Yhden piikin koronarokote helpottaa keväällä rokotustaakkaa – Suomessa Johnson & Johnsonin rokotteen saavat todennäköisesti terveet työikäiset - Kotimaa | HS.fi

Yhden piikin koronarokote helpottaa keväällä rokotustaakkaa – Suomessa Johnson & Johnsonin rokotteen saavat todennäköisesti terveet työikäiset

Johnson & Johnsonin rokote otetaan tiistaina käyttöön Yhdysvalloissa. Rokotteen EU-myyntilupaa puidaan ensi viikolla.

1.3. 14:47

Ensimmäinen yhden annoksen koronavirusrokote otetaan käyttöön Yhdysvalloissa tiistaina. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi yhdysvaltalaisen lääkeyrityksen Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen hätätilakäytön.

Yhtiön mukaan rokotetta lähtee tiistaina jakeluun lähes neljä miljoonaa annosta.

Suomeen Johnson & Johnsonin rokotetta joudutaan vielä odottamaan. Suomessa rokote annetaan todennäköisesti pääsääntöisesti työikäisille terveille aikuisille. Sillä voidaan todennäköisesti rokottaa myös yli 70-vuotiaita.

Rokotukset alkavat täällä kuitenkin vasta aikaisintaan huhtikuun lopussa. Johnson & Johnson pitää Yhdysvaltoja etusijalla, joten EU-maat joutuvat odottamaan.

”Johnson & Johnsonin edustus on sanonut, että EU-alueelle rokotteita toimitetaan aikaisintaan huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Vaikka EU-myyntilupa tulisi puolessa välissä tätä kuuta, rokotteita toimitetaan vasta myöhemmin”, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Yhden annoksen koronavirusrokotetta saadaan Suomeen aikaisintaan huhtikuun lopussa.­

Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteesta ensi viikon torstaina, 11. maaliskuuta. EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

EU on tehnyt Johnson & Johnsonin kanssa sopimuksen 300 miljoonasta rokoteannoksesta ja sadasta miljoonasta lisäannoksesta. Yritys ilmoitti alun perin, että se saa valmistettua miljardi rokotetta tämän vuoden aikana, mutta rokotteen tuotanto käynnistyi takkuillen.

Kontio arvioi, että Suomessa Johnson & Johnsonin rokotetta käytetään todennäköisesti työikäisten rokottamiseen.

Uuden rokotteen toimitukset helpottavat kuntien rokotesuunnittelua, joka on kärsinyt varsinkin Astra Zenecan rokotteen toimitusepävarmuudesta.

Astra Zenecan valmistaman rokotteen toimitustietoihin ei ole voinut luottaa, sillä toimitusmäärät ovat muuttuneet hyvinkin lyhyellä aikavälillä. Tällä viikolla rokotetta on luvassa 71 000 annosta, mutta ensi viikolla vain 16 000. Seuraavista viikoista ei ole vielä edes tietoa.

”Lyhyt aikajänne aiheuttaa runsaasti käytännön ongelmia. Kunnat eivät pysty avaamaan ajanvarauksia etukäteen, kun ne eivät voi varmasti tietää, paljonko ne saavat rokotteita”, Kontio kertoo.

Viime viikolla Reuters kertoi, että Astra Zeneca toimittaisi EU-maille huhti–kesäkuun aikana vain 90 miljoonaa rokoteannosta. Sopimuksen mukaan määrän piti olla 180 miljoonaa.

Lääkeyhtiö ilmoitti seuraavana päivänä, että se pystyy toimittamaan luvatut 180 miljoonaa rokotetta kesäkuun loppuun mennessä.

Suomeen tulee Astra Zenecan rokotteen lisäksi kahta muuta koronavirusrokotetta eli Modernan ja Pfizer/Biontechin rokotteita.

Modernan rokotetta tulee maahan edelleen vähänlaisesti. Rokotetta on luvattu Suomeen maaliskuun puolivälissä noin 30 000 annosta ja huhtikuun alussa 45 000 annosta.

Pfizer/Biontechin rokotetta on saatu Suomeen tasaisesti. Aiemmin rokotetta saatiin 50 000 annoksen viikkotahtia, ja tästä viikosta alkaen 65 000 annosta viikossa. Kontio kiittelee Pfizer/Biontechin toimitusvarmuutta.

”He eivät ole lupaile turhia. Nyt odottelemme, milloin he saavat nostettua kapasiteettia uuden tehtaan myötä”, Kontio sanoo.

Lähes 400 000 suomalaista on saanut jo vähintään yhden rokoteannoksen.

Mia Kontio korostaa, että rokotustilanne on hyvä kaikkein haavoittuvimpien ryhmissä. Yli 90-vuotiaista 60 prosenttia ja 80–89-vuotiaista puolet on rokotettu.

”Parin viikon sisällä olemme saaneet rokotettua yli 80-vuotiaat”, Kontio sanoo.

Valtaosa koronavirukseen liittyvistä kuolemista ja vakavista sairastumista on tilastoitu yli 80-vuotiaiden ikäryhmissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat