Rauman telakalla todettu jo lähes 240 tartuntaa – Ylilääkärin mukaan telakan testauskäytäntöjä ei todennäköisesti ole noudatettu: ”Ei tällainen tilanne olisi muuten voinut kehittyä” - Kotimaa | HS.fi

Rauman telakalla todettu jo lähes 240 tartuntaa – Ylilääkärin mukaan telakan testauskäytäntöjä ei todennäköisesti ole noudatettu: ”Ei tällainen tilanne olisi muuten voinut kehittyä”

Telakalla on todettu yhteensä 237 koronavirustartuntaa. Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön ylilääkärin mukaan tartuntaryppäästä ei ole toistaiseksi paljastunut herkemmin tarttuvia virusmuunnoksia.

Näkymä Rauman telakalle viime torstaina.­

22.2. 15:10 | Päivitetty 22.2. 21:12

Rauman telakkaan liittyvässä koronavirusryppäässä on maanantai-iltaan mennessä ilmennyt muutamia lisätartuntoja. Telakan lähes koko tuotantohenkilökunta on asetettu viranomaiskaranteeniin.

Loppuviikosta telakalla paljastui laaja tartuntarypäs. Rauman kaupungin terveyspalvelut testasivat viime viikolla telakan koko väen eli noin tuhat henkeä.

Satakunnan sairaanhoitopiiri tiedotti maanantai-iltana, että telakalla on todettu yhteensä 237 koronavirustartuntaa eli tartunta on havaittu lähes neljäsosalla telakan työntekijöistä. Tartunnoista noin 10–15 prosenttia on todennäköisesti vanhoja positiivisia tapauksia.

Toistaiseksi telakalla todetut tapaukset ovat olleet melko lieväoireisia eivätkä tartunnan saaneet ole tarvinneet sairaalahoitoa. Rauman terveyskeskuksessa ja Satasairaalassa on kuitenkin varauduttu siihen, että hoidontarve lisääntyy.

”Kaikki, jotka ovat työskennelleet telakan tuotantoalueella, on pakko ollut katsoa altistuneeksi, koska noin iso osuus näytteistä on positiivisia”, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä HS:lle.

Tartuntaryppäästä ei Uusitalo-Seppälän mukaan ole ainakaan vielä paljastunut herkemmin tarttuvia virusmuunnoksia.

”Tällä erää virusmuunnosta ei ole havaittu, mutta varmuudella emme pysty sanomaan, etteikö sitä olisi”, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Telakan tuotanto suljettiin perjantaina. Viikonloppuna telakan tiloja siivottiin ja desinfioitiin.

Rauman kaupungin johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist arvioi sunnuntaina kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjoittamassaan tekstissä, että suurelta osin ulkomaalaisten työntekijöiden asuminen ryhmämajoituksissa ja ryhmäkuljetukset työpaikalle lisäävät tartuntojen todennäköisyyttä.

Nordqvistin mukaan työntekijöiden asumisjärjestelyt ovat mahdollistaneet sen, että tartunnan saanut työntekijä on voinut altistaa ja tartuttaa samassa majoituksessa asuvat työntekijät.

Myös tartunnanjäljityksessä on törmätty haasteisiin. Nordqvistin mukaan haasteellisuutta on lisännyt tarve tulkin käyttöön, kulttuurierot ja ajoittainen vaikeus tavoittaa Rauma Marine Constructionsin tai alihankkijoiden henkilöstöä.

Nordqvist kirjoittaa myös, että Raumalla on lisätty tiedottamista työntekijöiden äidinkielellä. Tällä pyritään korostamaan sitä, että karanteenipäätökset ovat sitovia ja niiden rikkominen on rikoslain mukaan rangaistava teko.

Raija Uusitalo-Seppälä arvelee, että tartuntoja on muhinut telakka-alueella jo jonkin aikaa. ”Ehkä on ollut myös viivettä näytteisiin hakeutumisessa”, hän sanoo.

”Ainakin paperilla telakalla on ollut linja, että [työntekijöiltä] on vaadittu maahan tullessa negatiivista koronatestiä, joka on uusittu 72 tuntia maahantulon jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole tosiasiallisesti varmastikaan tapahtunut, koska ei tällainen tilanne olisi muuten voinut kehittyä.”

Raumalla ollaan huolissaan, että tartuntarypäs leviää telakalta muualle kaupunkiin. Kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen mukaan Raumalla on ollut entuudestaan koronatartuntoja, mutta toistaiseksi ei ole viitteitä, että telakan ryvästymä olisi levinnyt kaupungille.

Telakalla työskentelee suuri joukko ulkomailta tulleita työntekijöitä. Työkomennuksella Suomessa olevat työntekijät saattavat asua tiiviisti ja kulkevat usein työmatkansa kuljetuksilla. Tiiviissä kanssakäymisessä virus saattaa päästä leviämään helpommin, etenkin jos ohjeita turvaväleistä ja maskien käytöstä ei noudateta.

Luukkosen mukaan näitä asioita selvitellään Raumalla parhaillaan. Kaupungin terveysviranomaiset, aluehallintovirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olivat viikonloppuna tiiviisti yhteydessä telakan pääurakoitsijaan ja alihankintaverkostoon.

Luukkosen mukaan yritykset päivittävät nyt suunnitelmiaan toimenpiteistä, valvonnasta ja raportoinnista, jotta tartuntojen leviäminen saataisiin kuriin.

”Terveydenhuollon asiantuntijat ja yrittäjät kokoontuvat päivittäin ja katsotaan, että kaikki sovitut toimenpiteet tulee tehtyä. Nähdään, onko sillä vaikutusta, ja voidaan reagoida uusiin tilanteisiin. Konkreettisesti hihat on kääritty”, Luukkonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat