Hovioikeus hylkäsi syytteet kokoomuksen entisen puoluesihteerin Harri Jaskarin vanhan rikosjutun tutkinnan omatoimisesta selvittelystä - Kotimaa | HS.fi

Hovioikeus hylkäsi syytteet kokoomuksen entisen puoluesihteerin Harri Jaskarin vanhan rikosjutun tutkinnan omatoimisesta selvittelystä

Kaikki syytteet kaatuivat myös käräjillä. Tuolloin kyse oli myös kansanedustaja Kari Tolvasen kunnian loukkaamisesta.

Helsingin hovioikeus hylkäsi tunnetun poliisin Kari Lintilän syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta.­

17.3. 11:40

Helsingin hovioikeus on hylännyt tunnetun poliisin Kari Lintilän syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Molemmat syytteet kaatuivat myös käräjillä, kuten myös käräjävaiheen syyte kansanedustaja Kari Tolvasen (kok) kunnianloukkauksesta.

Jupakka alkoi siitä, että Lintilä kiinnostui kokoomuksen entisen puoluesihteerin Harri Jaskarin vanhan paritus-, pahoinpitely- ja uhkailujutun tutkinnasta. Lintilä oli kuullut toiselta poliisilta, että tutkinnassa olisi ehkä haudattu kiusallisia tai raskauttavia tietoja kokoomuspoliitikoista.

Jaskari tuomittiin vuonna 2007 entiseen seurustelukumppaniinsa kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Vuonna 2006 kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen ei löytänyt todennäköisiä syitä epäillä Jaskaria muista tutkituista rikoksista: parituksesta, kolmesta pahoinpitelystä ja kolmesta laittomasta uhkauksesta.

Väkivaltarikosyksikköä johti tuolloin kokoomuksen nykyinen kansanedustaja Kari Tolvanen. Lintilä kiinnostui myös hänen roolistaan tutkinnassa, mikä johti lopulta syytteeseen kunnianloukkauksesta.

Lintilä itse on tullut tunnetuksi muun maussa 1990-luvun pankkikriisin aikaisista rikostutkinnoista.

Lintilän kiinnostus Jaskari-juttua kohtaan alkoi siitä, että hän jutteli tutkinnasta sitä läheltä nähneen poliisin kanssa.

Tämän jälkeen Lintilä meni puhumaan tutkinnasta Kenneth Erikssonin kanssa. Eriksson on tunnettu pitkän linjan poliisi, joka on tullut tunnetuksi muun muassa paritustutkinnoista.

Lue lisää: Laittoman seksikaupan paljastaminen jätettiin Helsingissä vuosiksi yhden miehen harteille – Nyt virkamiehet kertovat, millaisia ongelmia hutera järjestelmä on aiheuttanut

Eriksson oli keskeisessä roolissa jutun alkuperäisessä tutkinnassa. Lintilän kiinnostus puolestaan koski sitä, oliko tutkinnasta hävitetty Jaskari-tutkinnan aikaisten eturivin kokoomuspoliitikkojen kuva- ja puhelutietomateriaalia, joka olisi liittänyt heidät prostituoituihin.

Eriksson saattoi Lintilän kyselyt esimiestensä tietoon Helsingin poliisissa. Tämän jälkeen tutkituksi päätyikin Lintilä itse.

Syyttäjä päätti nostaa jutussa syytteen muun muassa siksi, että Suomessa poliisirikostutkintoja johtaa syyttäjä.

Oikeus ei kuitenkaan nähnyt Lintilän toiminnassa mitään rikollista. Se muun muassa totesi, että mahdolliset Jaskari-jutun poliisirikokset olivat joka tapauksessa vanhentuneet. Jo pelkästään siksi kyseessä ei voinut olla mikään epävirallinen esitutkinta.

Lintilää syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Jälkimmäinen syyte tuli epäilystä, että Lintilä olisi vuotanut medialle salassa pidettävän version pöytäkirjasta.

Oikeus ei kuitenkaan löytänyt sellaista näyttöä.

Myös käräjillä kaikki syytteet menivät nurin. Oikeus totesi, että kuka tahansa voi tiettyyn pisteeseen saakka selvitellä tutkinnan eettisyyttä.

”Kenellä tahansa on oikeus asiassa mainitusti ’pöyhiä’ eli tutkia ja selvitellä esimerkiksi menneisiin tapahtumiin liittyvää poliisin toiminnan lainmukaisuutta tai sen eettisyyttä tai muuta asianmukaisuutta tutustumalla esimerkiksi esitutkinta-asiakirjoihin ja lisäksi esimerkiksi keskustelemalla poliisihenkilöiden ja muiden asiaan liittyvien kanssa eli haastattelemalla tai niin sanotusti ’puhuttamalla’ heitä.”

Käräjäoikeus ei myöskään löytänyt näyttöä siitä, että Lintilä olisi vuotanut materiaalia poliisista.

Lue lisää: Oikeus: Poliisilla oli oikeus selvittää vihjettä kokoomuspomon vanhan paritusjutun epäselvyyksistä

Käräjäoikeus myös huomautti, että kyseisen pöytäkirjan salaamista oli arvioitu poliisissa selvästi uusiksi asiaan kohdistuvan mielenkiinnon vuoksi vuonna 2018. Tiedot olivat kuitenkin tulleet alkujaan julkisiksi jo Jaskari-jutun alkuperäisen oikeudenkäynnin ja syyttämättäjättämispäätöksen yhteydessä.

Lintilälle puhuneen poliisin syytteet kunnianloukkauksesta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä kaatuivat käräjillä, eikä tilanne muuttunut myöskään hovioikeudessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat