Kainuun terveysjohtaja HS:lle: Suomussalmen nokkakolarissa loukkaantuneilla vaikeita murtumia – Onnettomuus johtui ohitustilanteesta - Kotimaa | HS.fi

Kainuun terveysjohtaja HS:lle: Suomussalmen nokkakolarissa loukkaantuneilla vaikeita murtumia – Onnettomuus johtui ohitustilanteesta

Kuusamosta Kajaanin suuntaan ajaneen henkilöauton kuljettaja oli lähtenyt ohittamaan pitkää autojonoa. Kuljettaja ei ennättänyt palata omalle kaistalleen vaan törmäsi vastaantulevan auton keulaan.

5.4. 12:46 | Päivitetty 5.4. 19:38

Kainuussa Suomussalmella tapahtui maanantaina aamupäivällä vakava liikenneonnettomuus. Kahden auton nokkakolarissa loukkaantui yhteensä kahdeksan ihmistä.

Kainuun keskussairaala nosti tapahtuneen vuoksi valmiuttaan suuronnettomuustilaan. Kaksi loukkaantuneista kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja kuusi Kainuun keskussairaalaan Kajaaniin. Kuudesta Kajaaniin viedystä potilaasta kaksi kuljetettiin vielä myöhemmin Kuopioon.

Turma tapahtui Viitostiellä noin 10 kilometriä Suomussalmen pohjoispuolella välillä Pesiönlahti–Alajärvi. Poliisi ohjasi liikennettä kolaripaikalla.­

Kainuun soten terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari kertoi alkuillasta HS:lle, että hänen tietojensa mukaan Kajaaniin hoitoon jääneistä neljästä potilaasta yksi oli varsinaisessa tehohoidossa ja kolme tehohoidon yhteydessä tehtävässä tehovalvonnassa. Tehohoidossa oleva potilas oli saanut kolarissa vakavia vammoja, joiden vuoksi hänet oli jouduttu leikkaamaan. Tehovalvonnassa olevat olivat saaneet lievempiä vammoja.

Kajaanissa olevilla potilailla ei hänen mukaansa ole henkeä uhkaavia vammoja. Koukkari oli kuitenkin aiemmin päivällä arvioinut, että leikkaushoitoa saaneen henkilön vammat olisivat hoitamattomina olleet hengenvaaralliset.

Ouluun kuljetettujen potilaiden tilanteesta Koukkarilla ei ollut tietoa. Aikaisemmin maanantaina hän oli kertonut olettavansa, että Oulun yliopistolliseen sairaalaan kuljetetut ovat loukkaantuneet vakavammin kuin Kainuun keskussairaalaan tuodut.

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan kuljetetuilla taas oli hänen mukaansa sellaisia hankalia murtumia, joihin ei liity välitöntä hengenvaaraa mutta joiden hoitaminen vaatii aikaa ja erityisosaamista.

Kainuun soten ensimmäisen tiedotteen mukaan kaikki kahdeksan olivat loukkaantuneet onnettomuudessa vakavasti.

”Kukaan ei ole ollut kävelykuntoinen, ja minusta se täyttää silloin vakavan vammautumisen merkistön, että ihminen ei pysty itse liikkumaan”, sanoo Koukkari.

Jo aiemmin hän oli kertonut vammojen olevan auto-onnettomuudelle tyypillisiä, kuten rintakehävammoja ja avomurtumia.

Onnettomuus tapahtui hieman ennen kello 10:tä Viitostiellä noin kymmenen kilometriä Suomussalmen pohjoispuolella välillä Pesiönlahti–Alajärvi.

Poliisi tutki kolariautoa tien sivussa.­

Oulun poliisilaitos kertoi tiedotteessa, että Kuusamosta Kajaanin suuntaan ajaneen henkilöauton kuljettaja oli silminnäkijöiden mukaan lähtenyt ohittamaan pitkää autojonoa. Kuljettaja ei ennättänyt ohitustilanteessa palata omalle kaistalleen vaan törmäsi vastaantulevan auton keulaan.

Ohittamaan lähteneen auton kuljettaja on syntynyt vuonna 1972, toisen auton kuljettaja vuonna 1993. Kummassakin autossa oli kuljettajan lisäksi kolme matkustajaa.

Koukkarin mukaan onnettomuudessa olleiden ikähaarukka on noin 15–50 vuotta. Koukkari kertoi HS:lle jo aiemmin päivällä, että senhetkisten tietojen perusteella nuorin onnettomuudessa loukkaantunut on syntynyt vuonna 2005.

Poliisin mukaan tiellä oli onnettomuushetkellä sohjoa, ja ajokeli oli heikko. Alkoholilla ei epäillä olleen osuutta turmassa.

Tie oli jonkin aikaa suljettuna liikenteeltä, ja poliisi ohjasi liikennettä kiertotielle. Pelastuslaitoksen mukaan kohteessa on ollut kolme pelastuksen yksikköä, kolme poliisipartiota ja yksitoista ensihoidon yksikköä.

Pelastuslaitos kertoi aiemmin, että ensitietojen mukaan kyseessä olisi kahden henkilöauton nokkakolari, ja kaksi ihmistä olisi jäänyt puristuksiin kolarin jäljiltä.

Kainuun keskussairaalan suuronnettomuushälytys päättyi noin kello 14.45. Keskussairaalaan jouduttiin kutsumaan lisää henkilöstöä töihin muun muassa leikkaus- ja tehohoito-osastoille.

Kolaroitua auto kuljetettiin pois.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat