Kangasalalais­veljekset joutuivat rinne­turmiin vain vartin sisällä toisistaan – Talvi­urheilu­into on näkynyt vastaan­otoilla, mutta pohjoisessa turmia on ollut tavallista vähemmän - Kotimaa | HS.fi

Kangasalalais­veljekset joutuivat rinne­turmiin vain vartin sisällä toisistaan – Talvi­urheilu­into on näkynyt vastaan­otoilla, mutta pohjoisessa turmia on ollut tavallista vähemmän

Suuret määrät lunta Etelä-Suomessa ja sisäharrastusten sulkeminen ovat paikoin lisänneet urheilu­tapaturmien määrää. Erityisesti ulkomaalaisten turistien puute Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa on taas vähentänyt vakavia urheiluun liittyviä onnettomuuksia.

Jonna Oksala-Lahtisen ja Toni Lahtisen lapset Otso (vas) sekä Ukko joutuivat molemmat hiihtolomallaan käymään luunmurtumien vuoksi sairaalahoidossa Rovaniemellä.­

14.3. 2:00 | Päivitetty 14.3. 11:17

Moni seikka on houkutellut suomalaisia laduille ja laskettelukeskuksiin tänä talvena: lunta on riittänyt etelässäkin eikä ulkomaille ole voinut tavalliseen tapaan matkustaa.

Tammikuussa HS uutisoi esimerkiksi helsinkiläisten kasvaneesta innosta hiihtämiseen.

Talviurheilun suosio on näkynyt joillakin lääkärien vastaanotoilla.

Kampin Terveystalon vastuulääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Rami Madanat kertoo, että liukkaat kelit sekä lumisen talven ja koronaviruksen vuoksi muuttuneet harrastustavat ovat näkyneet Terveystalossa.

Laskettelu- ja lautailuvammoja esiintyy Madanatin mukaan joka vuosi. Liukastumisten lisäksi murtomaahiihtoon ja pulkkailuun liittyvät tapaturmat ovat kuitenkin tänä vuonna lisääntyneet.

”Erilaiset talviurheilulajit ovat olleet ehkä yliedustettuina tänä talvena, kun ihmiset eivät voi harrastaa sisäliikuntaa”, hän sanoo.

Erityisen yleisiä ovat olleet Madanatin mukaan ranteen värttinäluun murtumat, jotka tyypilliset liittyvät liukkauteen. Niitä on ollut noin 8–10 prosenttia enemmän kuin viime tammi- ja helmikuussa samaan aikaan.

Myös vakuutusyhtiö Ifin yhteistyökumppanilääkäriasemilla talviurheiluun ja -liikuntaan liittyviä tapaturmia on ollut reilusti enemmän tänä vuonna. Hiihtolomien aikana lääkäriasemille hakeutuneiden määrä nousi 20 prosenttia keskivertoviikkoa korkeammaksi.

”Ifin henkilöasiakkaille korvattavat vapaa-ajan tapaturmat ovat yleisesti lisääntyneet alkuvuoden aikana selvästi. Helmikuussa tapaturmia sattui reilu 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden helmikuussa”, korvausasiantuntija Anne Koivisto kertoo sähköpostitse.

Kangasalalaiset Jonna Oksala-Lahtinen ja Toni Lahtinen ja heidän poikansa Ukko, 14, ja Otso, 8, ovat aloittaneet koko perheen yhteisen aktiivisen lasketteluharrastuksen tänä talvena. Hiihtoloman aikana perhe suuntasi helmikuussa Sallaan. Loma loppui kuitenkin lyhyeen. Molemmille pojille tapahtui tapaturma vain noin vartin sisällä toisistaan ensimmäisenä lomapäivänä.

Ensin perheen nuorempi poika Otso loukkasi itsensä rinteessä. Hänen solisluunsa murtui. Pian tämän jälkeen vanhemman pojan Ukon peukalo murtui. Hiihtolomapäivä vaihtui sairaalareissuun Rovaniemelle.

”Aivan käsittämättömiä sattumia”, sanoo Oksala-Lahtinen.

Otso (toinen vasemmalta) ja Ukko (vasemmalla) Lahtinen toipuvat kotonaan Kangasalla laskettelutapaturmistaan. Kuvassa myös Toni Lahtinen ja Jonna Oksala-Lahtinen.­

Toni Lahtinen kertoo harrastaneensa laskettelua jo pidempään. Perheen lapset taas kävivät laskettelukoulun viime keväänä ja tänä vuonna perhe on käynyt monta kertaa laskettelemassa Sappeella.

”Osaltaan liittyy korona-aikoihin, kun ei ole hirveästi voinut reissata”, kertoo Lahtinen.

Valtakunnallista nousua tapaturmien määrässä ei kuitenkaan näyttäisi olevan.

Esimerkiksi Lähitapiolassa talviurheiluun liittyen tapaturmien määrän lisääntymistä ei ole huomattu, kertoo korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen.

”Samoissa määrissä kuin aiempina vuosina, ehkä ihmiset eivät ole samalla tavalla matkustelleet tai ovat viettäneet aikaa kotona.”

Eteläsuomalaisten hiihtolomat usein nostavat kävijämääriä pohjoisen terveydenhuollossa, kertoo Lapin keskussairaalan kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja. Ulkomaalaisten turistien puuttuminen on kuitenkin näkynyt vakavaa sairaalahoitoa vaativien tapaturmapotilaiden kokonaismäärän vähentymisenä. Tämä on huomattu myös terveysyritys Pihlajanlinnan Levin-asemalla.

”Ulkomaalaiset ihmiset, joille myös sattuu, ovat puuttuneet. Heille kosketus lumeen saattaa olla ensimmäinen kerta”, Pihlajalinnan Lapin alueen palveluvastaava Tanja Hänninen.

Muuten potilaiden määrä Levin lääkäriasemalla ei tänä vuonna ole poikennut tavanomaisesta juurikaan.

Helsingin Töölön sairaalan tapaturma-asemallakaan talviurheiluun liittyviä tapaturmia ei ole ollut muita lumisia talvia enempää.

”Kun on lunta ja harrastetaan talvilajeja niin tulee [tapaturmia], mutta ei mitenkään silmiinpistävästi”, kertoo ylilääkäri Kaisa Virtanen.

Virtasen mukaan tapaturmien määrä on melko tavanomainen verrattuna muihin ”hyviin talviin”, jolloin talviurheilulajien harrastaminen on mahdollista.

”Siihen liittyy tietyntyyppisiä vammoja, joita tulee hiihtäessä, lasketellessa, luistellessa tai pulkkamäessä.”

Virtasen mukaan tänä vuonna tapaturmia on sattunut enemmän jalankulkijoille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat