Ensi viikolla lunta tai räntää voi sataa etelässäkin, mutta pitkän ajan ennuste lupailee kesäkelien lähestyvän - Kotimaa | HS.fi

Ensi viikolla lunta tai räntää voi sataa etelässäkin, mutta pitkän ajan ennuste lupailee kesäkelien lähestyvän

Huhtikuu alkaa vuodenaikaan nähden kylmänä. Kuun aikana ilmat kuitenkin lämpenevät jopa tavanomaista nopeammin ja kesä voi saapua nopeasti.

Ulkoilija keväisellä Katajanokalla 2. maaliskuuta 2021.­

3.4. 20:29 | Päivitetty 3.4. 20:36

Pääsiäismaanantaina alkava viikko näyttää Forecan ennusteen mukaan epävakaiselta. Räntä- ja lumisateet voivat yltää jopa Etelä-Suomeen asti.

Kuukauden päästä sää voi kuitenkin muuttua nopeasti kesäisemmäksi ja lämpötilat nousta tavanomaista korkeammalle, selviää pitkän ajan sääennusteesta. Tämä johtuu Euroopan toukokuun alun matalasta ilmanpaineesta, jonka myötä Suomeen virtaa lounaasta lämmintä ilmaa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

”Kun katsotaan toukokuun ensimmäistä täyttä viikkoa, ilmanpaine on aavistuksen tavanomaista alhaisempi suuressa osassa Eurooppaa. Yleensä kun Euroopassa on matalapainetoimintaa, Suomessa tuuli käy lännen tai etelän puolelta”, Roine sanoo.

”Lämpötila­poikkeama näyttää myös Suomeen tavanomaista lämpimämpää säätä toukokuun ensimmäisellä viikolla.”

Kukkivia pääsiäisliljoja aurinkoisessa Helsingissä pitkäperjantaina 2. huhtikuuta 2021. Ensi viikolla aurinko ei luultavasti juuri näyttäydy.­

Hellekelejä tai jatkuvaa auringonpaistetta Roine ei kuitenkaan lupaa.

”Tässä voi olla ympäri vuorokauden 10–15 astetta, tai joku päivä yli 20 astetta.”

Jos vuorokauden keskilämpötila pysyy pidemmän aikaa yli kymmenen asteen, se merkitsee termisen kesän alkua. Kesä saattaakin tänä vuonna alkaa hieman normaalia aiemmin.

”Keskimäärin kesä alkaa Etelä-Suomessa toukokuun puolivälissä tai vähän sen jälkeen. Jos se alkaa ihan toukokuun alkupäivinä, se olisi pari viikkoa tavanomaista varhaisempi.”

Heti toukokuun alussa alkava terminen kesä ei kuitenkaan ole varsinainen harvinaisuus, sanoo Roine. Esimerkiksi vuonna 2018 kesä alkoi jo 6. toukokuuta.

Jos toukokuun alku lupailee tavanomaista lämpimämpiä ilmoja, huhtikuun ensimmäinen kokonainen viikko taas näyttää vuodenaikaan nähden viileältä.

”Ei tässä hirveän lämpimiä säitä ole, pikemminkin koleita kevätpäiviä. Ensi viikolla on tulossa useita päiviä, jolloin ollaan nollan ja viiden asteen välillä. Huhtikuun alkupuolelle sää on aika viileä, yleensä ollaan helposti kymmenen asteen vaiheilla”, kertoo Roine.

Pääsiäisen vietosta autolla palaavien kannattaa olla liikenteessä varovaisia, vaikka tienpinnat pysynevätkin plussan puolella ja sulattavat mahdolliset lumet nopeasti pois.

”Maanantai on koko maassa sateinen päivä. Etelä- ja Keski-Suomessa alussa tulee vettä, mutta maanantaina iltapäivällä esimerkiksi Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla vesisateet voivat hieman yllättäen muuttua lumikuuroiksi”, varoittaa Roine.

”Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos ajelee pohjoisesta etelään. Missään nimessä kesärenkaita ei kannata vielä vaihtaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat