Alkoholin etämyyntiä koskevia rikostutkintoja on lopetettu – tunnetun viininviljelijän Juha Berglundin tapausta tutkitaan yhä - Kotimaa | HS.fi

Alkoholin etämyyntiä koskevia rikostutkintoja on lopetettu – tunnetun viininviljelijän Juha Berglundin tapausta tutkitaan yhä

Esitutkinnat saivat alkunsa Valviran tutkintapyynnöstä.

Tunnettua suomalaista viininviljelijää ja viinialan yrittäjää Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta.­

6.4. 12:31

Osa alkoholin nettimyyntiä suomalaisille koskevista rikostutkinnoista on lopetettu viemättä tapauksia syyteharkintaan.

Tulli aloitti viime vuoden loppupuolella esitutkinnat noin kymmenen yrityksen toiminnasta. Niistä neljän osalta tutkinta on syyttäjän ratkaisulla lopetettu muun muassa vähäisyysperusteella.

Muiden tapausten esitutkinnat jatkuvat edelleen, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Esitutkintojen taustalla on tutkintapyyntö, jonka Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) teki yrityksistä viime syksynä.

Yksi esitutkinnan kohteena olevista henkilöistä on tunnettu suomalainen viininviljelijä ja viinialan yrittäjä Juha Berglund. Häntä epäillään törkeästä alkoholirikoksesta.

Rikosepäily koskee HS:n tietojen mukaan Berglundin ja hänen perheensä omistaman ranskalaisen Carsin-viinitilan Suomeen suuntaamaa viininmyyntiä. Tutkinnan kohteena on ollut myös Berglundin enemmistöomistaman virolaisen verkkokaupan viininmyynti Suomeen.

Esitutkinta jatkuu yhä Berglundinkin osalta.

Lue lisää: Tunnettua suomalaista viininviljelijää epäillään törkeästä alkoholirikoksesta.

Valvira haluaa tutkintapyynnön avulla saada tuomioistuimen linjauksen siitä, voivatko ulkomaiset yritykset myydä alkoholia suomalaisille niin, että yritykset myös ovat osaltaan mukana kuljetuksessa, maahantuonnissa ja tuotteen luovutuksessa ostajalle Suomessa.

Asiaa koskeva lainsäädäntö on viranomaisten ja alan toimijoiden mukaan epäselvä. Valviran tutkintapyynnössä mahdollisiksi rikosnimikkeiksi on mainittu lievät, perusmuotoiset ja törkeät alkoholirikokset.

Valvira kertoo tutkintapyynnössään, ettei alkoholilaissa ole erillisiä säännöksiä ulkomailta Suomeen netin välityksellä tapahtuvasta alkoholijuomien myynnistä, jossa myyjä osallistuu kuljetuksen järjestämiseen ja verojen maksamiseen.

Valviran tulkinnan mukaan alkoholilain säännökset kuitenkin koskevat myös mainittua toimintaa.

Syyttäjä on päättänyt Tullin esityksestä lopettaa esitutkinnan kolmen Viroon ja yhden Itävaltaan rekisteröidyn yrityksen osalta. Lisäksi tutkintapyynnössä mainittiin suomalaisyhtiöitä, jotka toimivat niiden veroedustajina.

Lopetettujen tutkintojen rikosnimikkeenä oli alkoholirikos.

Itävaltalaisen ja yhden virolaisen yrityksen tutkinta lopetettiin niin sanotulla kustannusperusteella.

Verottajan tietojen perusteella yhtiöt eivät olleet ainakaan tuossa vaiheessa välittäneet tai myyneet alkoholia Suomeen. Lisäselvitykset olisivat edellyttäneet oikeusapupyyntöjen tekemistä ulkomaille.

”Asian lisäselvityksestä aiheutuvien kustannusten voidaan katsoa olevan selvässä epäsuhteessa asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavissa olevaan seuraamukseen”, syyttäjä kirjoitti esitutkinnan rajoittamispäätöksissään.

Kahden virolaisyrityksen tutkinnat päätettiin lopettaa vähäisyysperusteella.

Ne ovat päätöksen mukaan myyneet Suomeen vain vähäisiä määriä alkoholia. Myös näiden tutkintojen jatkaminen olisi edellyttänyt oikeusapupyyntöjen tekemistä ulkomaille. Jos toiminta olisi katsottu rikokseksi, seuraamuksena olisi ollut enintään sakko.

Suomi on joutunut Euroopan unionin tarkkailuun alkoholin etämyynnin rajoittamisen takia.

Komissio on ilmoittanut aloittavansa niin sanotun EU Pilot -menettelyn. Siinä selvitetään, estääkö Suomi tavaroiden vapaata liikkuvuutta kieltämällä alkoholijuomien etämyynnin toisista jäsenmaista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat