Etelän hiihtoladut alkavat sulaa – viikonloppuna plusasteita mitataan koko maassa Lappia myöten - Kotimaa | HS.fi

Etelän hiihtoladut alkavat sulaa – viikonloppuna plusasteita mitataan koko maassa Lappia myöten

Sunnuntaina Ahvenanmaalla saatetaan hätyytellä jopa helmikuun lämpöennätystä, joka on 11,8 astetta.

Ulkoilijoita jäällä Vanhankaupunginlahdella Helsingissä aurinkoisena laskiaissunnuntaina 14. helmikuuta 2021.­

26.2. 12:25

Laajalti plusasteille kivunnut lämmin sää jatkuu viikonvaihteeseen. Lämpöasteita mitataan koko maassa Lappia myöten.

Lauantaista on tulossa kaunis aurinkoinen talvipäivä, mutta helmikuun viimeisen viikonlopun lämpimin päivä koetaan sunnuntaina.

”Varsin keväisiltä viikonlopun lämpötilat näyttävät”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Jo perjantaina suurimmassa osassa maata lämpötilat ovat plussan puolella. Etelä- ja keskiosissa lämpötila vaihtelee 3–7 asteen välillä. Länsi-Lapissakin mittarilukema voi kivuta plussan puolelle, mutta idässä pysytellään lähellä nollaa.

Yöllä on pakkasta.

Lauantaina aurinko paistaa koko maassa, vain idässä on hieman pilvisyyttä. Päivä on hieman perjantaita koleampi, mutta helmikuun lauantaiksi silti erityisen lämmin. Ylimmät lämpötilat pysyvät 4–5 asteessa.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat painuvat pakkaselle, mutta länsirannikolla pysytellään yölläkin lähellä nollaa. Yön aikana Suomen yli kulkee hajanainen lumisadealue lännestä itään.

”Sunnuntai on laajalti aurinkoinen päivä. Se on lauantaita lämpimämpi ja voi olla hieman perjantaitakin lämpimämpi”, Valta sanoo.

Lounais-Suomessa lämpötilat saattavat nousta jopa 7–8 asteeseen. Viisi astetta ylittyy laajoilla alueilla etelässä ja lännessä. Idässä lämpömittarit ovat 3–4 asteessa ja Lapissa pari astetta plussan puolella.

Sunnuntaina Ahvenanmaalla saatetaan hätyytellä jopa helmikuun lämpöennätystä.

Ruotsin puolella on hyvin lämmintä ilmamassaa, ja sunnuntaina Tukholmassa voidaan mitata ehkä yli kymmenen astetta lämmintä. Ruotsin lämpimät ilmamassat saattavat ulottua Ahvenanmaallekin niin, että lämpötila siellä voi kohota 10 asteen pintaan, ehkä ylikin.

Jos aurinkokin paistaa, on pieniä mahdollisuuksia, että helmikuun lämpöennätys voi rikkoutua.

Edellinen lämpöennätys, 11,8 astetta, on mitattu 28. helmikuuta vuonna 1943 Helsingin Malmilla.

Lumen sulamisvedet ja yöpakkaset voivat tehdä teiden ja jalankulkuväylien pintoja paikoitellen liukkaiksi.

”Päätiet ovat jo kuivat, ja päivisin aurinko lämmittää tienpintoja. Etenkin vähäliikenteisillä sivuteillä voi olla eniten liukkautta”, Valta sanoo.

Viikonlopun lämmin sää vaarantaa myös pääkaupunkiseudun hiihtoladut, joista ihmiset ovat iloinneet tänä talvena. Vallan mukaan lämpö on jo vähän pehmentänyt latuja.

”Kyllä tässä riskiä jo on, että ainakin luonnonlumiladut alkavat paikoitellen sulaa. Siellä missä lunta on tykitetty, niiden luulisi vielä kestävän”, hän arvioi.

Lauha sää jatkuu ensi viikon puolelle. Ainakin maanantaina ja tiistaina päivälämpötilat pysyvät plussan puolella, ehkä keskiviikkonakin.

Ilmatieteen laitoksen tämän hetken ennusteiden mukaan keskiviikon jälkeen pohjoisesta on tulossa kylmää ilmamassaa ensi viikon loppupuolelle.

”Päivisin jäätäisiin koko maassa pakkasen puolelle, ja öisin pakkasta olisi laajalti toistakymmentä astetta”, Valta ennustaa.

”Jos nyt on tavanomaista lauhempaa, ensi viikon loppupuoli olisi todennäköisesti tavanomaista kylmempi.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat