Grafiikat näyttävät, miten Suomen tartuntatilanne on kehittynyt verrattuna THL:n mallinnuksiin ja kuinka epidemia voisi edetä - Kotimaa | HS.fi

Grafiikat näyttävät, miten Suomen tartuntatilanne on kehittynyt verrattuna THL:n mallinnuksiin ja kuinka epidemia voisi edetä

Mallinnukset ovat ennusteita, eivätkä ne osoita varmasti jonkin tietyn rajoitustoimen lopputulemaa.

Huhtikuussa 2020 poliisit tarkastivat Uudeltamaalta tulevaa liikennettä Hyvinkäällä Sahanmäen liittymässä.­

28.3. 20:18

Hallituksen esittämien liikkumis­rajoitusten yhtenä perusteena on käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnuksia koronavirus­epidemiatilanteen etenemisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Mallinnukset tehtiin 19. maaliskuuta saakka kertyneellä aineistolla.

Viikko myöhemmin tartuntatilanne näyttää erilaiselta. Tuoreimpien lukujen valossa tartunnat näyttävät jopa kääntyneen laskuun, ja ainakin toistaiseksi mallinnuskäyrien ennustamat noususuhdanteiset tartuntamäärät ovat jääneet ennustuksiksi.

Mallinnukset esittävät neljä erilaista skenaariota siitä, miten korona­tilanne voisi edetä jos: 1. osasta rajoituksista luovutaan, 2. jatketaan nykyisin rajoituksin, 3. liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön kolmeksi viikoksi tai 4. liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön kuudeksi viikoksi.

Mallinnukset ovat ennusteita, eivätkä ne osoita varmasti jonkin tietyn rajoitustoimen lopputulemaa.

Korkeimpiin tartuntalukuihin noustaan siinä skenaariossa, jossa osasta nykyisistä rajoituksista luovutaan. Tämä tarkoittaisi maaliskuun alussa käyttöön otettujen lisärajoitusten ja ravintoloiden sulun päättymistä 28. maaliskuuta. Höllennykset johtaisivat siihen, että toukokuun puolivälissä todettaisiin noin 1 200 päivittäistä tartuntaa. Sairaalahoitoon johtavia tapauksia olisi noin 50 päivässä.

Tämä skenaario on lähinnä teoreettinen, koska hallitus päätti sunnuntaina jatkaa ravintoloiden sulkutoimia pahimmilla korona-alueilla kolmella viikolla 18. huhtikuuta saakka.

Toisessa skenaariossa nykyisin rajoituksin jatkaminen johtaisi tilanteeseen, jossa toukokuun alussa todettaisiin päivittäisin noin 800 tapausta. Näistä sairaalaan joutuisi noin 35 ja teho-osastolle noin 5 ihmistä vuorokaudessa.

Kolmannessa skenaariossa esitetään kolme viikkoa kestävien liikkumisrajoitusten vaikutus. Rajoituksilla estettäisiin mallinnuksen mukaan lähes 11 000 tartuntaa verrattuna nykyrajoituksiin eli toiseen skenaarioon.

Neljäs skenaario eroaa kolmannesta siten, että siinä liikkumisrajoitukset kestäisivät kuusi viikkoa. Mallinnuksen mukaan näillä rajoituksilla estettäisiin lähes 29 000 tartuntaa nykyrajoituksiin verrattuna. Sairaalahoidon tarve vähenisi sekä neljännessä että kolmannessa skenaariossa.

Mallinnuksissa on otettu huomioon muun muassa koronarokotusten eteneminen, brittivirus­muunnoksen herkempi tarttuvuus ja viruksen kausivaihtelu.

Lue lisää skenaarioista: Mallintajat laskivat valintojen seuraukset: Miten liikkumis­rajoitus vaikuttaa tartuntoihin – tai mitä jos jatkettaisiin näin?

Etenkin toinen skenaario, joka mallintaa nykyisillä rajoituksilla jatkamista näyttää, miten kulunut viikko todettujen tartuntojen osalta muotoutui.

”Mallinnus­aineiston jälkeisen 10 vuorokauden aikana näyttää siltä, että rajoitukset ovat purreet ja tilanne on Hus-alueella hitusen parempi”, kertoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä sähköpostitse.

Kun mallinnuksia tehtiin, uusien tapausten päivittäinen ilmaantuvuus osoitti vielä aika jyrkkää nousua, samoin sairaalahoidot lisääntyivät nopeammalla vauhdilla kuin nyt, Leino kuvailee.

Sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla myös pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi hieman maltillisemmin, että epidemiatilanne kokonaisuudessaan näyttäisi tasaantuneen.

”Näyttäisi siltä, että käytössä olevat rajoitustoimet ovat ainakin sillä tavalla purreet, että tartuntakäyrä ei enää ole ylöspäin kuten se aikaisemmin on ollut”, Marin sanoi.

Vaikka epidemian kasvun tahti on tasaantunut, päivittäisiä tapauksia on kuitenkin yhä liikaa, Leino painotti. Samaa sanoi Husin tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Myös Marin muistutti, että pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella tilanne on kuitenkin edelleen erittäin vakava ja ilmaantuvuusluvut erittäin korkeat. Esitys annettiin, jotta tartuntamäärät saataisiin myös näillä alueille laskuun, Marin lisäsi.

Liikkumisrajoitusten käyttöönottoa perustellaan esityksessä laajalti epidemiologisesta näkökulmasta.

Esityksessä muun muassa mainitaan THL:n arvio 20. maaliskuulta: erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Turussa on välttämätöntä ottaa käyttöön uusia rajoitustoimenpiteitä, jotta terveydenhuollon kantokyky ei ylity johtaen alueen väestön hengen ja terveyden vaarantumiseen.

Hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset voitaisiin ottaa käyttöön vain pahimmilla epidemia-alueilla. Alueiden määrittelyssä olisi esityksen mukaan otettava huomioon tartuntojen ilmaantuvuus ja kehityssuunta, tartunnanlähteiden selvittämisen onnistuminen, ennuste sairaala- ja tehohoidon tulevasta tarpeesta sekä kunnan väestötiheys ja asema työssäkäyntialueen osana.

Lue lisää: Näistä 13 syystä liikkuminen olisi sallittua – Testaa HS:n koneella, miten liikkumis­rajoitukset vaikuttaisivat sinuun

Hallitus aloitti esityksen käsittelemisen viime perjantaina, mutta rajoitukset eivät ole ehtimässä voimaan ainakaan pääsiäiseksi. Rajoitusten käyttöönotto tehtäisiin erillisellä asetuksella esityksen hyväksymisen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat