Nopeasti rokottaneessa Israelissa koronakuolemat ovat vähentyneet tammikuusta 91 prosenttia, Tanskassa aletaan avata yhteiskuntaa heti pääsiäisen jälkeen - Kotimaa | HS.fi

Nopeasti rokottaneessa Israelissa koronakuolemat ovat vähentyneet tammikuusta 91 prosenttia, Tanskassa aletaan avata yhteiskuntaa heti pääsiäisen jälkeen

Myös Britanniassa avataan vähitellen yhteiskunnan toimintoja. Lisäksi Tanska julkaisi tarkan suunnitelman rajoitusten helpottamisesta.

Seurue oli syömässä ravintolassa Jerusalemissa maaliskuun 7. päivänä sen jälkeen, kun Israelissa oltiin avattu ravintolat, baarit ja kahvilat.­

31.3. 20:29

Vaikka suuri osa Euroopan maista kamppailee aivan koronaviruksen aiheuttaman epidemian kolmannen aallon harjalla, osa maista on jo alkanut avata yhteiskunnan toimintoja.

Toivoa paremmasta luo maailman nopeimmin kansalaisiaan rokottanut Israel. Siellä 51 prosenttia kaikista kansalaisista on saanut sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen.

Rokotettujen osuus on kuitenkin kaikkien yli 20-vuotiaiden aikuisten ryhmissä yli 80 prosenttia, käy ilmi israelilaisen Weizmannin tiedeinstituutin luvuista. Rokotteena on käytetty Pfizerin ja Biontechin mrna-rokotetta.

Weizmannin tiedeinstituutin laskennallisen biologian professori Eran Segal on mallintanut tutkimusryhmineen tarkasti epidemian kehittymistä Israelissa.

Yksi tärkeimmistä tuloksista on, että tammikuun tartuntahuipusta maaliskuun loppuun mennessä covid-19-taudin aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet 91 prosenttia.

Ihmiset osallistuivat konserttiin Tel Avivissa 5. maaliskuuta. Sisäänpääsyn edellytyksenä oli passi, joka todisti, että tulija oli rokotettu kokonaan.­

”Rokotukset ovat merkittävästi vaikuttaneet epidemian laantumiseen, sillä vertasimme syksyllä olleen toisen aallon taittumista kolmanteen aaltoon, jonka aikana on rokotettu ihmisiä”, Segal sanoi viime viikolla tallennetulla luennollaan.

Hänen mukaansa ensimmäiseksi rokotettujen iäkkäiden tartuntojen määrä laski nopeammin kuin edellisessä aallossa ja nopeammin kuin muiden ikäryhmien tartunnat.

”Siinä vaiheessa, kun yli 60-vuotiaista oli rokotettu kaksi kolmasosaa, kahden viikon kuluessa heidän tartuntansa vähenivät 35 prosenttia, sairaalahoitojaksot 30 prosenttia ja vakavat tautimuodot 20 prosenttia”, Segal kertoo.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa koronaviruksen kolmas aalto pääsi kovaan vauhtiin jo joulukuussa. Maassa alkoi sulkutila tammikuun alussa. Koronarokotukset aloitettiin 20. joulukuuta ja tammikuussa tahti oli parhaimmillaan 150 000 annettua rokotetta päivässä.

Israel poisti laajasti rajoituksia maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Liikkumisrajoituksia ei ole enää juurikaan voimassa. Myös ulkomailta voi lentää Israeliin, jos esittää negatiivisen koronatestin. Kokoontumisiin voi osallistua korkeintaan 20 henkeä.

Tartuntatilannetta seurataan. Kuluneella viikolla Israelissa on ollut päivittäisiä tartuntoja noin 400–600 päivässä.

Myös kovan koronavirusaallon tammikuussa kokenut Britannia on askel askeleelta purkamassa saarivaltion sulkutilaa. Britanniassa raportoitiin keskiviikkona noin 4 000 tartuntaa.

Pääministeri Boris Johnson esitteli rajoitusten purkusuunnitelman helmikuussa. Sen ensimmäinen vaihe oli koulujen avaaminen lähiopetukseen maaliskuun alkupuolella. Silloin sallittiin myös omaisten vierailut vanhusten palvelutaloissa – ja annettiin lupa pitää vanhuksia kädestä, kertoo The Guardian.

Pääsiäislomat alkoivat Britanniassa, ja tällä viikolla sallitaan kuuden hengen tai kahden perheen tapaamiset.

Seuraavassa vaiheessa suunnitelman mukaan huhtikuun loppupuolella britit saattavat päästä kahviloiden, ravintoloiden ja baarien terasseille.

Toukokuun puolivälissä on määrä avata myös ravintoloiden sisätilat, kampaamot ja kauneushoitolat. Silloin ihmiset voivat päästä myös matkustamaan maan sisällä pienessä porukassa. Jos tartuntatilanne pysyy hallinnassa, kesäkuussa on luvassa lisää helpotuksia sosiaalisiin kontakteihin.

Pohjoismaista Tanska alkaa purkaa rajoituksia suunnitelmallisesti heti pääsiäisen jälkeen. Yhdeksän puoluetta sopi suunnitelmasta yhdessä. Tanskassa havaittiin keskiviikkona hieman yli 700 tartuntaa.

Ihmiset olivat vuoristoradan kyydissä huvipuistossa Kööpenhaminassa 27. maaliskuuta, kun huvipuiston kesäkausi alkoi. Sisäänpääsyyn vaadittiin, että tulijalla oli alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen koronavirustesti, vuoro oli varattava etukäteen ja ravintoloiden tuli olla suljettuna.­

Keskeinen osa paluuta kohti tavallista arkea on koronapassi. Siihen merkataan rokotukset, tehdyt koronatestit ja mahdollisesti sairastettu covid-19-tauti. Passia voi käyttää joko mobiilisovelluksen avulla tai paperilla.

Tanskan hallitus julkaisi viime viikolla rajoitusten sulkusuunnitelman, joka etenee kahden viikon välein, jos tartuntatilanne pysyy hyvänä.

Ensimmäiseksi avataan koulut ja kampaamot. Sitten kahden viikon päästä on määrä avata ostoskeskuksia, ravintoloita ja kahviloita. Jos kaikki yli 50-vuotiaat on rokotettu toukokuun loppuun mennessä, voidaan lähes kaikki rajoitukset silloin poistaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat