Miljoonas rokote­annos voi saapua Suomeen jo ensi viikolla: ”Kyllä tämä hyvältä näyttää” - Kotimaa | HS.fi

Miljoonas rokote­annos voi saapua Suomeen jo ensi viikolla: ”Kyllä tämä hyvältä näyttää”

Rokotustahti kääntyi selvään nousuun helmikuussa.THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan on mahdollista, että kaikki halukkaat saavat ainakin yhden annoksen kesäkuun loppuun mennessä

Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta Taysin sairaala-apteekin rokotevarastossa Tampereella.­

8.3. 19:32 | Päivitetty 9.3. 8:43

Suomen rokotustahti kääntyi selvästi nousuun helmikuun puolivälissä.

”Ripeämpi vauhti johtuu sekä rokotevalmistaja Pfizer-Biontechin helmikuun puolivälissä nostamista toimitusmääristä ja siitä, että Astra Zenecan rokotteella päästiin rokottamaan riskiryhmiä”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo.

Miljoonas rokoteannos saattaa saapua Suomeen jo ensi viikolla.

Nyt Suomeen tulee tasaiseen tahtiin Pfizerin ja Biontechin rokotetta ja ennalta vaikeasti ennustettavaan tahtiin Astra Zenecan rokotetta. Modernan rokotetta saapuu joka toinen viikko, mutta huomattavasti vähemmän kuin kahdelta muulta toimittajalta.

Pfizerin ja Biontechin rokotteita tulee Suomeen tällä viikolla kaksinkertainen määrä verrattuna yhtiöiden lupaamaan, mutta ensi viikolla ei lainkaan tehtaan pakkausvirheen takia.

Johnson&Johnsonin rokotetta odotetaan huhtikuun lopusta alkaen. Yhtiö toimittaa aluksi pääasiassa rokotteita Yhdysvaltain markkinoille. Sen myyntilupa on Euroopan lääkeviraston (Ema) käsittelyssä torstaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio on, että kesäkuun loppuun mennessä Suomeen on toimitettu 5–7 miljoonaa rokoteannosta.

Viisi miljoonaa on vähimmäisarvio ja seitsemän miljoonaa enimmäisarvio. THL:n Mia Kontio pitää myös 7 miljoonan annoksen täyttymistä kesäkuun loppuun mennessä ihan mahdollisena.

”Kyllä tämä hyvältä näyttää. Jos saamme 7 miljoonaa rokotennosta kesäkuun loppuun mennessä, olemme saaneet ikääntyneet ja riskiryhmät rokotettua kahdesti. Meillä on ihan hyvät mahdollisuudet saada kesäkuun loppuun mennessä kaikille halukkaille vähintään yksi annos”, hän sanoo.

Mediuutiset kertoi maanantaina Elinkeinoelämän keskusliiton arviosta, jonka mukaan Suomeen saadaan 7,6 miljoonaa koronarokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Kontion mukaan tämän hetken arvio on, että yli 70-vuotiaat olisi rokotettu huhtikuun puoliväliin mennessä, koska Pfizerin ja Biontechin toimitusmäärät nousevat.

”On vaikeaa sanoa, koska riskiryhmät on rokotettu, koska Astra Zenacan toimituksista huhtikuussa ei tiedetä mitään”, Kontio sanoo. Hän kuitenkin arvioi että se olisi mahdollista maaliskuun loppuun mennessä.

Kakkosriskiryhmään kuuluu noin 700 000 ihmistä.

”Toiveita olisi, että huhtikuun loppuun mennessä myös kaikki kakkosriskiryhmäläiset on rokotettu”, Mia Kontio laskee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat