Oikeus hylkäsi syytteen Pekka Katajan murhan yrityksestä – Syyttäjä: ”Vähän yllättävä lopputulos” - Kotimaa | HS.fi

Oikeus hylkäsi syytteen Pekka Katajan murhan yrityksestä – Syyttäjä: ”Vähän yllättävä lopputulos”

Syyttäjä piti tekoa poliittisena murhan yrityksenä. Myös oikeuden mukaan motiivi oli todennäköisesti poliittinen.

Pekka Kataja (vas.) ja tämän asianajaja Tapio Hokkanen Keski-Suomen käräjäoikeudessa 23. helmikuuta 2021. Pekka Katajaa iskettiin päähän vasaralla tai vastaavalla esineellä yli 20 kertaa viime heinäkuussa.­

11.3. 14:15 | Päivitetty 11.3. 15:54

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteen yrityksestä murhata perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja. Käräjäoikeus antoi tuomion torstaina.

Kaksi miestä tuli 17. heinäkuuta Katajan ovelle valepaketin kanssa ja kertoi, että he toivat perussuomalaisten materiaalia. Kun Kataja avasi oven, tekijät iskivät häntä vasaralla yli 20 kertaa ja myös potkivat maassa makaavaa Katajaa.

Syytteeseen teosta joutui 41-vuotias mies, mutta oikeus hylkäsi torstaina häneen kohdistuvat syytteet törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja murhan yrityksestä.

Poliisi muun muassa löysi useita syytetyn sormenjälkiä Katajalle jääneen valepaketin teippauksista. Syytetty myönsi tehneensä paketin mutta ei osannut selittää sen päätymistä Katajan asuntoon.

Syytteessä ollut mies arvioi itse, että hän oli saattanut postittaa paketin myydessään tavaraa tori.fi-sivustolla. Syyttäjä ja myöskään oikeus eivät uskoneet, että sormenjäljet olisivat voineet päätyä pakettiin sattumalta väkivallasta irrallisen tori.fi-postituksen seurauksena.

Epäselvyyttä oikeus sen sijaan näki auton liikkeissä, joilla syyttäjä pyrki kytkemään syytetyn suoraan tekopaikalle. Epäselvyys ei voi oikeudenkäynnissä koitua syytetyn haitaksi.

Lue lisää: Oikeudessa kuultiin Pekka Katajan murhan yrityksestä syytettyä: Hyökkääjien valepaketista löytyi syytetyn sormenjälkiä, mutta hän kiistää lähetelleensä poliittisia paketteja

Syytteestä vapautetun autosta oli poistettu mattoja ja verhoilua kuskin jalkatilasta. Saman mallinen auto oli nähty tekopaikan lähellä ja sellainen oli myös tallentunut valvontakamerakuviin.

Syytetyn autosta oli niin ikään siivottu paremmin karmeja juuri niistä ovista, joihin eräs silminnäkijä oli nähnyt tekijöiksi sopivien miesten nousevan teon jälkeen.

Puolustus kertoi poistaneensa mattoja ja verhoilua autosta kosteusongelmien takia.

Oikeus ei pitänyt autolle tehtyjä toimia sellaisina, että se olisi kytkenyt auton tapahtumiin vääjäämättömästi.

Syyttäjän esittämästä näytöstä huolimatta oikeus katsoi, ettei syytteestä vapautetun miehen läsnäolosta tekopaikalla voinut varmistua aukottomasti.

”Toisaalta näyttö [syytteistä vapautuneen] osallisuudesta Katajaan kohdistuneeseen väkivaltaan perustuu aihetodisteisiin, joista usean yhteys käsiteltävään tapahtumaan on etäinen”, oikeus totesi.

Oikeus kiinnitti huomiota esimerkiksi siihen, että tekijöistä ei ole välittömiä havaintoja, eikä heitä ole yrityksistä huolimatta ole voitu tunnistaa tekopaikalla. Asiasta esitettyä näyttöä on oikeuden mukaan mahdollista tulkita myös muuten kuin syytteessä kuvatulla tavalla.

”Näyttö ei sulje pois sellaista vaihtoehtoa, että [syytteestä vapautunut] on ollut kotonaan tekemässä kotitöitään 17.7.2020 tai että tekijöiden ajoneuvo on joku muu kuin [syytteestä vapautetun] omistama ajoneuvo.”

Syyttäjä piti murhayrityksen motiivia poliittisena. Käytännössä kyse oli siitä, että syytteestä vapautettu mies oli vaikuttanut perussuomalaisista erotetun Teemu Torssosen toiminnassa.

Torssosen eduskuntavaaliehdokkuus perussuomalaisissa oli ennen erottamista hylätty Katajan esityksestä. Torssosta itseään ei syytetty teosta.

Myös oikeus piti poliittista motiivia todennäköisenä. Sen mukaan kuitenkin jäi näyttämättä, että tekijät ovat saapuneet ja poistuneet paikalta syytetyn omistamalla autolla.

Näin ollen näyttämättä jäi oikeuden mukaan sekin, että syytetty olisi ollut tekopaikalla.

”[Syytetyn] yhteys tapahtumaan on jäänyt epäselväksi”, oikeus totesi.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että syyttäjät ilmoittavat tyytymättömyyttä tuomioon. Lopullisen päätöksen valittamisesta tai valittamatta jättämisestä hän tekee toisen syyttäjän kanssa noin kuukauden sisään.

”Vähän yllättävä lopputulos, mutta näin se käräjäoikeus asian arvioi”, Appelsin sanoo.

Jutussa oli käytännössä kyse näytön pitävyydestä, ja siihen oikeus myös tuomiossa pitkälti keskittyy. Koska käräjäoikeus piti motiivia todennäköisesti poliittisena ja hyväksyi syyttäjän päätelmät valepaketista, Appelsin olisi kaivannut johtopäätöksiin lisää perusteluja.

Oikeus toteaa tuomiossa, että valepaketti oli todennäköisesti rakennettu hyökkäystä varten ja syytetyn oma selitys paketin liikkeistä ei ollut uskottava.

”Siihen ei otettu kantaa, että mikä merkitys sillä on, että he ovat sen tehneet”, Appelsin sanoo.

Appelsin puhuu ”heistä”, koska myös Torssosen sormenjälki löytyi paketista. Syyttäjät tulivat siihen tulokseen, että Torssosen jälki oli saattanut päätyä pakettiin myös sen tekemisen jälkeen ja jättivät syytteen nostamatta.

Sen sijaan käräjäoikeus katsoi, että myös Torssonen oli rakentamassa pakettia.

”Henkilöiden keskinäinen yhteys ja jaetut poliittiset intressit huomioiden on varsin selvää, että molemmat ovat olleet rakentamassa samaa pakettia eikä tarkoituksena ole olleet konkreettiset postitustoimet”, oikeus katsoi.

Myöskään osaa autoa koskevista johtopäätöksistä Appelsinin on hankala purematta niellä.

Syytteestä vapautunut mies on aiemmin muun muassa työskennellyt vastuullisen yritystoiminnan parissa ammattikorkeakoulussa ja tehnyt siihen liittyvää opetustyötä. Teon aikaan hän työskenteli kuitenkin jo toisella alalla.

Vastuullisessa yritystoiminnassa painotetaan esimerkiksi ympäristön ja henkilöstön huomioimisen merkitystä liiketoiminnalle.

Lue lisää: Vastuullisen yritystoiminnan opettajaa syytetään yrityksestä murhata perussuomalaisten Pekka Kataja – Syyttäjä pitää tekoa suunniteltuna ja pyrkimystä ottaa uhri hengiltä sitkeänä

Syytteestä vapautunut mies on aiemmin myös tehnyt puhesisältöjä ruotsalaiselle äärioikeistokanavalle verkkoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat