Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnasta alkoi virkarikostutkinta - Kotimaa | HS.fi

Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnasta alkoi virkarikostutkinta

Rovaniemen kaupunginhallitus on kertonut aiemmin satojentuhansien eurojen menetyksestä. Sen aiheuttivat kaupunginhallituksen mukaan sijoitukset sijoitus- ja rahoitusyhtiöön, joka ei ollut Finanssivalvonnan alainen.

Rovaniemen kaupunginhallitus on kertonut aiemmin, että riskienhallintaan sijoituksissa ei ollut kiinnitetty riittävästi huomiota. Nyt poliisi on aloittanut esitutkinnan sijoitustoiminnasta.­

2.3. 14:35

Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnasta on aloitettu esitutkinta, kertoo poliisi tiedotteessa. Kyse on virkarikosepäilystä.

Toistaiseksi poliisillakaan ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuriksi epäillyt summat tapauksessa voivat nousta. Tutkinnanjohtaja Tuomo Seikkulan mukaan kyse on joka tapauksessa merkittävästä summasta. Seikkula sanoo, että tämän hetken käsityksen mukaan tappiot eivät ole yltämässä miljoonaluokkaan.

Poliisi ei ota kantaa epäiltyjen määriin tai tarkkoihin rikosnimikkeisiin. Kyse on kuitenkin parhaillaan virkarikostutkinnasta.

Rovaniemen kaupunginhallitus on aiemmin itse kertonut, että riskienhallintaan sijoitustoiminnassa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Kaupunginhallitus on tiedottanut, että kaupunki sijoitti vuonna 2017 Front Finance -nimiseen rahoitus- ja sijoitusyhtiöön kaksi miljoonaa euroa. Sijoitus tuotti ensin hyvin, mutta sitten yhtiö ajautui vaikeuksiin.

Kaupunginhallitus avasi tappiota koskevan laskelman tiedotteessa, joka on kirjattu kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan nimiin. Lokakuun lopulla valmistuneessa yrityssaneerauksessa kaupungin saatavia leikattiin yli 700 000 eurolla.

”Kun huomioidaan sijoituksen tuotto, kaupunki on menettänyt tähän mennessä pääomastaan 328 000 euroa”, tiedotteessa sanotaan.

Poliisin käynnistämä esitutkintakin on alkanut kaupungin tekemästä tutkintapyynnöstä.

Kaupunginhallitus on kyseenalaistanut myös sitä, miten sijoitustuotteita Front Financen tapauksessa markkinoitiin kaupungille. Toistaiseksi poliisin rajaus virkarikostutkintaan kertoo kuitenkin siitä, että epäily kohdistuu nyt nimenomaan julkisten varojen käyttöön.

”Kaupunginhallituksella ei ollut tietoa, että Front Finance ei ole Finanssivalvonnan alainen yhtiö”, Ansalan allekirjoittamassa tiedotteessa kerrottiin.

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen. Sen valvonnassa ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat