Eteläafrikkalainen virusmuunnos levisi bussimatkalta kansanopistoon, sairastuneiden joukossa rehtori ja henkilökunnan läheisiä – ”Kyseinen matkustaja ei käyttänyt maskia” - Kotimaa | HS.fi

Eteläafrikkalainen virusmuunnos levisi bussimatkalta kansanopistoon, sairastuneiden joukossa rehtori ja henkilökunnan läheisiä – ”Kyseinen matkustaja ei käyttänyt maskia”

Rokotteille vastustuskykyinen virusmuunnos levisi 64 ihmiseen. Nyt bussimatkaan liittynyt ketju on kuivunut eikä siihen liittyviä uusia tartuntoja ole tullut kahteen viikkoon

Koronaviruksen muunnoksia etsitään näytteistä Suomen molekyylilääketieteen instituutin sekvensointilaboratoriossa Helsingissä.­

3.3. 14:05

Helsingin ja Savonlinnan välisellä tammikuisella bussimatkalla lähti leviämään Suomen suurin rypäs koronaviruksen eteläafrikkalaista virusmuunnosta.

Ryvästymässä on todettu 64 jatkotartuntaa. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri ilmoitti maanantaina, että tartunnat olivat kaikki eteläafrikkalaista virusmuunnosta.

Virusmuunnosten määrä on suuri, sillä tartuntatautirekisteriin on kirjattu tähän mennessä yhteensä 64 eteläafrikkalaisen viruksen tartuntaa. Kaikki bussimatkasta liikkeelle lähteneen tartuntaketjun virusmuunnostapaukset eivät ole mukana luvussa.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo, että bussimatkaketjuun liittyvistä positiivisista näytteistä vain 18 lähetettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jatkotutkimuksiin. Sekvensoinnin päätteeksi kaikki tutkitut näytteet todettiin eteläafrikkalaiseksi virusmuunnokseksi.

”Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama. Nyt ketju on kuivunut eikä siihen liittyviä uusia tartuntoja ole tullut kahteen viikkoon.”

Virusmuunnoksen saaneilla esiintyi pääasiassa lieviä oireita. Yksi henkilö joutui sairaalahoitoon.

Kyseinen linja-auto lähti tiistaina 26. tammikuuta Helsingistä kello 15 Savonlinnaan. Kososen Liikenteen toimitusjohtaja Jyrki Kosonen kertoo, että mukana oli kymmenkunta matkustajaa.

”Yksi sairaan oloinen matkustaja oli yskinyt matkan aikana. Kyseinen matkustaja ei käyttänyt maskia. Arvioisin, että kyse on yhden ihmisen piittaamattomuudesta ja vastuuttomuudesta käynnistynyt kohtuuttoman iso ketju.”

Kososen Liikenteessä joutui kuljettajia ja muuta henkilökuntaa altistumisen vuoksi karanteeniin.

”Harmi, että kaikki ihmiset eivät ota vastuuta.”

Sosterin Luukkosen mukaan bussimatkustaja oli saanut tartunnan kotimaassa.

”Meillä on sellainen käsitys, että kyseessä on kotimainen tartunta.”

Eteläafrikkalainen virusmuunnos kehittyi viime vuoden syksyllä, ja siitä tehtiin ensimmäiset havainnot joulukuussa. Virusmuunnos tarttuu todennäköisesti helpommin kuin aiemmin levinnyt viruskanta. Sen aiheuttama tauti ei välttämättä eroa aiemman viruskannan taudinkuvasta.

Eteläafrikkalainen virusmuunnos näyttää myös olevan aiempia viruskantoja vastustuskykyisempi. Esimerkiksi lääkeyhtiö Astra Zenecan rokote ei ilmeisesti pysty estämään lieviä ja kohtalaisia tautitapauksia, jotka on aiheuttanut koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos.

Lue lisää: Karkaako muuntuva koronavirus rokotteilta? Virus on jo oppinut väistämään vasta-aineita, ja ”tarkkana täytyy olla”

Sosteri tiedotti jo helmikuun puolella, että bussimatkaketjuun liittyvällä henkilöllä on havaittu koronaviruksen eteläafrikkalainen virusmuunnos. Jo tuolloin arvioitiin, että loputkin THL:n sekvensointiin lähetetyt näytteet saattavat varmistua virusmuunnokseksi.

Tartuntaketjun jatkotartunnoista valtaosa, 56, todettiin Sosterin testeissä. Loput kahdeksan tartuntaa vahvistuivat muiden sairaanhoitopiirien testeissä.

Iso osa jatkotartunnoista liittyy Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon. Bussimatkalla oli kyydissä pääkaupunkiseudulta tullut opiston opiskelija, jolla todettiin myöhemmin koronatartunta.

Virus ehti levitä nopeasti kansanopistolla. Kaikilta opiskelijoilta ja opistolla työskenteleviltä otettiin koronavirusnäytteet helmikuun alussa. Kansanopistolla paljastui ensin 14 koronavirustartuntaa.

”Tartuntoja tuli myöhemmin lisää, kun virus levisi opiston henkilökunnan perheisiin”, Luukkonen kertoo.

”Tartunnan saaneiden eristys oli ohi 19. helmikuuta. Nyt tilanne on kansanopistolla normalisoitunut”, sanoo Itä-Karjalan kansanopiston rehtori Maija Tenojoki.

Myös rehtori sai tartunnan ja joutui eristykseen.

”Onneksi oireeni olivat lievät eli kovaan flunssaan verrattavat. Meistä pidettiin hyvää huolta, ja päivittäin kävi joku tarkastamassa oireet ja mittaamassa veren happiarvot.”

Viime vuoden loppupuolella opistolla altistui koronavirukselle yli sata henkeä. Osa opetusryhmistä joutui silloinkin karanteeniin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat