Husin diagnostiikka­johtaja ei usko katupöly- ja allergiakauden ruuhkauttavan koronatestausta – ”Kyllä testi- ja näytteenotto kapasiteettia on” - Kotimaa | HS.fi

Husin diagnostiikka­johtaja ei usko katupöly- ja allergiakauden ruuhkauttavan koronatestausta – ”Kyllä testi- ja näytteenotto kapasiteettia on”

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen painottaa, että koronatestiin saa mennä matalalla kynnyksellä pienimmästäkin hengitystie­oireesta.

Pähkinäpensas on kevään ensimmäisiä allergian aiheuttajia.­

28.3. 17:47

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei usko katupöly- ja allergiakauden ruuhkauttavan koronavirus­testausta.

”Kyllä testi- ja näytteenotto­kapasiteettia on. Arkisin voimme tehdä 10 000 testiä päivässä, viikonloppuna määrä on hieman matalampi. Mutta kyllä tällä hetkellä testiajan saa noin parissa tunnissa”, Lehtonen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan kevään allergiaoireilla on ollut tähän mennessä vähäinen merkitys. Testimäärät ovat olleet vakaita kolmen viime viikon ajan.

”Enemmänkin sanoisin, että testiin hakeudutaan tällä hetkellä paljon, koska koronaa on liikkeellä paljon ja altistumisia on paljon.”

Turun yliopiston Norkko-siitepöly­tiedotuspalvelun mukaan pähkinäpensas kukkii jo Uudellamaalla ja maan lounaisosissa. Ilman siitepölymäärät vaihtelevat alueella vähäisistä kohtalaisiin.

Lepän kukinta on alkanut maan lounaisosissa. Kaukokulkeumat ovat nostaneet lepän siitepölymäärät runsaiksi maan länsiosissa ja muualla maassa enimmäkseen kohtalaisiksi.

Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan huhti–toukokuun vaihteessa alkavasta koivun kukinnasta tulee melko runsas tai runsas lähes koko maassa. Jo kukinnan alkamista aiemmin siitepölyä saattaa levitä maahan kaukokulkeumana.

Kunhan allergiakausi parin viikon päästä pääsee vauhtiin, Lehtosen arvion mukaan se ei juuri nosta tehtyjen testien kokonaismäärää, sillä samaan aikaan mahdolliset rajoitusten tiukkenemiset vähentäisivät altistumisia.

”Lisäksi veikkaisin, että pääsiäinen vähentää testiin menoa, kuten joulunakin näimme, pyhinä testeissä käydään vähemmän. Se, ei ole hyvä, ja se myös vaikeuttaa tartuntojen kehityssuunnan arvioimista.”

Lehtonen painottaa, että koronatestiin saa mennä pienimmästäkin hengitystie­oireesta.

”Jos tulee jonkinlaista ärsytysoiretta, joka matkii hengitystie­oiretta, testiin voi mennä matalalla kynnyksellä, vaikka lopulta kyseessä olisikin allergiaoire. Oireita voi olla hyvin vaikea erottaa toisistaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat