Grafiikka sairaala­hoidon tilasta kertoo, miksi Suomen korona­tilanteessa on nyt tosi kyseessä - Kotimaa | HS.fi

Grafiikka sairaala­hoidon tilasta kertoo, miksi Suomen korona­tilanteessa on nyt tosi kyseessä

Koronavirustartuntojen on määrä noussut merkittävästi ja sairaalahoidon määrä on kasvussa. Koronaviruksen ilmaantuvuus on lisääntynyt varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Koronaviruksen takia sairaalassa olleet koko maassa.­

25.2. 11:00 | Päivitetty 25.2. 11:42

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi ja sairaalahoidon tarve on kasvussa.

Osassa maata koronavirus­tilanne on huonontunut nopeasti. Virusmuunnoksilla on ollut osansa tilanteen heikkenemisessä.

Ne sairaanhoitopiirit, jotka ovat joko leviämisvaiheessa tai kiihtymisvaiheessa, saavat osakseen kolmen viikon sulun, kerrottiin hallituksen pitämässä torstaiaamuisessa tiedotustilaisuudessa. Tämä edellyttää myös poikkeusolojen toteamista Suomeen.

Lue lisää: Hallitus toteaa presidentin kanssa poikkeus­olot Suomeen lähi­päivinä

Tilaisuudessa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) perusteli sulkua muun muassa sillä, että sulku varmistaa hoitajien ja lääkärien riittävyyden. Koronaviruksen liian nopea leviäminen tarkoittaisi sitä, että hoitajien ja lääkärien voimavarat eivät riittäisi kaikkien sairastuneiden hoitamiseen.

Viime keväänä, kun poikkeuslaki otettiin käyttöön maaliskuun puolivälissä, yksi syy oli sairaanhoidon kantokyvyn turvaaminen.

Keväällä 2020 hallitus otti käyttöön laajat rajoitukset: julkisia kokoontumisia rajoitettiin, koulut siirtyivät etäopetukseen, matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytettiin, museot, teatterit ja kirjastot suljettiin sekä terveydenhuoltoa tehostettiin ja testauskapasiteettia lisättiin. Lisäksi maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Uudenmaan rajat suljettiin.

Sulun aikana muun muassa suomalaisten kontakteja pyritään rajoittamaan erilaisilla lisätoimenpiteillä kuten yli kuuden hengen kokoontumisrajoituksella.

Lue lisää: Tästä hallitus linjasi: Yläkoulut etäopetukseen osassa maata, eduskunnalle ravintoloita sulkeva lakiesitys, valtioneuvosto valmis toteamaan poikkeusolot

Seuraava grafiikka kertoo, miksi Suomen koronatilanteessa on nyt tosi kyseessä.

Koko maassa koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kasvussa. Samoin tehohoidossa olevien määrässä näkyy pientä kasvua. Tartuntojen kasvu näkyy sairaalaluvuissa viiveellä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi tiedotteessaan, että tartuntojen määrä on noussut merkittävästi.

Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä yli 3 400. Ilmaantuvuus viime viikolla oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta, kun edeltävällä viikolla se oli vielä 46 tartuntaa 100 000:ta kohti.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on lisääntynyt varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa tehohoidon ylikuormitus on enää muutamista potilaista kiinni.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallinnollisen ylilääkärin Veli-Matti Ulanderin mukaan tehohoidon potilasmäärä sairaanhoitopiirin alueella on ollut jatkuvassa kasvussa tammi–helmikuun vaihteesta.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudun tehohoidon ylikuormitus on enää muutamista potilaista kiinni

Ulander pitää todennäköisenä, että leikkaussaleja joudutaan lähiaikoina sulkemaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat