Suomi on neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa – Katso koko korona­vuoden listaus - Kotimaa | HS.fi

Suomi on neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa – Katso koko korona­vuoden listaus

Kaikki Pohjoismaat sijoittuivat Maailman onnellisuusraportissa kahdeksan parhaan maan joukkoon.

Suomalaiskannattajat juhlivat Suomen miesten jalkapallojoukkueen ensimmäistä EM-kisapaikkaa Havis Amandalla marraskuussa 2019.­

19.3. 8:51 | Päivitetty 19.3. 13:39

Lauantaina julkaistava Maailman onnellisuusraportti on määritellyt Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi. Suomi saa tittelin neljättä kertaa peräkkäin.

Raportin kolme kärkisijaa meni Pohjoismaille, sillä toiseksi sijoittui Islanti ja kolmanneksi Tanska. Kaikki Pohjoismaat sijoittuivat kärkikymmenikköön. Ruotsi oli kuudes ja Norja kahdeksas. Parhaan kymmenen maan ainut Euroopan ulkopuolinen maa oli yhdeksänneksi sijoittunut Uusi-Seelanti.

Kaikkiaan raportissa listattiin 95 valtiota, joiden onnellisuutta kartoitettiin vuonna 2020. Suomen pisteluku mittauksessa on 7 889, kun toiseksi sijoittunut Islanti sai pisteluvukseen 7 575.

Vuosien 2018–2020 keskiarvoja mittaavassa listauksessa on 149 maata, ja myös tuon listauksen kärjessä on Suomi. Tässä artikkelissa keskitytään vain vuoteen 2020.

Viimeistä pariakymmentä sijaa yhdistivät lähimenneisyyden tai käynnissä olevat sodat tai muuten epävakaat olot sekä köyhyys. Raportin mukaan vuonna 2020 vähiten onnellisin maa oli Zimbabwe, jonka pisteluku on 3 160.

Raporttiin vastasi noin tuhat asukasta jokaisesta maasta.

Onnellisuutta raportissa mitataan tarkastelemalla erilaisia hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Raportti huomioi bruttokansantuotteen ja korruption sekä ihmisten sosiaaliset tukiverkostot, terveyden, anteliaisuuden ja vapauden tehdä valintoja.

Onnellisuutta selvitettiin muun muassa siten, että vastaajien piti arvioida elämäänsä asteikolla 0–10. Asteikossa 10 tarkoitti parasta mahdollista ja 0 pahinta mahdollista elämää.

Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin, olivatko he hymyilleet, nauraneet tai kokeneet nautintoa elämästään edellisenä päivänä.

Kielteisiä tunteita taas selvitettiin kartoittamalla vastaajien kielteisiä tunteita edellisen päivän aikana. Tällaisiksi tunteiksi luokiteltiin muun muassa huoli, suru ja viha.

Maailman onnellisuusraportti julkaistaan tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa 95 maata kattavan listauksen ja pisteet Maailman onnellisuusraportista.

Oikaisu 19.3. klo 11.45: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, listauksessa on 149, ei 153 valtiota. Lisäksi jutussa kirjoitettiin, että raportissa käytettiin vuosina 2018–2020 tehtyjen kyselyjen keskiarvoa. Jutussa kuitenkin viitataan listaukseen, jossa kartoitettiin vain vuoden 2020 onnellisuutta Oikaisu 19.3. klo 13.45: Pelkän vuoden 2020 osalta listauksessa on 95 valtiota, ei 149. 149 valtion listaus käsittelee vuosien 2018–2020 keskiarvoa. Alun perin jutussa sanottiin, että valtioita olisi 153. Jutussa viitataan listaukseen, jossa kartoitettiin vain vuoden 2020 onnellisuutta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat