Pyöräilykausi alkaa, ja epidemia teki pyöräilystä entistä suositumpaa – Muistatko vielä nämä viime vuonna voimaan tulleet liikennesäännöt? - Kotimaa | HS.fi

Pyöräilykausi alkaa, ja epidemia teki pyöräilystä entistä suositumpaa – Muistatko vielä nämä viime vuonna voimaan tulleet liikennesäännöt?

Viime vuonna voimaan tullut tieliikennelaki tuo katukuvaan uusia liikennemerkkejä, joista osa koskee myös pyöräilyä.

Pyöräilijöitä Helsingin Pasilassa vuonna 2018.­

30.3. 17:16

Kevät tekee vastustamattomasti tuloaan, ja se tarkoittaa myös pyöräilykauden alkamista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaupunkipyöräkausi alkaa jälleen torstaina 1. huhtikuuta.

Poikkeusaika vaikuttaa tehneen pyöräilystä entistä suositumpaa, sillä moni on halunnut välttää julkista liikennettä.

Tästä kielii muun muassa sähköpyörien suosio, joka on kauppiaiden mukaan kasvanut räjähdysmäisesti.

Hallitus myötävaikutti pyöräilyn suosioon syksyn budjettiriihessä. Vuoden alusta työntekijälle tarjottava polkupyöräetu on verovapaata 1 200 euroon asti.

Pyörien hurja kysyntä on tuonut mukanaan myös harmia, sillä pyörien osista on maailmanlaajuisesti puutetta. Uusia pyöriä halutaan enemmän kuin niitä pystytään valmistamaan, minkä vuoksi pyörien toimitusajat ovat venähtäneet pitkiksi.

Lue lisää: Tänä vuonna ei kannata rikkoa pyörää, sillä varaosista on maailmalla huutava pula – myös uusien pyörien saatavuudessa on ongelmia

Viime kesäkuussa voimaan tuli uusi tieliikennelaki, joka vaikuttaa merkittävästi myös pyöräilijöihin. Uudistuneen lain myötä liikenteenkäyttäjän vastuu kasvaa merkittävästi.

Lue lisää: ”Jarrutestistä” tulee rangaistavaa ja monet muutkin liikennesäännöt uudistuvat – testaa, miten tunnet uudet liikennemerkit

Tieliikennelaki toi mukanaan tukun uusia liikennemerkkejä, joista osa koskee pyöräilyä. Liikennemerkit eivät kuitenkaan muutu hetkessä, sillä osalle niistä on vuosien siirtymäaika.

Alla olevasta listasta voit kerrata keskeisimmät pyöräilyä koskevat liikennesäännöt ennen pyöränsatulaan hyppäämistä.

1) Pakollinen takavalo hämärällä ja pimeällä ajettaessa

Aiemmin pakollinen oli vain etuvalo. Takavalon on oltava väriltään punainen, etuvalon taas tulee olla valkea. Valojen suunnat ja värit ovat samat kuin moottoriajoneuvoilla. Poliisi voi määrätä ilman valoja ajamisesta 40 euron liikennevirhemaksun.

Viime kesäkuusta alkaen takavalo on ollut pakollinen varuste polkupyörissä, kun ajo tapahtuu hämärällä tai pimeässä.­

2) Pyörässä tulee olla heijastimet, soittokello sekä toimivat jarrut, kypärän käyttö on suositeltavaa

Lain mukaan pyörän pakollisia varusteita ovat valojen ohella soittokello sekä toimivat jarrut. Lisäksi pyörässä on oltava heijastimet eteen, taakse ja sivulle.

Kypärän käyttö on edelleen suositeltavaa, mutta ilman sitä ajavaa pyöräilijää ei kuitenkaan rangaista.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa myös pyörän oikeaoppisesta kuormaamisesta. Tavaroita suositellaan kuljetettavan pyörälaukussa, korissa tai repussa. Niitä ei tule laittaa pyörän ohjaustangosta roikkuvaan kassiin.

3) Pyöräilijä saa ajaa yksisuuntaisella kadulla molempiin suuntiin, jos se on sallittu liikennemerkillä

Yksisuuntaisella kadulla saa pyöräillä kahteen suuntaan, jos se on liikennemerkeillä sallittu. Tällöin kielletty ajosuunta -liikennemerkin yhteydessä on lisäkilpi sekä polkupyörän kuva.

4) Pyöräkatu-liikennemerkki merkitsee aluetta, jolla pyöräilijät määräävät tahdin

Pyöräkadulla autoilijan tulee sovittaa nopeutensa pyörien liikenteen mukaiseksi, joten pyöräkadulla myös autot ajavat ajoradalla pyöräilijöiden tahtiin.

5) Jos pyörätie on kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella, pyöräilijä voi ajaa myös ajoradalla tai pientareella

Ajoradalla tai pientareella ajaminen on mahdollista, jos se on turvallisempaa kulkureitin tai muun vastaavan syyn takia.

6) Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkillä voidaan merkitä korotettu pyörätien jatke

Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat