HS kysyi asian­tuntijoilta, kuinka paljon tauti­tilanteen pitäisi parantua, jotta liikkumis­rajoituksilta vältyttäisiin - Kotimaa | HS.fi

HS kysyi asian­tuntijoilta, kuinka paljon tauti­tilanteen pitäisi parantua, jotta liikkumis­rajoituksilta vältyttäisiin

THL:n Tervahaudan mukaan ilmaantuvuusluku pitäisi saada alle 50:n, kun nyt se on Husissa yli 300. Husin Mäkijärvi sanoo, että valtakunnallinen trendi antaa Husin tilanteesta liian ruusuisen kuvan.

Itäkeskus Helsingissä on julistanut maskipakon tiloihinsa, ja asiakkaat pääosin noudattavatkin sitä.

29.3. 19:21 | Päivitetty 29.3. 19:45

Koko Suomen koronavirustartunnoissa on nähtävissä lievää vähentymistä tai ainakin tautikehityksen tasoittumista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa raportoitiin maanantaina 422 uutta koronavirustartuntaa.

Sunnuntaina tartuntoja oli yhteensä 458, lauantaina 791 ja perjantaina 512.

Pieni muutos ei kuitenkaan riitä, arvioivat asiantuntijat ja poliitikot. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi sunnuntaina Ylessä Pääministerin haastattelutunnilla, että pääkaupunkiseudulla ja Turussa ilmaantuvuusluvut ovat edelleen suuria. Siksi tilanteeseen pyritään puuttumaan liikkumisen rajoitusta koskevalla lakiesityksellä.

Hallituksen lakiesitys liikkumisrajoituksista etenee eduskunnassa. Maanantaina esitystä alettiin käsitellä valiokunnissa. Eduskunta ei kuitenkaan ehdi käsitellä lakiesitystä ennen pääsiäistä.

Lue lisää: Liikkumisrajoitusten käsittely valiokunnissa alkaa tänään, lakia ei olla saamassa eduskunnasta läpi ennen pääsiäistä

Lue lisää: Pääministeri Marin: Hallitus valmis painottamaan rokotuksia pahimmille alueille, päätökset valmistellaan THL:n ja STM:n pohdinnan perusteella

HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, kuinka paljon tartuntojen pitäisi vähentyä, jotta liikkumisrajoituksia ei tarvittaisi, ja mitä se ihmisiltä vielä vaatisi.

Husin Mäkijärvi: Hus-alue voi luisua Viron tielle

Markku Mäkijärvi

”Monilta on jo unohtunut, että joulun alla meillä oli viikossa reilusti alle kaksituhatta tartuntaa ja niistä oli suuri huoli. Nyt tartuntoja on 3 000 ja mietitään, voisiko rajoituksia keventää tai ettei otettaisi niitä lisää”, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Valtakunnallisista tartuntaluvuista voi hänen mukaansa saada liian ruusuisen kuvan Uudenmaan tilanteesta.

Todellisuutta on se, että epidemia keskittyy Uudellemaalle, jossa on kaksi kolmasosaa tartunnoista ja potilaista. Nykyiset rajoitukset eivät ole juuri muuttaneet tilannetta. Toissa viikolla Uudellamaalla todettiin 3 050 tartuntaa, viime viikolla 2 885.

”Eli lasku on viisi prosenttia. Se on viikkotasolla 165 tartuntaa vähemmän kuin huippuviikolla. Se ei ole paljon”, Mäkijärvi sanoo.

Hänen mukaansa tartunnat olisi saatava vähintään puolittumaan, jotta Hus-alueen epidemian voisi tulkita olevan selvästi laantumassa. Se tarkoittaisi viikossa enimmillään 1 500:aa tartuntaa.

Tämä näkyisi vasta viiveellä sairaalahoidon tarpeessa. Vuodeosastoille tulisi noin 30–50 uutta potilasta viikossa, tehohoitoon noin 10–15. Sen terveydenhuollon kantokyky kestäisi.

”Kuulin juuri yhdestä perheestä, jonka kaikki perheenjäsenet ovat meillä sairaalassa. Siitä on leikki kaukana.”

Mäkijärvi huomauttaa, että Uudellamaalla tartuntamäärät ovat suunnilleen samalla tasolla ravintolasulusta huolimatta, joten muista tartuntapaikoista saatujen tartuntojen osuus on suhteellisesti kasvanut.

Tartuntoja tulee työpaikoilta, kouluista, päiväkodeista ja harrastuksista. Esimerkiksi alle kymmenvuotiaiden lasten tartunnat ovat viisinkertaistuneet vuoden alusta.

Myös yksityisiä tapaamisia ja erilaisia tilaisuuksia pitää edelleen karsia.

Rajoitusten noudattamista miettiville Mäkijärvi muistuttaa Viron tilanteesta. Virossa on nyt asukaslukuun suhteutettuna maailman pahin koronavirustilanne.

”Koska olemme näin korkealla kuin 3 000 tartunnan kieppeillä Uudellamaalla, ihan oikeasti on olemassa riski joutua Viron tielle. En suin surminkaan toivo, että siihen jouduttaisiin. Kauhukuva olisi, että sairaalat täyttyisivät potilaista ja sieltä jouduttaisiin käännyttämään ihmisiä kotiin.”

THL:n Tervahauta: Ilmaantuvuusluku on saatava painumaan alle 50 tapaukseen sataatuhatta kohti

Markku Tervahauta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan nopea tartuntojen ilmaantuvuuden väheneminen runsaan ilmaantuvuuden alueilla voisi tarkoittaa, ettei liikkumisrajoituksia olisi välttämätöntä panna toimeen.

Tapausmäärien pitää vähentyä merkittävästi. Sen myötä vähenevät viiveellä myös sairaan- ja tehohoidon tarpeet.

Tervahaudan mukaan kaikilla alueilla olisi päästävä enintään 50 uuteen tautitapaukseen sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

Esimerkiksi Husissa ilmaantuvuusluku oli maanantaina 317 tartuntaa ja Varsinais-Suomessa 256 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti.

Tervahaudan mukaan nykyisten rajoitusten aikana on suuri riski, että epidemiatilanne alkaa nopeasti pahentua uudelleen. Sen lisäksi sulkutilaa ja vaihtelevia alueellisia rajoituksia voidaan joutua jatkamaan pitkään, jos ilmaantuvuustaso jää liian korkealle tai lasku on hidasta.

”llmaantuvuustason merkittäväksi alentamiseksi nopeasti, lehahdusriskin pienentämiseksi ja tautitaakan vähentämiseksi lisärajoituksia on välttämätöntä voida nopealla aikataululla panna toimeen”, pääjohtaja kertoo sähköpostivastauksessaan.

Nyt ihmisiltä vaaditaan säntillistä ja huolellista suositusten ja ohjeiden noudattamista.

”Aivan avainasia on nyt kaikkien tapaamisten ja kohtaamisten välttäminen, niin hyvin kuin se vain käytännössä on mahdollista, muita kuin vain omaan kotitalouteen kuuluvia koskien.”

Tervahauta muistuttaa, että THL ohjeistaa viettämään pääsiäisen läheisten seurassa kotona.

STM:n Voipio-Pulkki: Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kontakteja muihin ihmisiin on mahdollisimman vähän

Liisa-Maria Voipio-Pulkki

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan ei ole tarkoituksenmukaista asettaa yksittäistä lukuarvoa rajaksi sille, tarvitaanko liikkumisrajoituksia vai ei.

Rajoitusten käyttöönoton tulee olla ennakoivaa. Monet asiat, kuten alueen väestöpohja, vaikuttavat siihen, miten nopeasti epidemiatilanteen muutokset näkyvät tunnusluvuissa.

”Välttämättömyysarviointi perustuu epidemiologiseen kokonaisarviointiin ja siihen pohjautuvaan uhka-arvioon”, Voipio-Pulkki kirjoittaa sähköpostivastauksessaan HS:lle.

”Nykytilanteessa on erittäin vakava uhka sille, että epidemia kääntyy kiihtyvään kasvuun. Se aiheuttaisi sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen.”

Strategiajohtajan mukaan lakiesitys liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta lisää keinoja torjua tuota uhkaa. Ehdotettujen rajoitusten välttämättömyyttä ja alueellista soveltamista arvioidaan valtioneuvoston asetuksen antamisen yhteydessä.

Voipio-Pulkin mukaan jokainen voi nyt omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kontakteja muihin ihmisiin on mahdollisimman vähän.

Keinot ovat tuttuja:

Tee etätyötä aina kun se on mahdollista. Noudata tarkoin hygieniaohjeita työpaikalla, myös taukotiloissa. Älä järjestä juhlia ja illanistujaisia äläkä osallistu niihin.

Lataa Koronavilkku ja pidä se päällä. Käytä maskia aina ollessasi samassa tilassa muiden kuin perheenjäsenten kanssa.

Noudata tarkasti hygieniasuosituksia ja viranomaisohjeita. Kannusta myös läheisiäsi tekemään samoin.

Jos tunnet vähäisiäkin oireita, hakeudu koronatestiin äläkä tapaa muita ihmisiä kuin perheenjäseniäsi, kunnes tulos saapuu.

Jos sinut asetetaan karanteeniin, noudata sitä, kunnes sinut vapautetaan siitä. Se on ehdottoman tärkeää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat