Vammaiset oppilaat joutuivat ulkoilemaan häkkimäisessä rakennelmassa, aluehallintovirasto antoi huomautuksen - Kotimaa | HS.fi

Vammaiset oppilaat joutuivat ulkoilemaan häkkimäisessä rakennelmassa, aluehallintovirasto antoi huomautuksen

Pöytyän kunta perusteli välituntijärjestelyä turvallisuuden edistämisellä.

Pöytyän kunta sijaitsee Varsinais-Suomessa.­

22.2. 17:30

Lounais-Suomen aluehallintavirasto (avi) on antanut Varsinais-Suomessa sijaitsevalle Pöytyän kunnalle huomautuksen yhdenvertaisuuslain vastaisesta toiminnasta.

Syynä huomautukseen on kunnassa sijaitsevan koulun välituntijärjestelyt. Niissä koulun vammaiset oppilaat ovat joutuneet ulkoilemaan rakennustyömaa-aidoista rajatussa häkkimäisessä rakennelmassa. Muut lapset ovat saaneet ulkoilla vapaasti aitaamattomalla piha-alueella.

Pöytyän kunnan perustelujen mukaan aidatun alueen tarkoituksena on ollut oppilaiden turvallisuuden takaaminen. Koulun lähistöllä kulkee vilkkaasti liikennöity tie.

Avi katsoo, ettei turvallisuustavoitteet oikeuta ratkaisua. Se pyysi asiaan lausuntoa myös yhdenvertaisuusvaltuutetulta, joka toteaa, että ratkaisu rajata piha-aluetta on omiaan erottelemaan vammaiset oppilaat muista oppilaista.

Tällaista erilliskohteluun ohjaavaa ympäristöä ei voida yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan hyväksyä, sillä kunta ja oppilaitos ovat yhdenvertaisuuslain nojalla velvoitettuja edistämään yhdenvertaisuutta toiminnassaan.

Valtuutettu arvioi, että ”häkissä” pitäminen synnyttää vammaisia oppilaita nöyryyttävän ja halventavan ilmapiirin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat