Myös Lapissa otetaan käyttöön tiukemmat leviämis­vaiheen rajoitukset – Miten se näkyy matkailijoille? - Kotimaa | HS.fi

Myös Lapissa otetaan käyttöön tiukemmat leviämis­vaiheen rajoitukset – Miten se näkyy matkailijoille?

Toistaiseksi Lapissa oleville lomalaisille ainoa näkyvä muutos liittyy kokoontumisrajoituksiin, joiden on tarkoitus kiristyä kuuteen. Maaliskuussa myös Lapissa ravintolat saattavat joutua sulkemaan ovensa kolmeksi viikoksi.

Ravintoloiden toimintaan puuttuminen sulkee ovia ja hankaloittaa muun muassa päivän viettämistä hiihtokeskuksessa, arvioi Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila. Laskettelijoita Levillä 22. helmikuuta.­

25.2. 16:13

Hallituksen torstaiaamuisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että yhteensä seitsemän sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset. Yksi alueista on Lappi.

Toisin kuin aamun tiedotustilaisuudessa kerrottiin, Lappi ei ole leviämisvaiheessa.

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila kertoo, että Lappi on oman arvionsa mukaan yhä kiihtymisvaiheessa.

”Käytännössä jokseenkin kaikki tartunnat pystytään jäljittämään ja ketjut sulkemaan. Voisi sanoa, että olemme epidemian leviämisen niskan päällä”, Mattila sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että kyse on enimmäkseen ennakoivista varotoimista.

”Lappi on mukana tasolla kaksi sen takia, että meillä huomattavan paljon ihmisiä muualta korkean ilmaantuvuuden alueilta. Toimilla voimme varmistaa, että tilanne ei huonone”, hän sanoo.

Toistaiseksi Lapissa oleville matkustajille ainoa näkyvä muutos liittyy kokoontumisrajoituksiin.

Hallituksen tason kaksi alueille antamat tiukimmat rajoitukset tarkoittavat yli kuuden hengen kokoontumisrajoitusta ja yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttämistä. Mattila kertoo, että rajoituksia käsitellään tarkemmin perjantaina.

”Varmaan Lapin aluehallintavirasto esittää valtioneuvoston mukaista linjausta, eikä tuntumani mukaan kunnissa ole siihen vastakkaisia mielipiteitä.”

Lisäksi hallitus ohjeistaa kuntia ja kuntayhtymiä tehostamaan toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa. Mattilan mukaan tämän kohdan toteuttamiseen liittyy ongelmia.

”Kyllä ihmiset pääsääntöisesti noudattavat määräyksiä, toki onhan poikkeuksiakin, sitä ei voi kiistää. Mutta onko syytä lähteä ihmisiä vahtimaan, sellaiseen meillä ei ole resursseja.”

Lapin koronakoordinaatioryhmä käsittelee Mattilan mukaan asiaa tarkemmin kokouksessaan perjantaina.

Lisäksi hallitus on ohjannut alueita ja eri viranomaisia ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen toimet. Tämä tarkoittaa muun muassa laajaa etätyö- ja kasvomaskisuositusta, korkeakoulujen etäopetusta ja henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoituksia. Lisäksi julkisten tilojen käytön rajoittamista sekä sulkemista ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä suositellaan. Mattilan mukaan ohjeistukset ovat jo pääosin voimassa Lapissa.

Lue lisää: Tästä hallitus linjasi: Yläkoulut etäopetukseen osassa maata, eduskunnalle ravintoloita sulkeva lakiesitys, valtioneuvosto valmis toteamaan poikkeusolot

Hallitus tuo eduskunnalle maaliskuun ensimmäisellä viikolla esityksen ravintoloiden sulkemiseksi kolmeksi viikoksi 8.–28. maaliskuuta. Ruuan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Ravintolat suljettaisiin vain epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

Mattilan mukaan nämä muutokset vaikuttavat matkailijoihin jo enemmän. Ravintoloiden toimintaan puuttuminen sulkee ovia ja hankaloittaa muun muassa päivän viettämistä hiihtokeskuksessa.

Levin Panimo-ravintolan ravintolapäällikkö Olivia Piirainen sanoo, että etenkin ruokaravintoloissa on nyt turvallista asioida.

 
 
 

”Henkilökunta huolehtii hygieniasta tehostetummin, turvaväleistä pidetään huolta, maskisuosituksia noudatetaan ja asiakasmääriä valvotaan”, hän sanoo.

”On se vähän hullua, että ollaan samassa pisteessä kuin viime keväänä. Levillä yrittäjät ovat tehneet kaikkensa, että ei tulisi altistumisia ja että ravintolat voidaan pitää auki”, hän sanoo.

Ravintolat ovat siis kiinni kun alkaa kolmas hiihtolomaviikko.

Tartuntojen määrä kasvoi Lapissa helmikuussa, kun lomailijat saapuivat hiihtokeskuksiin.

Lue lisää: Levillä on ristiriitainen lomatunnelma – K-marketin kauppias koki vuoden musertavimman päivän, kunnes sai apujoukkoja

Mattila kertoo, että viime viikolla alueella todettiin yhteensä 52 uutta koronatartuntaa. Määrästä kuitenkin vain pari oli yli 60-vuotiaita, joten painetta ei arvion mukaan sairaanhoidolle synny. Tällä viikolla oli perjantaihin mennessä todettu 18 tartuntaa.

”Meillä on ollut matkailuun liittyviä tartuntaketjuja muun muassa Ylläksellä, Levillä ja Pyhällä. Lisäksi on ollut yksittäisiä tartuntoja eri puolilla sairaanhoitopiiriä.”

Osa tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisilla, osa paikallisilla. Mattilan mukaan siitä ei ole viitteitä, että lomailijat olisivat aiheuttaneet laajoja tartuntaryppäitä tai että virus olisi alkanut lomailijoiden takia laajalti levitä paikallisten joukossa.

Mattila on tyytyväinen siihen, että lomailijat ovat selvästi käyneet pienistäkin oireista koronatesteissä. Viime viikolla sairaanhoitopiirin alueella tehtiin noin 5 100 testiä, kun normaalisti määrät ovat olleet noin 3 000. Positiivisten osuus testatuista on säilynyt noin prosentissa.

Sairaalahoidon kuormitus on kehittynyt sairaanhoitopiireissä eri tahtia.

Torstaisessa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella perusterveydenhuollossa vuodeosastolla olevien määrä on noin puolentoista viikon aikana kasvanut kolmesta 18:aan. Vastaavassa ajassa teho-osastolla olevien määrä on noussut yhdestä kahteen.

Erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan, Keski-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Mattilan mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole kyseisillä osastoilla koronapotilaita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat