetti hänet Ruotsiin Luulajaan. Siellä poliisi vapautti naisen.

Ennen sieppausta kolmikon miehet tuikkasivat pariskunnan omakotitalon tuleen.

Johnsen sai 13 vuotta vankeutta. Rangaistus tuli yhdistelmärangaistuksena eli hänen täytyy suorittaa se kokonaan, päivästä päivään.

Yhdistelmärangaistus on vaarallisille rikoksenuusijoille tarkoitettu rangaistus. Mielentilatutkimuksen mukaan Johnsenia on pidettävä erittäin vaarallisena hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Rangaistus tuli muun muassa taposta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä vahingonteosta.

47-vuotias Jouko Tapio Broström sai neljä ja puoli vuotta vankeutta muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vahingonteosta.

Oikeus katsoi, että Broström ei osallistunut tappoon vaan Johnsenin teko tuli hänelle yllätyksenä.

Kolmikon kolmas jäsen, 24-vuotias Jenni Maria Virpi, sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä ryöstöstä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat