Porvoon Kilpilahdessa öljyonnettomuuden puhdistus­työt jatkuvat öljyisen jään keräämisellä - Kotimaa | HS.fi

Porvoon Kilpilahdessa öljyonnettomuuden puhdistus­työt jatkuvat öljyisen jään keräämisellä

Öljyvuodon lähdettä selvitetään yhä.

Kuvakaappaus Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Twitter-tililtä liittyen Kilpilahden sataman öljyvuotoon Porvoossa 13. maaliskuuta 2021. Pelastuslaitos on ollut etsimässä merivartioston kanssa vuodon lähdettä ja rajaamassa satamassa olevan tankkerialuksen lähialuetta öljyntorjuntapuomein.­

13.3. 19:06 | Päivitetty 14.3. 19:35

Porvoossa Kilpilahden sataman öljyonnettomuuspaikalla avovedessä ollut öljy on saatu kerättyä, Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta kerrotaan. Työt jatkuvat yhä öljyisen jään keräämisellä, päivystävä palomestari Björn Westermark kertoi sunnuntaina alkuillasta.

”Siellähän aluksen ympärillä on hurjasti jäälauttoja ja jäämurskaa. Jäätä työnnetään mereltä puomituksen sisäpuolelta kohti rantaa, jossa niitä poistetaan kaivinkoneella ja kuorma-autoilla”, Westermark kuvaa talviolosuhteiden aiheuttamaa tilannetta.

Westermark arvioi, että öljyn keräys jatkuu vielä huomenna.

Öljyä havaittiin meressä eilen iltapäivällä, ja leviämisalue saatiin rajattua öljyntorjuntapuomein iltaan mennessä. Vuoto ja torjuntatoimet ovat keskittyneet satamassa olevan tankkerialuksen ympärille.

Öljyvuodon lähdettä ja vuodon mittakaavaa selvitetään yhä. Westermarkin mukaan öljyvuodon määrää vedessä on vaikea arvioida etenkin talviaikaan, kun vedessä on runsaasti jäätä.

”Kyllä öljyä määrällisesti on, mutta ei siten, että tankkeri olisi tyhjentynyt”, hän sanoo.

Palomestarin mukaan tarkempia tietoja voidaan saada sen jälkeen, kun onnettomuutta tutkivan rajavartioston ottamat näytteet merestä ja tankkerin eri osista saadaan analysoitua laboratoriossa.

”Kun voidaan todeta, että sieltä ja sieltä on ainetta päässyt, voidaan vasta arvioida”, että mikä tällaisen tilan tilavuus on ollut.

Kilpilahden alueelle on keskittynyt paljon öljynjalostusta ja kemianteollisuutta. Kilpilahden satama on rahtimäärissä mitattuna Suomen suurin tavaraliikenteen satama.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat