Kielletyn uusnatsijärjestön toiminnan jatkamisesta käynnistynyt jo toinen esitutkinta - Kotimaa | HS.fi

Kielletyn uusnatsijärjestön toiminnan jatkamisesta käynnistynyt jo toinen esitutkinta

Tutkinta koskee mielenilmausta Tampereella. Poliisi epäilee, että kyse oli todellisuudessa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnasta.

Lippu Pohjoismainen vastarintaliike -uusnatsijärjestön mielenilmauksessa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017.­

26.2. 14:51

Poliisi epäilee jälleen, että lakkautettavaksi määrätyn Pohjoismainen vastarintaliike -uusnatsijärjestön toimintaa on jälleen jatkettu laittomasti.

Tapauksesta on käynnissä uusi rikostutkinta Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Rikosnimikkeenä on laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen.

Keskusrikospoliisi on suorittanut yhden vastaavanlaisen esitutkinnan jo aikaisemmin. Aiemmat rikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa.

Uusi rikosepäily koskee mielenilmausta Tampereen Keskustorilla. Se järjestettiin jo 4. lokakuuta viime vuonna, mutta esitutkinnan aloittamisesta ei ole tiedotettu julkisuuteen.

”Se oli rauhallinen mielenilmaus, jossa oli lippuja ja banderolleja. Liput ja banderollit olivat kuitenkin sellaisia, että ne viittasivat kielletyn järjestön toiminnan jatkamiseen”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Uusipaikka.

Hänen mukaansa lippujen väritys muistutti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen värejä. Lisäksi banderollitekstit viittasivat poliisin mukaan samaan suuntaan.

Tapausta tutkitaan myös kokoontumisrikkomuksena, koska mielenilmauksesta ei tehty ennakkoilmoitusta poliisille.

Poliisi ei kerro rikoksesta epäiltyjen henkilöiden tarkkaa määrää, mutta heitä on Antti Uusipaikan mukaan useita.

Epäiltyjä ei ole vielä kuulusteltu.

”On rajanvetokysymys, millainen toiminta katsotaan laittoman yhdistystoiminnan harjoittamiseksi. Tapaus etenee myöhemmin syyttäjän arvioitavaksi”, Uusipaikka sanoo.

Korkein oikeus määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi viime syyskuussa. Tampereen mielenilmaus järjestettiin kaksi viikkoa sen jälkeen.

Jo aikaisemmin korkein oikeus oli antanut järjestölle väliaikaisen toimintakiellon siihen asti, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu oikeudessa.

HS uutisoi tammikuun lopussa, että uusnatsien näkyvä toiminta on hiipunut Suomessa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisen ja mahdollisesti myös koronaviruspandemian myötä.

Lue lisää: Uusnatsien järjestäytynyt toiminta on hiipunut Suomessa: ”Toiminnalta puuttuu nyt näkyvä brändi”, sanoo tutkijatohtori.

Keskusrikospoliisi sai viime huhtikuussa valmiiksi aiemman esitutkinnan, joka koski Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista väliaikaisen toimintakiellon aikana.

Tuolloisen esitutkinnan mukaan oli syytä epäillä, että Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatkettiin Kohti vapautta -liikkeen nimissä.

Esitutkinta koski julkisia tilaisuuksia, joita järjestettiin Kohti vapautta -liikkeen nimissä eri puolilla Suomea maaliskuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana.

Myös aiemmassa tutkinnassa rikosnimikkeenä oli laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen. Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä on yhdeksän.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat