Turussa vaihto-opiskelijoiden tartuntaryppäässä on todettu 71 korona­tartuntaa, tietyille alueille harkitaan liikkumisrajoituksia - Kotimaa | HS.fi

Turussa vaihto-opiskelijoiden tartuntaryppäässä on todettu 71 korona­tartuntaa, tietyille alueille harkitaan liikkumisrajoituksia

”Näin vakavaa tilannetta meillä ei ole ollut pandemian alkamisen jälkeen”, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turussa olevien kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa on todettu kymmeniä koronavirustartuntoja. Kuvassa Turun yliopiston rakennuksia.­

18.3. 13:27 | Päivitetty 18.3. 16:49

Turussa on todettu lyhyessä ajassa 71 koronavirustartuntaa kansainvälisten korkeakoulu­opiskelijoiden keskuudessa.

Terveysviranomaiset uskovat, että tartunnat lisääntyvät lähipäivinä. Niiden määrä voi kasvaa jopa yli 200:n.

”Tilanne on erittäin vakava. Näin vakavaa tilannetta meillä ei ole ollut pandemian alkamisen jälkeen”, kertoi Turun kaupunginjohtaja Minna Arve tiedotustilaisuudessa torstaina.

Altistuneiden määrä ei ole tiedossa, mutta altistuneita on vähintään 200.

Arve keskusteli torstaina Turun pahentuneesta tilanteesta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) kanssa.

”Olen keskustellut ministerin kanssa muun muassa liikkumisrajoituksista tietyllä alueella. Liikkumisen rajoittaminen voisi olla tarpeen niillä alueilla, joissa tartuntoja on paljon”, Arve kertoi.

Kaupunginjohtaja on myös lähettänyt virka-apupyynnön Lounais-Suomen poliisille karanteenin valvonnasta kriittisillä alueilla.

Hän korosti, että kaupunkilaisten on syytä välttää nyt liikkumista esimerkiksi Ylioppilaskylän alueella.

Tartunnat ovat levinneet opiskelijoiden keskuudessa esimerkiksi yhteisasunnoissa. Ylioppilaskylän lisäksi tartuntoja on todettu asuntoloissa Luolavuoressa ja Varissuolla.

Tartuntoja on todettu lisäksi muun muassa turkulaisessa ravintolassa ja kahvilassa ennen niiden sulkemista. Tartuntoja on tapahtunut myös opiskelijoiden saunassa ja kuntosalilla.

Vastaavia vaihto-opiskelijoiden tartuntaryppäitä on havaittu aiemmin muissa suomalaiskaupungeissa.

Lue lisää: ”Täällä voi tehdä paljon enemmän asioita”, sanoo saksalainen vaihto-opiskelija – Vaihto-opiskelijoiden tartuntaryppäitä on ollut useissa kaupungeissa, ja nyt he pelkäävät leimautumista

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta kertoi, että tartuntaketjujen selvittämistä ovat hankaloittaneet juuri opiskelijoiden asuinolosuhteet. Monet kansainvälisistä opiskelijoista asuvat yhteisasuntoloissa, joissa virus leviää helposti.

Nyt kansainvälisille opiskelijoille suunnataan tehostettua koronaviestintää, jossa muistutetaan muun muassa maskin käytön tärkeydestä.

Tartuntaryppäästä kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat. Sen mukaan suuri osa tartunnoista oli mahdollisesti peräisin pari viikkoa sitten järjestetyistä opiskelijajuhlista.

Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Stephan Sundqvist kertoi tiedotustilaisuudessa, että poliisille on tullut vastaan kotijuhlia, joissa on ollut rajoituksiin nähden liian paljon osallistujia.

”Tartunnanjäljitys on sairastuneiden osalta vielä kesken, mutta näen, että kaikkein haasteellisin asia on yhteismajoitus. En osaa sanoa, ketkä ovat juhlineet”, Peltoniemi korosti.

Oikaisu torstaina kello 16.47: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että poliisilta olisi pyydetty virka-apua alueiden eristämiseen. Todellisuudessa virka-apua on pyydetty karanteenien valvontaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat