Yhteishakua pidennetään 7. huhti­kuuta asti – Ministerit vastasivat opiskelijoiden kysymyksiin - Kotimaa | HS.fi

Yhteishakua pidennetään 7. huhti­kuuta asti – Ministerit vastasivat opiskelijoiden kysymyksiin

Pääministeri Sanna Marin kiitti opiskelijoita, opettajia ja oppilaitoksia puurtamisesta poikkeuksellisissa oloissa.

2.3. 14:41 | Päivitetty 2.3. 17:54

Nyt käynnissä olevaa toisen asteen yhteishakua pidennetään 7. huhtikuuta asti, jotta lähiopetukseen ehditään palata ennen yhteishaun loppua, kertoi opetusministeri Jussi Saramo (vas) opiskelijoille suunnatussa koronainfotilaisuudessa tiistaina.

”Jokaisen nuoren on saatava tähän tähän historialliseen yhteishakuun tarvittava tuki ja ohjaus”, Saramo sanoi.

Oppivelvollisuusuudistuksen myötä yhteishaku koskee ensimmäistä kertaa jokaista peruskoulun päättävää nuorta, kun kaikki ysiluokkalaiset jatkavat peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai esimerkiksi kymppiluokalle.

Hallitus piti tiistaina ensimmäisen oman koronainfotilaisuutta opiskelijoille. Tilaisuudessa käsiteltiin pandemian vaikutuksia opiskelijoiden opintoihin, hyvinvointiin ja tulevaisuuden näkymiin.

Tilaisuudessa opiskelijoiden kysymyksiin vastasivat pääministeri Sanna Marin (sd), opetusministeri Jussi Saramo (vas) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk).

Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat myös etäyhteydellä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Pääministeri Sanna Marin avasi tilaisuuden kiittämällä opiskelijoita siitä, että nämä ovat puurtaneet jo vuoden poikkeuksellisissa oloissa. Marinin mukaan kiitoksen ansaitsevat myös kaikki oppilaitokset ja opettajat.

Marin totesi, että koronaepidemia on osa sukupolvikokemusta, joka tulee heijastumaan nuorten elämään ja ajatuksiin tulevina vuosikymmeninä niin hyvässä kuin pahassa.

”Ette kuitenkaan ole yksin. Jokainen meistä elää ja kulkee rinnallanne tätä aikaa”, Marin sanoi. ”Koronaepidemia vie teiltä ajallisesti palan nuoruutta, ja siitä olen syvästi pahoillani.”

Pääministeri Sanna Marin oli mukana valtioneuvoston opiskelijoille tarkoitetussa koronainfossa Helsingissä 2. maaliskuuta 2021.­

Tämän hetkisten hallituksen linjausten mukaan toinen aste ja peruskoulun yläluokat siirtyvät etäopetukseen 8.–28. maaliskuuta epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Muun muassa pääkaupunkiseudulla toinen aste on ollut etäopetuksessa joulukuun alusta lähtien.

Opetusministeri Saramo kertoi, että hallitus on sitoutunut siirtämään jatkossa rajoitusten painopisteet entistä enemmän aikuisväestölle, jotta lähiopetus tulisi keväällä mahdolliseksi.

Marin puolestaan toivoi, että tiukkojen rajoitusten, kausivaihtelun ja rokotusten ansiosta tilanne muuttuisi lähemmäs normaalia kesään mennessä.

Opiskelijat kysyivät muun muassa miksi toinen aste on määrätty etäopetukseen, kun se aiheuttaa nuorten syrjäytymistä.

Saramo korosti, että on tärkeä vähentää kaikkia kontakteja.

”Koulut ovat onnistuneet muita maita paremmin, mutta kouluissakin on ollut tartuntoja”, Saramo sanoo. ”Muuntoviruksen myötä meillä ei ole siihen yksinkertaisesti varaa.”

Opiskelijat kysyivät myös, otetaanko ylioppilaskirjoitusten arvostelussa huomioon se, että osa opiskelijoista on ollut etäopetuksessa pidempään ja osa lähiopetuksesta.

Saramo korosti, että ylioppilaskokeiden koepäiviä on hajautettu, jolloin on mahdollistettu, että kokeita voidaan tehdä pienemmissä ryhmissä.

”Parhaamme tehdään, että kaikki, mihin voimme vaikuttaa, niin niihin vaikutamme”, Saramo sanoi.

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetusministeriöstä muistutti myös, että ylioppilaskirjoituksia on mahdollisuus uusia rajattomasti.

Kaikki opiskelijoiden esittämät kysymykset ja vastaukset niihin voi katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Korkeakouluopiskelijat ovat jatkaneet etäopetuksessa jo liki vuoden. Opiskelijat kysyivät ministereiltä, mitä hallitus aikoo tehdä korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko muistutti, että erityisesti korkeakouluopiskelijoiden uupuminen on kasvanut koronarajoitusten takia. Saarikko kehotti opiskelijoita hakemaan matalalla kynnyksellä apua.

”Jos uuvut, hae apua! Jaksamisen kanssa ei tarvitse jaksaa yksin”, Saarikko sanoi.

Saarikko kertoi, että kaikissa korkeakouluissa ei tiedetä, miten opiskelijoiden arki sujuu. Kaikkia ei edes tavoiteta.

”Rohkaisen yrittämään vielä enemmän, että kyseltäisiin, mitä kuuluu, miten menee ja miten opinnot etenevät, tarvitsetko tukitoimia”, Saarikko totesi.

Saarikko totesi, että etäopetus on mahdollistanut myös paikasta riippumatonta opiskelua, mutta ei mahdollista yhteisöllisyyttä. ”Sitä voi korvata millään muulla kuin, että sitäkin on vielä edessä.”

Tulevaisuuden korkeakouluopiskelu on yhdistelmä etä- ja lähiopetusta, hän arvioi.

Saarikko vetosi myös kuntiin, jotta nämä eivät säästäisi lapsista ja nuorista. ”Viestini suomalaisille kunnille on, että teette virheen, jos otatte henkilöstöä pois lastenneuvoloista ja kouluterveydenhuollosta. Jälkilasku on silloin turhan suuri”, Saarikko sanoi.

Myös opintotuen riittävyys huoletti opiskelijoita. Saarikon mukaan opintotukeen on mahdollista hakea lisäkuukausia ja joustoa olemassa olevien tukikuukausien puitteissa, mikäli voi perustella, että korona on pitkittänyt opiskelemista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat