Aamun lumisateet jäivät odotettua vaisummiksi, ajokeli silti huono maan etelä- ja keskiosissa - Kotimaa | HS.fi

Aamun lumisateet jäivät odotettua vaisummiksi, ajokeli silti huono maan etelä- ja keskiosissa

Lumisateita liikkuu perjantain ajan maan etelä- ja länsiosien yli. Ajokeli ei maan eteläosissakaan muutu erittäin huonoksi, kuten Ilmatieteen laitos aiemmin varoitti.

Lumisateet eivät juuri haitanneet ajokeliä Länsiväylällä perjantaiaamuna.­

12.3. 5:47 | Päivitetty 12.3. 11:51

Perjantaiksi ennustettu lumimyräkkä näyttää jäävän odotettua vaisummaksi.

”Aamun sateet eivät olleet niin voimakkaita kuin tiistaina. Lumisateita liikkuu koko ajan, mutta ei ajokeli erittäin huonoksi mene”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Aiemmin Ilmatieteen laitos varoitti erittäin huonosta ajokelistä etelässä. Nyt varoituskarttaa on päivitetty. Iltaan saakka ajokeli voi olla huono maan keski- ja eteläosissa.

Yön ja aamun aikana lännestä on saapunut Suomeen sateita, ja lumisateita liikkuu lännen ja etelän yli yöhön asti. Aamun aikana Lohjalla ja Espoon Nuuksiossa lunta satoi 4–5 senttiä lisää.

Viimeksi tiistaina luminen ajokeli aiheutti ongelmia autoilijoille, kun kevyt, pöllyävä pakkaslumi sekoitti liikennettä.

Espoossa Turunväylällä sattui tiistaina kymmenien autojen peräänajo, jossa oli osallisena yhteensä 88 ajoneuvoa.

Perjantain sadekertymä näyttää kuitenkin jäävän tiistain lukemia pienemmäksi. Maahan satava lumi on lauhan sään vuoksi raskaampaa, eikä se pöllyä ympäriinsä, kuten tiistaina.

Kaakkoistuuli puhaltaa edelleen voimakkaasti Suomenlahdella ja eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Maa-alueillakin voi päivällä olla kohtalaista, paikoin navakkaa tuulta.

Varhain perjantaiaamuna mitattiin maa-alueillakin tuulenpuuskien nopeudeksi 10–15 metriä sekunnissa.

Iltaa kohden tuuli laantuu, ja viikonloppuna tuuli on enää heikkoa.

Lauantaiaamuun mennessä sää poutaantuu ja lauhtuu.

Viikonlopun aikana maan yli kulkee useita sadealueita, jotka tuovat lumipeitteeseen paikoin yhteensä jopa kymmenen sentin lisäkertymän. Etelässä lämpötila on lauantaina kahden ja neljän plusasteen välillä, maan keskiosista pohjoiseen päin luvassa on pikkupakkasia.

Sunnuntaina lämpötila pysyy etelässä plussan puolella. Sateet voivat lämpötilasta riippuen tulla lumena, räntänä, sateena tai tihkuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat