Turun koronatilanne on vaikea, ja pienten oppilaiden koulu siirtynyt etäopetukseen – vaihto-opiskelijoiden tartuntoja jäljitetty juhliin - Kotimaa | HS.fi

Turun koronatilanne on vaikea, ja pienten oppilaiden koulu siirtynyt etäopetukseen – vaihto-opiskelijoiden tartuntoja jäljitetty juhliin

Kansainväliset vaihto-opiskelijat ovat ilmeisesti matkustaneet välillä kotimaahansa ja takaisin Suomeen, sairaanhoitopiiri kertoo. Tartuntaketjuja ei ole kuitenkaan varmuudella jäljitetty ulkomaille.

Turun Ylioppilaskylässä muodostui lauantaina aamupäivällä pitkä jono ihmisistä, jotka tarttuivat tilaisuuteen saada ilmainen testi kaupungin koronabussissa.­

24.3. 9:43 | Päivitetty 24.3. 10:23

Turun ylioppilaskylässä opiskelija-asuntoloissa kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa levinneessä tartuntaryppäässä on jo 80 sairastunutta.

Koronalle altistuneita on vajaat pari sataa, Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoi Turun koronatilanteesta kertovassa tiedotustilaisuudessa.

”Tämän lisäksi voi olla henkilöitä, joiden tartuntaa tai altistumista ei ole vielä tunnistettu”, Peltoniemi kertoo.

Poliisi valvoi viikonlopun yli karanteenien noudattamista ylioppilaskylässä. Poliisin toiminta ylioppilaskylässä on lopetettu, mutta vartiointiliikkeet jatkavat vartiointia.

Osa vaihto-oppilaista on saattanut välillä matkustanut kotimaahansa ja sen jälkeen palannut Suomeen, kertoi myös Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä.

Kyse on ilmeisesti maaliskuun alkupuolella tapahtuneesta matkustelusta, arvioi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

”Mistään suurista määristä ei varmaankaan ole kyse, mutta tämä tuli ohjausryhmässä esiin yksityiskohtana, joka ihmetyttää meitä. Miksi tällaisessa epidemiatilanteessa voi mennä edestakaisin ja sellaisiin maihin, joissa epidemiatilanne on vaikea?” Rintala kysyy.

Peltoniemen mukaan yhtään tartuntaketjua ei ole varmuudella jäljitetty ulkomaille. Sen sijaan osa tartunnoista on jäljitetty opiskelijoiden parissa järjestettyihin juhliin, joiden seurauksena tartunnat ovat pääsee leviämään yhteisasunnoissa.

”Kun osa juhlii ja asutaan tiivisti, niin se on selkeä riski”, Peltoniemi sanoo. Hän muistuttaa kuitenkin, että kaikkea turhaa matkustamista pitäisi nyt välttää.

Vaikka Suomessa on edelleen käytössä maahantulon rajoituksia myös EU-maista saapuville matkustajille, maahan saa saapua välttämättömästä syystä. Tällaiseksi katsotaan esimerkiksi opiskelu Suomessa ja yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ.

Turussa on todettu laajoja altistumisia ja tartuntoja myös kouluissa ja päiväkodeissa. Näiden takia Lausteen koulu on siirtynyt kokonaan etäopetukseen. Etäopetus koskee myös 1.–3.-luokan oppilaita sekä erityisen tuen oppilaita.

Peltoniemen mukaan etäopetukseen siirryttiin, koska yli puolet koulun oppilaista oli määrätty karanteeniin.

Lausteen koulun lisäksi altistumisia on muun muassa Katariinan, Nummenpakan, Luolavuoren, Raunistulan, Rieskalähteen ja Wäinö Aaltosen koulussa.

Peltoniemi kuvasi Turun koronatilannetta kaiken kaikkiaan vakavaksi.

Viime viikolla Turussa todettiin yli 400 koronatartuntaa turkulaisilla tai Turussa asuvilla henkilöillä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on kaikkien aikojen korkein eli 400.

”Se on paljon”, Peltoniemi totesi.

Viime viikolla kaikkein korkein päiväkohtainen tartuntaluku oli 90 tartuntaa.

”Tämä viikko ratkaisee, nouseeko ilmaantuvuus tästä vai saadaanko tilanne paremmin hallintaan ja tartuntamäärät haltuun”, Peltoniemi sanoi.

Turussa koronatilanne on huono erityisesti Nummen, Halisten, Varissuon ja Pansion kaupunginosissa. Peltoniemi muistuttaa, että tartuntoja esiintyy koko kaupungin alueella.

”Sen takia on todella tärkeää, että lievissäkin oireissa hakeudutaan testiin”, Peltoniemi sanoo.

Myös vanhusten asumispalveluista Mäntyrinteen tilapäishoidossa on todettu 11 koronatartuntaa. Valtaosa asukkaista on kuitenkin saanut koronarokotteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat