Hangossa ei ole todettu tartuntoja lähes kahteen kuukauteen, mutta ravintola­sulku saattaa koskea sitäkin – ”Ainoastaan laittaa yrittäjät polvilleen”, sanoo kaupunginjohtaja - Kotimaa | HS.fi

Hangossa ei ole todettu tartuntoja lähes kahteen kuukauteen, mutta ravintola­sulku saattaa koskea sitäkin – ”Ainoastaan laittaa yrittäjät polvilleen”, sanoo kaupunginjohtaja

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen mukaan on ”vahva oletus” siitä, että päätös ravintolasulusta tehtäisiin maakuntakohtaisesti. Esimerkiksi Uudellamaalla lähes koronavirus­vapaa Hanko saisi näin osakseen samat rajoitustoimet kuin Helsinki.

Hangon kaupunginjohtajan Denis Strandellin mukaan Hangossa on koko epidemian alusta alkaen todettu yhteensä 13 koronatartuntaa.­

28.2. 2:00 | Päivitetty 28.2. 14:29

Hallituksen esittämä ravintolasulku saattaa kohdentua myös kuntiin, joissa koronavirustilanne on hyvä.

Hallituksen torstaisen esityksen mukaisesti ravintolat aiotaan sulkea poikkeusolojen lainsäädännöllä kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kertoo, että vielä ei ole päätetty, tehdäänkö päätökset esimerkiksi kunta-, maakunta- vai sairaanhoitopiirikohtaisesti.

”Aiemmat vastaavat rajoituspäätökset, yhtä lukuun ottamatta, on koko kuluneen vuoden aikana tehty maakuntatasolla. Eli on siitä vahva oletus, että tämäkin tehtäisiin maakuntakohtaisesti”, Tuominen sanoo.

Sulku on tarkoitus toteuttaa samaan tapaan kuin viime keväänä, eli ruoan ulosmyynti on edelleen mahdollista. Laki ei koske alle 10 hengen yksityisiä asiakastiloja.

Lue lisää: Maaliskuun poikkeusolot tarkoittavat sitä, että pahimmilla alueilla ravintolat menevät kolmeksi viikoksi kiinni

Uudenmaan maakunnassa koronatilanne on kuitenkin hyvin vaihteleva. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa todetaan päivittäin useita kymmeniä tartuntoja, ja esimerkiksi Järvenpäässä koronaviruksen ilmaantuvuus on viime aikoina kohonnut.

Hangossa sen sijaan ei ole vahvistettu tartuntoja sitten joulukuun.

Koko epidemian alusta alkaen Hangossa on todettu yhteensä 13 tartuntaa, kertoo kaupunginjohtaja Denis Strandell.

”Kaikki tartunnat ovat olleet yksittäisiä, yhtään tartuntarypästä ei ole syntynyt. Tartuntojen jäljitys on onnistunut sataprosenttisesti”, Strandell sanoo.

Hänen mielestään Hangon tilanteessa ei olisi syytä määrätä nykyisiä rajoituksia tiukempia.

”Varmasti tiukat toimet ja rajoitukset ovat paikallaan sellaisilla alueilla, joissa koronatilanne on paha, mutta meillä tilanne on hyvä. Koronastrategian tulee ottaa huomioon senhetkinen tilanne. Toimien tulee olla oikea-aikaisia ja oikeassa mittasuhteessa.”

Strandell sanoo, että tilanne on sama muissakin pienissä kunnissa, joissa tartuntojen määrä on aivan eri tasolla kuin pääkaupunkiseudulla.

”Jos Hangossa nyt suljetaan lounasravintoloita, se ainoastaan laittaa yrittäjät polvilleen.”

Cafferien toimitusjohtaja Nico Parviainen sanoo, että sulku kieltämättä vaikuttaisi yrityksen toimintaan. Yrityksellä on kahvilat Hangossa ja Tammisaaressa.

”Viime kevään sulun aikana päivittäiset myynnit laskivat 75 prosentilla. Olihan se kova paikka. Jos sulku olisi silloin jatkunut kaksi viikkoa pidempään, ei olisi enää firma pystyssä.”

Parviaisen mielestä ravintolasulku voi silti olla hyvä asia.

”On hyvä, jos koronatilanne sen myötä paranee. Mutta jos täällä suljetaan, silloin pitäisi kyllä sulkea kaikki ravintolat ja kaupat ympäri maan”, hän sanoo.

”Toivotaan, että kolmen viikon sulku riittäisi ja koronatilanne sinä aikana muuttuisi.”

Kevään sulun aikana yritys tarjosi muun muassa lounaita mukaan vietäviksi. Sulun toteutuessa samaa jatkettaisiin.

Hangossa on paljon pääkaupunkiseudulla asuvien kakkoskoteja, ja pandemiavuonna moni on tehnyt töitä Hangosta käsin. Kaupunginjohtaja Strandellin mukaan tämä ei kuitenkaan ole nostanut tartuntamääriä, vaikka moni etenkin keväällä 2020 pelkäsi sitä.

Jos Hangossa olisi pääkaupunkiseutua höllemmät rajoitukset, hän ei usko sen houkuttelevan ihmisjoukkoa päiväreissulle ravintolan takia.

”Hanko ei ole mikään pendelöintikuntakaan. Olemme sen verran kaukana, etten usko asiasta tulevan ongelmaa.”

Parviaisen mukaan päiväreissulle Hankoon tulevatkaan eivät olisi ongelma, kunhan he tuntevat itsensä terveeksi.

”Ei ihmisen ole tarkoitus istua neljän seinän sisällä”, Parviainen sanoo.

Hallituksen ravintolasulun lisäksi torstaina kerrottiin, että pääkaupunkiseudulla tulevat ensi maanantaina voimaan järeimmät mahdolliset sulkutoimet, jotka uusi tartuntatautilaki sallii.

Varsinaisen päätöksen rajoituksista teki Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) perjantaina. Lisäksi virasto päätti, että asiakastiloja määrätään suljettavaksi Järvenpään, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan kuntien alueilla.

Avi perustelee kyseisten kuntien nimeämistä sillä, että alue muodostaa kiinteän liikkumis- ja työssäkäyntialueen, jossa tartuntojen ilmaantuvuus on korkea ja siellä todetaan tautiryppäitä.

Kunnissa määrätään suljettavaksi sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja, kuten kuntosaleja, tanssipaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja. Sulkutoimet ovat voimassa 1.–14. maaliskuuta.

Laki ei kuitenkaan ulotu alle kymmenen hengen yksityisiin harrastustiloihin.

Lue lisää: ”Sulkutaso” ei tarkoitakaan kaikkien kuntosalien ja liikuntatilojen sulkemista, yritykset ihmeissään – Elixian maajohtaja viranomaisten viestinnästä: ”Järkyttävän huono suoritus”

Muille sairaanhoitopiireille, joiden alueella kyseinen avi toimii, eli Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueille, ei tullut perjantaina yhtä tiukkoja määräyksiä. Avi painottaa, että ”niin julkisten kuin yksityisten toimijoiden varmistettava, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää”.

Toimijoiden on myös tehtävä suunnitelma siitä, miten ne varmistavat muun muassa turvavälien toteutumisen tiloissaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat