Tutkijaryhmä esittää metsän­omistajille hiilen­sidonta­korvausta metsien luonto­arvojen suojelemiseksi

Kestävä metsätalous tarvitsee luonnon monimuotoisuutta tukevia talousmetsien käsittelytapoja. Tutkijoiden mukaan puuntuotannon sekä monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteiden sovittaminen yhteen olisi myös taloudellisesti järkevää.

Metsät ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä, ja niillä on keskeinen rooli myös ilmastonmuutoksen hillinnässä hiilitasapainon ylläpitäjinä. Metsää Liesjärven kansallispuistossa.

Luontokadon pysäyttämiseen tarvitaan suojelun rinnalle kestävää luonnonvarojen käyttöä. Suomessa metsät ovat keskustelun ytimessä sekä ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta että taloudellisen kestävyyden näkökulmasta.

Metsäluonnon turvaamiseksi tarvitaan oikein kohdennettua ja kustannustehokasta metsien suojelua. Jotta metsänomistajien osallistuminen arvokkaiden alueiden vapaaehtoiseen suojeluun vahvistuu, tarvitaan tutkijoiden mukaan taloudellisia kannustimia. Sellainen olisi esimerkiksi hiilensidontakorvaus, joka palkitsisi kasvihuonekaasuja sitovien metsänkasvatusmenetelmien käytöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat