Poliisi epäilee: Kotkassa ja Posiolla kasvatettu ammattimaisesti marihuanaa miljoonien eurojen arvosta - Kotimaa | HS.fi

Poliisi epäilee: Kotkassa ja Posiolla kasvatettu ammattimaisesti marihuanaa miljoonien eurojen arvosta

Huumeiden katukauppa-arvo on poliisin mukaan noin 3–4,3 miljoonaa euroa.

26.2. 14:39

Poliisi epäilee, että Kotkassa ja Posiolla on kasvatettu miljoonien eurojen arvosta kannabista vuosina 2017–2020. Epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten esitutkinta on valmistunut.

Valmista marihuanaa epäillään levitetyn eteenpäin 150–214 kiloa. Huumeiden katukauppa-arvo on poliisin mukaan noin 3–4,3 miljoonaa euroa.

Rikoksista epäiltyjen henkilöiden epäillään ansainneen marihuanalla yhteensä runsas miljoona euroa. Esitutkinnassa jäi poliisin mukaan epäselväksi, mihin valmis marihuana on välitetty.

”Tämä on yksi suurimmista paljastuneista kannabiksen kasvattamistapauksista ainakin Kaakkois-Suomen mittakaavassa”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lari Rönkä.

Rikoksista epäillään kahdeksaa henkilöä. Heistä kolme on edelleen vangittuina.

Osalla epäillyistä on poliisin mukaan huumerikostaustaa mutta ei kaikilla. Epäillyt eivät kuulu mihinkään liivijengeihin.

Kannabiksen kasvattaminen alkoi poliisin mukaan Kaakkois-Suomen Kotkassa vuonna 2017. Kotkan-kasvattamon epäillään toimineen lokakuuhun 2020 asti, jolloin poliisi paljasti sen.

Esitutkinnan aikana kävi ilmi, että toiminta oli laajentunut vuonna 2019 Kotkasta Posiolle Lappiin.

Molemmilla paikkakunnilla oli omat kasvattamot, jotka olivat poliisin mukaan ammattimaisesti rakennettuja. Posiolta oli esitutkinnan mukaan hankittu noin 45 000 euron arvoinen kiinteistö marihuanan kasvattamista varten.

Poliisi luonnehtii toimintaa organisoiduksi. Osa epäillyistä hankki poliisin mukaan kiinteistöt, osa rakensi kasvattamot, ja osa oli palkattu kasvattamaan kannabiskasveja.

”Kasvatustoiminta on ollut niin hyvin organisoitua, että kasvattamot ovat tuottaneet tasaista tahtia marihuanaa”, Rönkä sanoo.

Esitutkinnassa takavarikoitiin 247 kannabiskasvia, yli kymmenen kiloa valmista marihuanaa ja arviolta 80 000 euron arvoiset kasvatusjärjestelmät. Takavarikkoon päätyi myös lähes 150 000 euroa käteistä sekä noin 30 000 euron arvoinen auto, joka oli poliisin mukaan hankittu rikoksilla saaduilla rahoilla.

Vakuustakavarikkoon on määrätty myös muun muassa useita kiinteistöjä, ajoneuvoja sekä yli 300 000 euroa käteistä.

Rikosepäilyt siirtyvät nyt syyteharkintaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat