Euroopan lääkevirasto aloitti venäläisrokote Sputnik V:n arvioinnin - Kotimaa | HS.fi

Euroopan lääkevirasto aloitti venäläisrokote Sputnik V:n arvioinnin

Mikäli EMA arvioi rokotteen vastaavan EU:n standardeja, voidaan rokotteelle sen jälkeen hakea myyntilupaa.

Sputnik V -rokotetta.­

4.3. 12:13 | Päivitetty 4.3. 13:38

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut venäläisen koronavirusrokotteen Sputnik V:n arvioinnin myyntilupahakemusta varten.

EMA kertoo arvioinnin aloittamispäätöksen perustuvan rokotteen tutkimusnäyttöön sen käytöstä aikuisilla. Tutkimusten mukaan rokote saa ihmiskehon tuottamaan koronaviruksen vasta-aineita. Sputnik V -rokote on idealtaan samanlainen kuin Astra Zenecan koronavirusrokote. Sputnik V:ssä ensimmäisessä ja toisessa rokoteannoksessa niin sanottuna kuljetinviruksina on kuitenkin eri adenovirukset, minkä pitäisi lisätä suojatehoa.

Tutkimusnäytön arviointia jatketaan, kunnes saadaan päätös siitä, ovatko rokotteen hyödyt suuremmat kuin sen haitat. Mikäli EMA arvioi rokotteen vastaavan EU:n standardeja, voidaan rokotteelle sen jälkeen hakea myyntilupaa.

EMA kertoo tiedottavansa rokotteesta lisää sitten, kun sen virallinen myyntilupahakemus on jätetty.

Venäjän mukaan rokotetta voidaan toimittaa 50 miljoonalle eurooppalaiselle kesäkuusta alkaen, mikäli EMA hyväksyy rokotteen ja antaa sille myyntiluvan.

Venäläisrokote on otettu käyttöön jo muutamissa muissa maissa Venäjän lisäksi. Sputnik V sai Venäjällä käyttöluvan monta kuukautta ennen kuin sen testaukset valmistuivat. EU-maista venäläisrokote on käytössä Slovakiassa ja Unkarissa.

Helmikuussa lääketieteellinen lehti Lancet kertoi, että venäläisrokote on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Lehden mukaan kahtena annoksena annettava rokote oli osoittautunut alustavien ja riippumattomien analyysien mukaan tehokkaaksi, eikä se aiheuttanut vakavia sivuvaikutuksia. Lehti kuitenkin kirjoitti silloin, että rokotteesta tarvitaan vielä lisää tutkimuksia siitä, miten rokote toimii testausten ulkopuolelle jääneissä riskiryhmissä.

Oikaisu torstaina kello 13.35: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että Sputnik V -rokote perustuu mrna-teknologiaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat