Siviilipalveluskeskus muutti pandemian takia toimintaansa – johtajan mukaan etä- ja lähikoulutuksen yhdistelmä on tullut jäädäkseen - Kotimaa | HS.fi

Siviilipalveluskeskus muutti pandemian takia toimintaansa – johtajan mukaan etä- ja lähikoulutuksen yhdistelmä on tullut jäädäkseen

Siviilipalveluskeskus on alkanut auttaa Porvoon kaupunkia koronavirusrokotuksissa. Siviilipalvelusvelvollisia on ollut mukana massarokotuksien järjestämisessä erilaisissa avustavissa tehtävissä.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan siviilipalvelukseen pääsee varsin nopeasti myös koronaviruspandemian aikana.­

26.3. 2:00 | Päivitetty 25.3. 6:25

Siviilipalveluskeskus on pandemiavuoden aikana joutunut sopeuttamaan toimintaansa.

Keskus keskeytti vuosi sitten maaliskuussa koulutuksensa koronaviruksen vuoksi ja perui viime vuoden huhti- ja toukokuuksi suunnitellut koulutuksensa.

Sivarikoulutusta on siirretty sen jälkeen verkon yli tapahtuvaksi. Lapinjärvellä on kokeiltu erilaisia poikkeusjärjestelyjä, jotta siviilipalvelusvelvolliset voisivat suorittaa kansalaisvelvollisuutensa.

”Oikein hyvin toimii, käy ja kukkuu”, vakuuttaa siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen nyt.

Siviilipalvelusvelvollisten koulutus pyörii tällä hetkellä normaalilla volyymilla vaikkakin uusilla koulutusratkaisuilla.

”Olosuhteisiin nähden on mennyt hyvin.”

Siviilipalvelus muodostuu kahdesta osasta: neljä viikkoa kestävästä koulutuksesta ja sitä seuraavasta työpalveluksesta. Näiden yhteispituus on lähtökohtaisesti 347 päivää.

Koulutusta on annettu normaaliaikoina Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa.

Työpalvelus taas suoritetaan koulutuksen jälkeen yleensä kunnan, valtion tai jonkin yleishyödyllisen yhdistyksen tai vastaavan palveluksessa. Palveluspaikkansa siviilipalvelusvelvolliset joutuvat etsimään itse.

Viime kesän alussa Siviilipalveluskeskus kokeili etäkoulutusta verkon kautta ensin pienemmällä joukolla. Myöhemmin kesällä siirryttiin Lapinjärvellä annettuun kahdeksan päivän intensiivisen lähikoulutuksen ja etäkoulutuksen yhdistelmään.

”Lähikoulutusjaksolle otimme kriittisimmät asiat, joita tarvitsee opetella lähikoulutuksessa, kuten osa ensiapuharjoituksista, alkusammutusharjoitukset sekä järjestyksenvalvojakoulutuksen voimankäyttöosuudet, joita ei voi toteuttaa verkon kautta”, Reijonen kertoo.

Siviilipalveluskeskus toimi tällaisella intensiivikurssi- ja etäopiskelumallilla helmikuuhun asti, mutta pandemian pahetessa on jouduttu siirtymään kokonaan etäopetukseen.

”Tämän vuoden kolmas kurssi, joka on nyt puolivälissä, on kokonaan etänä. Tämä jatkuu ainakin vielä huhtikuun ja mahdollisesti toukokuunkin.”

Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Reijonen sanoo, että hänen tiedossaan on kyllä altistuneita siviilipalvelusvelvollisia eri puolella Suomea mutta ei kuitenkaan palvelustehtävässä sairastuneita.

Reijonen arvelee, että koronaviruspandemian mukanaan tuoma etä- ja lähikoulutuksen yhdistelmä on tullut jäädäkseen.

”En usko siihen, että 150 palvelusvelvollista on enää neljä viikkoa fyysisesti siviilipalveluskeskuksessa läsnä. Siihen tuskin on paluuta.”

Reijosen mukaan siviilipalveluspaikkoja on löytynyt myös pandemian aikana vaikka yhteiskunnan toimintoja on osin suljettu.

”Kohtuullisen hyvin on löytynyt. Tosin ei se ole ainakaan helpottunut alueilla, joilla on normaalistikin vaikea löytää palveluspaikkaa”, hän sanoo.

Reijonen uskoo, että monissa siviilipalveluspaikkoja tarjoavissa organisaatioissa on jouduttu pohtimaan sivareiden tehtävänkuvia nyt syvällisemmin.

”Luulen, että aika monet kaupungit ja kunnat ovat ryhtyneet miettimään, mihin tehtäviin siviilipalvelusvelvollisia voisi oikeasti erityisesti hyödyntää. Aika monessa paikassa kun tyypilliset sivaripaikat, kuten kirjastot, ovat kiinni, niin siinä on pitänyt miettiä, mitä ne sivarien palvelustehtävät ovatkaan.”

Aivan uudenlaisena toimintana Siviilipalveluskeskus on aloittanut Porvoon kaupungin auttamisen koronavirusrokotuksissa.

Siviilipalvelusvelvollisia on ollut mukana massarokotuksien järjestämisessä erilaisissa avustavissa tehtävissä. Toiminta alkoi tällä viikolla ja jatkuu huhtikuun puoliväliin. Vuorossa on aina kuusi siviilipalvelusvelvollista kerrallaan.

Rokotuksia avustavissa tehtävissä on siviilipalvelusvelvollisia, jotka normaalisti suorittaisivat palvelusvelvollisuuttaan Siviilipalveluskeskuksen omaa toimintaa pyörittämässä. Joukko vapautui muuhun käyttöön, koska keskuksessa ei juuri nyt järjestetä lähiopetusta.

Sivareita on harvoin työpalveluspaikassa useampia. Yleensä hän on palveluspaikassaan ainoa.

”Ei meillä ole aiemmin ollut tällaista mahdollisuutta toimia joukkona, kun ei ole ollut sellaista liikuteltavaa joukkoa, jota voisi johonkin tehtävään määrätä”, Reijonen sanoo.

”Kun sivari on työpalveluspaikassa, niin hän on siellä palveluspaikan vastuulla ja palveluspaikka antaa hänelle tehtävät. Sivarikeskus ei voi mennä sanomaan, että nyt kaikki työpalvelussa olevat jonoon ja tällaisiin ja tällaisiin tehtäviin.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat